łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka oraz śmietanę, składniki(...)rozpocząć dodawanie cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści - gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników - na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni
Smakołyki Berenikipotrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób przyrządzenia : łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę(...)soku z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają z siebie swój prawdziwy
zobacz ich smakPrzepyszny! Idealny nie tylko na kończące się lato! Ten piękny czerwony kolor - ahhhh Spróbujcie. Składniki: - garść malin - gruby plaster arbuza - sok z 0,5 cytryny - woda ok 1 szklanki Owoce i wodę schłodzić. Arbuza obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w kielichu blendera. Dodać umyte maliny, sok z cytryny i wodę wg uznania. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek
CookYourselfpomidory - 2 ogórki - 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - około 5- 6 oliwek - pół puszki kukurydzy - pół główki sałaty - wędzony łosoś Sos winegret z musztardą - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny - sól i pieprz - łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Niektórzy(...)suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Łososia kroimy na kawałeczki Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę i doprawiamy sola i pieprzem. Całość polewamy sosem. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin
Pan i Pani Smith w kuchniobiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już nie puszczą, czyli słoiczkowe. Ilość słoiczków zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie(...)potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę. Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną wodą. Resztę uzupełni już sok, który wiśnie wypuszczą. Słoiki szczelnie zakręcić. Do szerokiego i wysokiego garnka włożyć na spód kuchenną ściereczkę, by słoiki nie pękały podczas pasteryzowania. Słoiki zalać wodą pod dekielki. Wstawić
Poezja Smaków - blog kulinarnyokoło pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego
Poezja Smaków - blog kulinarnyZalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok. Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut. Smacznego :) Cieplutko pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest dla mnie jedną z tych rzeczy, której nigdy przenigdy nie kupuję gotowej. Paczkowane mi po prostu(...)plastrami pomidora i awokado. Tak, z chipsami też jest pycha. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy o wadze 400g (ja używam ciecierzycy firmy Rolnik) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ¼-½ łyżeczki soli 2-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3-5 łyżeki wody ¾ łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki nasion
Karo in the Kitchenobranych i pokrojonych w cienkie plastry jabłek -1 kg cukru Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut. Kiedy pojawi się sok, garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy do odparowania soku i rozpadnięcia się jabłek. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyśmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej(...)wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem smarujemy po całej
Kuchenne Wariacjesuszony tymianek (domowy, nie z paczki) – 2 małe ząbki czosnku – 1 czerwoną paprykę – 1/2 cebuli – 2 garście nasion słonecznika – 1 garść nasion lnu – sok z 1/2 limonki – odrobina oliwy Przygotowanie sałatki zacznijcie od ugotowania bulguru (potem musi się jeszcze ostudzić). W garnku zagotujcie 2 kubki wody z odrobiną soli, gdy woda będzie wrzała(...)paprykę w kostkę. Czosnek obieramy, rozduszamy nożem i drobno siekamy. Na patelni prażymy nasiona słonecznika i lnu. W misce umieszczamy ostudzony bulgur, wszystkie pozostałe składniki. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
Szybko Tanio Smacznielatem ciężko przejść obojętnie. Awokado już dojrzało i daje z siebie wszystko co najlepsze- maślaną konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku z cytryny podkręcają smak. To może jeszcze kromeczkę i jeszcze jedną kawę? SKŁADNIKI dobre pieczywo masło kilka plasterków chorizo pół pomidora pół dojrzałego awokado sól pieprz szczypior sok z cytryny
Karo in the Kitchenodmiany Pinkerton- łączące cechy i Hass, i Fuerte) przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wyjmujemy do miseczki wybierając go do samej skórki łyżeczką i od razu skrapiamy sokiem z limonki- awokado bez tego ściemnieje. Rozgniatamy go widelcem- tak, żeby zostawić i większe kawałki, nie samą papkę. Kroimy szczypior, siekamy pietruszkę lub kolendrę. Mieszamy razem wszystko, co zielone. Już(...)być złotobrązowe i chrupkie. Przed pieczeniem można posypać je startym cheddarem lub parmezanem albo skropić oliwą wymieszaną z ziołami- bazylią, oregano, papryką, pieprzem cytrynowym. SKŁADNIKI dojrzałe awokado, 1 średnie sok wyciśnięty z połowy limonki szczypior gruby z cebulką, pokrojony, łyżka stołowa zielona pietruszka lub kolendra, posiekana, łyżka stołowa papryka ostra wędzona sól do podania- tosty, nachos
Karo in the Kitchenobite i nie podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i jak najcieniej kroimy, od strony skórki w dół, na plasterki. Ja to zrobiłam mandoliną. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką wody i gotujemy plasterki jabłek na wolnym ogniu tylko do czasu do czasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy(...)łyżeczki gałki muszkatołowej, startej 6 płaskich łyżek cukru (ja dałam połowę białego zamieniłam na muscovado, dlatego budyń jest tak ciemny) 2-3 średnie jabłka – najlepsze będą twarde, nie kruche sok wyciśnięty z 1 cytryny i szklanka wody
Karo in the Kitchencukier waniliowy, przyprawy, bakalie. Zetrzyjcie na drobnej tarce obrane marchewki i jabłko.W mniejszej misce połączcie składniki płynne – ubijcie albo zmiksujcie jajka z olejem (lub wystudzonym, rozpuszczonym masłem) i sokiem z pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy skórką. Przelejcie składniki z ‚mokrej miski’ do suchej mieszanki, wymieszajcie łyżką do równomiernego połączenia wszystkich składników. Dodajcie jeszcze odcedzoną i lekko odciśniętą(...)suszone owoce, drobniej pokrojone, np. ananas, papaja) 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów- lub wszystkie, pomieszane 3 jajka rozmiaru M 150g oleju lub rozpuszczonego masła ¼ szklanki soku pomarańczowego + otarta skórka z pół pomarańczy SKŁADNIKI KRUSZONKI 60g mąki 30g cukru 30g masła, bardzo mocno schłodzonego 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Karo in the Kitchen