masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i truskawki. UWAGA!!! z owoców wydzieli się sok podczas gotowania - część tego soku wylewam na ciasto a resztę wykorzystuję jako syrop do herbaty:) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu
cucinarełyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek konfitury malinowej 3 - 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie : Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, przekroić na połówki lub ćwiartki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić i połączyć z truskawkami. Ser mascarpone
cucinaredobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoc(...)płynna). Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników). Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy mieć idealnie równe boki ciasta oddzielnie
cucinareporcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu chow mein 450 g mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić(...)miękkości. Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Smażyć do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne (gdy używacie solonych, zmniejszcie ilość sosu sojowego). Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do mięsa
Fabryka pomysłówwanilii (lub ½ opakowania cukru wanilinowego) Masa cytrynowa: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce 3 żółtka skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Warstwa białkowa: 3 białka 1/3 szklanki cukru Warstwa śliwkowa: 1/3 słoika powideł śliwkowych Masa dyniowa: 500 g puree z dyni* 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki(...)Przygotowanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem. Przygotowanie kruchego spodu: Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia
Trzeci talerzwyjęte z pomidorów pestki z gniazdami nasiennymi. Właściwą część pomidora (oczyszczony z pestek miąższ) wrzucamy do dużego, koniecznie wysokiego garnka (w czasie gotowania keczup lubi „wysoko podskoczyć”). Sok zebrany pod sitkiem dodajemy do garnka z pomidorami. Do pomidorów dodajemy pokrojony fenkuł, seler naciowy, posiekaną cebulę i szalotkę. Dodajemy także pokrojony czosnek. Nie przejmujcie się sposobem krojenia(...)będziemy to potem miksować. Dodajemy przyprawy i oliwę i wstawiamy na niewielki ogień. Gotujemy około 1-1,5 godzinę, aż pomidory puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Całość należy teraz zmiksować bardzo dokładnie. Po zmiksowaniu nadal gotujemy na małym ogniu (garnka na żadnym etapie nie wolno przykrywać!). Masa powinna się lekko zredukować – ja gotuję ją od zmiksowania około
Pociąg Do Kuchniciasto urosło z wybrzuszeniem, ścinamy nożem je aby wyrównać wierzch. Następnie przecinamy wzdłuż ciasto na 3 blaty. frużelina z malin: 500 g świeżych malin 160 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia(...)się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę. składniki na polewę
Domowy Smak Jedzeniamleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * słonecznik – 3-4 łyżki * sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku * olej do smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy(...)solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na Słodkosmakujące banany podane na ciepły deser, to prawdziwy rarytas... Składniki: 400 g twarogu 2 łyżki miodu 2 jajka 1 cukier waniliowy 50 g roztopionego masła 4 banany sok z połowy cytryny Kruszonka 100 gram masła 4 łyżki płatków owsianych 70 g wiórków kokosowych Wykonanie: Banany obieramy przekrawamy wzdłuż, wykładamy na formę do zapiekania wysmarowaną masłem, skrapiamy sokiem
kgwjanczewodużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny 1 cytryna sól pieprz cytrynowy oliwa Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby. Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła
O kuchni z uczuciemłyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;) Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na blachę wylać olej i wstawić do piekarnika. Włączyć go na 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieAutorka akcji Marnacja - STOP zainspirowała mnie do wykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :) Składniki : 300 ml mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej 150 ml cukru 50 ml oleju łyżka octu(...)szklanka soku z cukinii esencja waniliowa 6 ciemnych śliwek Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto
Weekendy w domu i ogrodziejuż za chwilkę. Teraz chciałabym Wam przedstawić ofertę Sibeco. Sklep on-line o przejrzystej i precyzyjnie dobranej szafie graficznej proponuje klientom wiele dobroczynnych produktów na bazie rokitnika. Są to: soki, herbaty, przetwory, oleje, żywność skierowana do dzieci, a także inne ciekawe artykuły, które możecie zobaczyć na stronie sklepu Sibeco . Na głównej stronie Sibeco możecie dowiedzieć wielu ciekawych wiadomości. Zarówno(...)lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka. Współpraca z Sibeco dała mi możliwość spróbowania kilku wybranych produktów. A są nimi: herbata zielona z rokitnikiem ekologiczny dżem z rokitnika czysty sok z rokitnika BIO suszone owoce rokitnika BIO Wkrótce przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów. A ja już teraz, ponownie zapraszam Was do samodzielnego zapoznania się z ofertą Sibeco
Zdrowie na języku :P200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy(...)ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy). Polewa: 8. Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu (jeśli polewa nam zostanie, przelać
Mała Cukierenkakoktajl. Pamiętacie gumę Center Shock? to moja inspiracja :). Zapraszam! Dla 2 osób (ok. 400ml) Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 obrane i pokrojone jabłka antonówki Garść ciemnych winogron Sok z 1 dużego różowego grejpfruta 1 łyżeczka miodu 2-2,5 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 2 miseczki. W pierwszej umieszczamy połówki winogrona oddzielone łyżeczką od skóry i pozbawione(...)pestek. Dodajemy miód i miksujemy. W drugiej miseczce umieszczamy sok z grejpfruta, pokrojone jabłko i cukier trzcinowy również miksujemy. 2/ Do szklanki przelewamy miks z jabłkiem i grejpfrutem do 3/4 wysokości a następnie uzupełniamy lejąc po łyżeczce miksem z winogronem. Wbijamy słomkę i SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime
Kuchnia PROzdrowotna