sok - 13499 przepisów (strona:208/900)

Dorsz po tajsku 159

lubią ostre potrawy i nie boją się eksperymentować. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza, miałam ok. 600 gram ( ok 200 gram na głowę ) 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Sok z 5 limonek 4 łyżki sosu rybnego 3 papryczki chili Pęczek posiekanej pietruszki 2 ½ cm korzenia imbiru Folia aluminiowa Wykonanie: Do wyciśniętego soku z limonek, połączonego z sosem rybnym dodajemy

Smaki Ewy
Stutysięcznik - drink bardzo jubileuszowy! 114

wiem jeszcze jak działa, bo właśnie wznosimy pierwszy toast za następne setki tysięcy odwiedzin, do których zapraszamy wszystkich naszych obecnych i przyszłych przyjaciół. Na zdrowie! Składniki: wódka 50 ml sok ananasowy 100 ml. Czerwone wino musujące do smaku - tu 100 ml Plasterki ananasa do dekoracji Lód - jak zwykle sporo. Wykonanie: Drinka wykonujemy w wysokiej szklance do long drinków. Wkładamy plasterki(...)ananasa i lód. Wlewamy sok ananasowy, wódkę i na końcu wino musujące. Delikatnie mieszamy łyżeczką - i gotowe. Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Indyk ze szpinakiem 113

kiedy wszystko zniknęło ze stołu. Składniki: Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka Opakowanie mrożonego szpinaku 100 ml śmietany 18% słodkiej 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka vegety Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Sól 2 łyżki oleju Wykonanie: Indyka kroimy na mniejsze kawałki – plastry. Dodajemy do niego 1 łyżkę oleju, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę(...)Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 207

surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tequila z wiśniówką 149

Tequila z wiśniówką? Czemu nie! Jeżeli zawiesimy te trunki w soku z czerwonych grapefruitów uzyskamy zaskakująco wyrazistą kompozycję. Aromat wiśni, goryczka grapefruita i posmak tequili nie tylko do siebie pasują ale też doskonale wzajemnie się podkreślają. Spróbujcie, a nie poczujecie się zawiedzeni. Składniki: Tequila (dowolna) – 60 ml Likier wiśniowy – 30 ml Sok z czerwonych grapefruitów – u mnie

Smaki Ewy
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 170

główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów(...)Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Pstrąg łososiowy zapiekany ze szpinakiem 167

tyle razy już o nim pisałam i ogromnej sympatii do niego. Pycha. Składniki: 2 kawałki fileta z pstrąga łososiowego ( 1 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Ok. 1/3 opakowania fety Sok z ½ cytryny Otarta skórka z cytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i otartą skórką z cytryny(...)naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety i kawałkami masła klarowanego. Całość zapiekamy

Smaki Ewy
Sałata z ogórkiem w śmietanie 160

podobnie. Powiem szczerze zapomniałam już o tym przepisie, teraz został ponownie „odkopany”. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 ogórek długi ok. 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Sok z cytryny ewentualnie ocet Cukier Szczypta soli Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jak do mizerii. Do naczynia ( kubka ) wlewamy / wkładamy śmietanę(...)ewentualnie jogurt, doprawiamy według uznania ( smaku ) sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli. Mieszamy. Przygotowany jogurt dodajemy do sałaty z ogórkiem. Ponownie mieszamy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName

Smaki Ewy
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 182

jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki posikanego koperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią(...)lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem i wiórkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 o C. Przed podaniem dodatkowo posypujemy

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 157

było ich  więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso(...)kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zakwaszamy według uznania octem lub sokiem z cytryny. Podajemy z kwaśną śmietaną i jajkami ugotowanymi na twardo. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 166

przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok,  wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy

Smaki Ewy
Sałatka Colesław 377

Sałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu  3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier  Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce(...)małych oczkach.  Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze

Mechanik w kuchni
Koktajl z jarmużem i ogórkiem 199

antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm oraz wpływa na prawidłowe trawienie.  Składniki: (2 szklanki)  - jarmuż - 1 pęczek  - ogórek - 1 sztuka  - cytryna - sok z 1 sztuki  - jabłko - 1 sztuka  - mięta - 5 liści  - zielona pietruszka  - jogurt naturalny - 1 szklanka - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania:   Do jogurtu naturalnego dodać porwane(...)liście jarmużu, starte jabłko, plastry obranego ogórka, liście mięty, posiekaną pietruszkę, miód oraz sok z cytryny. Całość zmiksować, koktajl podawać schłodzony. Smacznego

Fit-amina
Syrop miętowy 164

teraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki(...)garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić

Monia miesza i gotuje
Wiśniowa fanaberia 165

Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych wiśni to neleży je zasypać cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku wiśnie wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.   4. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać

Kto ugości moich gości?