sok - 13499 przepisów (strona:204/900)

Ciasto "Pianka" 177

szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania)  Ponadto  cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku(...)termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości gorącej wody zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Łączymy sok z wodą i skrapiamy biszkopt, przekładamy masą piankową, biszkopt przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przygotowała Elżbieta  Smacznego

kgwjanczewo
Surówka z marchewki i ananasa 290

Najszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas kroimy na małe kawałeczki, a marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko mieszamy i dodajemy trochę soku z cytryny. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 157

naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać(...)morele pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Owoce ułożyć na cieście. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z pomarańczy na głaski lukier. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Wiem, że pod koniec sierpnia zdobycie smacznych truskawek graniczy z cudem. Spokojnie można użyć mrożonych, lub zastąpić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
mojito 194

alkohol piratów w ekscytującym połączeniu ze świeżą miętą oraz limonką, to wspaniały orzeźwiający drink na rozpoczęcie weekendu z kubańską nutką. Składniki : 40ml Bacardi lub innego białego rumu 30ml świeżego soku z limonki 6 liści świeżej mięty 2 łyżeczki brązowego cukru 40ml wysokonasyconej wody mineralnej 1/2 limonki Sposób przyrządzenia : mieszamy liście mięty z brązowym cukrem i sokiem z limonki w wysokiej

zobacz ich smak
sandacz ze szpinakiem 212

śmietany 30%           sposób przygotowania Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybę, odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na trzy łyżkach rozgrzanej oliwy(...)rybę ( wyciągniętą z lodówki i obsuszoną papierowym ręcznikiem), pamiętając, aby zawsze zacząć smażenie od strony skóry. Sandacza smażymy z obu stron na złoty kolor, skrapiając go na koniec smażenia, sokiem z pozostałej połówki cytryny. Na talerze wykładamy sos ze szpinakiem i układamy na nim sandacza. Podajemy z ulubionymi dodatkami (na przykład z ryżem

Miód i pieprz
Czarne spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym 211

makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina wytrawnego mały pęczek pietruszki, drobno posiekany szczypta chilli sól, świeżo mielony pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Krewetki obieramy(...)dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu

My Culinary Art
Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy 171

skóry ryby odrobiną mąki kukurydzianej Składniki: Filety z łososia ze skórą Sól i pieprz skrobia kukurydziana oliwa z oliwek 2 pomarańcze, jedną kroimy w cienkie plasterki, z drugiej wyciskamy sok 1 łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Grilla przygotowujemy do grillowania na deskach cedrowych. Obie strony łososia posypujemy solą i pieprzem. Niewielką ilością skrobi kukurydzianej posypujemy skórę łososia i delikatnie w nią(...)grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut. W międzyczasie grillujemy plastry pomarańczy po 4 minuty z każdej strony. Grillowanego łososia podajemy z plastrami pomarańczy, skropionego wymieszanym miodem z sokiem z pomarańczy. The post Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Picanha – grillowana wołowina solona z rożna 191

Wyposażenie: grill z rożnem – polecamy grille Broil King wyposażone w zestaw rożna z osobnym tylnym palnikiem tacka ociekowa na tłuszcze i soki termometr do mięsa (zalecany ale nie jest on niezbędny) Składniki: kawałek mięsa wołowego (polędwica wołowa, zrazowa dolna – około 1 ½ kg-2 kg ) Sól morska lub kamienna Przygotowanie: Mięso kroimy na równe 3-4 kawałki w poprzek włókien. Każdy(...)powinno być z zewnątrz brązowe i chrupiące a wewnątrz jeszcze różowe. *przed zabraniem mięsa z rożna można je posmarować np. masłem czosnkowym albo przed samym podaniem możemy je skropić sokiem z cytryny The post Picanha – grillowana wołowina solona z rożna appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Konfitura malinowa z cukrem różanym 181

pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego 1 l wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę z cukrem zwykłym. Do gotującego się syropu dać maliny, cukier różany i sok z cytryny, gotować około 1 godzinę mieszając dość często

Cakes By Kejt
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 185

każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się

Smaczna Pyza
Lemoniada arbuzowa - arbuziada 123

orzeźwiająca alternatywa dla zwykłej lemoniady. Dla kogo: dla tych, którzy szukają pomysłu co zrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna  do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść) listki(...)melisy (garść) kostki lodu Wykonanie: Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i voila

Mania Wypiekania
Ciasto Łaciate 197

szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kulki serowe  200 g sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka(...)ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy wiórkami kokosowymi Smacznego

kgwjanczewo
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 216

Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw Sposób przygotowania: 1. Filety z ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa

Kuchnia domowa Ani
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 317

Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy(...)dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy z łupinki i miażdżymy w wyciskarce. Składniki marynaty mieszamy, zaczynając od składników płynnych – jogurtu, sosu chili, soku z limonki, musztardy i oliwy; następnie dodajemy sypkie przyprawy oraz cebulę i czosnek. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne pozostałości chrząstek, kości i tłuszczu oraz błonki. Z każdego oddzielamy polędwiczkę

Kulinarna Pokusa
bo(m)bowa pasta a'la humms 226

muszę się sprężyć i wykorzystać sezon jeszcze bardziej! Dzisiaj proponuję pastę kanapkową z bobu. Jest to coś a'la hummus - ponieważ dodałam do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki i papryki pokrojonych w słupki - tak lubie najbardziej jeść hummus :) Na chlebie czy waflach ryżowych smakuje równie(...)siebie pasują, spróbujcie :) HUMMUS Z BOBU przepis autorski // ok. 400g pasty ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~60g tahini (przepis na domową - klik ) ~spory ząbek czosnku ~4-5 łyżek soku z cytryny ~60ml przegotowanej wody ~sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz wody i przypraw miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wodę, do otrzymania pożądanej konsystencji (można dać

chili & sugar