sok - 13499 przepisów (strona:210/900)

Tort czekoladowo-malinowy 174

ostygło.  Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone   Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać wodę

Chocolate Muffin Blog
Ziołowy sos do sałatek 156

startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw.  Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka bogatsza wersja sosu winegret. Zamiast ziół albo razem z nimi można dodać również zmiażdżony ząbek czosnku(...)smaku czystej oliwy i wolę złagodzić smak sosu olejem rzepakowym. składniki: 100 ml oleju rzepakowego  100 ml oliwy z oliwek  50 ml octu jabłkowego (octu balsamicznego lub soku z cytryny) 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonych ziół (można dodać również posiekane świeże) bazylia tymianek oregano rozmaryn  Sos najlepiej

bistro mama
Mrożony deser owocowy z ryżem i ricottą 158

innego posiłku. I tak wraz z moją pociechą delektowałam się w ramach podwieczorku pysznym i sycącym pucharkiem. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 1 opakowanie ricotty 100 g 3 łyżeczki soku z cytryny około 1 1/2 łyżeczki płynnego miodu, np. lipowego 5 łyżek mrożonych jagód (opcjonalnie borówek) + 1 łyżeczka 5 łyżek śmietanki 10% około 3/4 szklanki ugotowanego wcześniej białego ryżu Przygotowanie: Do misy(...)blendera przekładamy całe opakowanie ricotty. Dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i miód, miksujemy. Odkładamy około 2 łyżki masy. Do pozostałej w misie blendera ricotty dodajemy 5 łyżek mrożonych jagód oraz śmietankę 10%. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego, mrożonego "musu" przypominającego lody. Do pucharka wykładamy ugotowany ryż. Na warstwę ryżu nakładamy gęsty, mrożony "mus". Na koniec wykładamy odłożone 2 łyżki

Słodkie okruszki
Ciasto "Pianka" 166

szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania)  Ponadto  cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku(...)termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości gorącej wody zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Łączymy sok z wodą i skrapiamy biszkopt, przekładamy masą piankową, biszkopt przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przygotowała Elżbieta  Smacznego

kgwjanczewo
Surówka z marchewki i ananasa 282

Najszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas kroimy na małe kawałeczki, a marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko mieszamy i dodajemy trochę soku z cytryny. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 149

naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać(...)morele pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Owoce ułożyć na cieście. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z pomarańczy na głaski lukier. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Wiem, że pod koniec sierpnia zdobycie smacznych truskawek graniczy z cudem. Spokojnie można użyć mrożonych, lub zastąpić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
mojito 183

alkohol piratów w ekscytującym połączeniu ze świeżą miętą oraz limonką, to wspaniały orzeźwiający drink na rozpoczęcie weekendu z kubańską nutką. Składniki : 40ml Bacardi lub innego białego rumu 30ml świeżego soku z limonki 6 liści świeżej mięty 2 łyżeczki brązowego cukru 40ml wysokonasyconej wody mineralnej 1/2 limonki Sposób przyrządzenia : mieszamy liście mięty z brązowym cukrem i sokiem z limonki w wysokiej

zobacz ich smak
sandacz ze szpinakiem 206

śmietany 30%           sposób przygotowania Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybę, odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na trzy łyżkach rozgrzanej oliwy(...)rybę ( wyciągniętą z lodówki i obsuszoną papierowym ręcznikiem), pamiętając, aby zawsze zacząć smażenie od strony skóry. Sandacza smażymy z obu stron na złoty kolor, skrapiając go na koniec smażenia, sokiem z pozostałej połówki cytryny. Na talerze wykładamy sos ze szpinakiem i układamy na nim sandacza. Podajemy z ulubionymi dodatkami (na przykład z ryżem

Miód i pieprz
Czarne spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym 205

makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina wytrawnego mały pęczek pietruszki, drobno posiekany szczypta chilli sól, świeżo mielony pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Krewetki obieramy(...)dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu

My Culinary Art
Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy 159

skóry ryby odrobiną mąki kukurydzianej Składniki: Filety z łososia ze skórą Sól i pieprz skrobia kukurydziana oliwa z oliwek 2 pomarańcze, jedną kroimy w cienkie plasterki, z drugiej wyciskamy sok 1 łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Grilla przygotowujemy do grillowania na deskach cedrowych. Obie strony łososia posypujemy solą i pieprzem. Niewielką ilością skrobi kukurydzianej posypujemy skórę łososia i delikatnie w nią(...)grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut. W międzyczasie grillujemy plastry pomarańczy po 4 minuty z każdej strony. Grillowanego łososia podajemy z plastrami pomarańczy, skropionego wymieszanym miodem z sokiem z pomarańczy. The post Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Picanha – grillowana wołowina solona z rożna 186

Wyposażenie: grill z rożnem – polecamy grille Broil King wyposażone w zestaw rożna z osobnym tylnym palnikiem tacka ociekowa na tłuszcze i soki termometr do mięsa (zalecany ale nie jest on niezbędny) Składniki: kawałek mięsa wołowego (polędwica wołowa, zrazowa dolna – około 1 ½ kg-2 kg ) Sól morska lub kamienna Przygotowanie: Mięso kroimy na równe 3-4 kawałki w poprzek włókien. Każdy(...)powinno być z zewnątrz brązowe i chrupiące a wewnątrz jeszcze różowe. *przed zabraniem mięsa z rożna można je posmarować np. masłem czosnkowym albo przed samym podaniem możemy je skropić sokiem z cytryny The post Picanha – grillowana wołowina solona z rożna appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Konfitura malinowa z cukrem różanym 172

pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego 1 l wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę z cukrem zwykłym. Do gotującego się syropu dać maliny, cukier różany i sok z cytryny, gotować około 1 godzinę mieszając dość często

Cakes By Kejt
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 174

każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się

Smaczna Pyza
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 189

Wartość energetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g   Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA :   Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz(...)niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne  jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do  zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków   . Pomidory mają cenny składnik mianowicie  likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje on ryzyko

Różowa kuchnia
Lemoniada arbuzowa - arbuziada 116

orzeźwiająca alternatywa dla zwykłej lemoniady. Dla kogo: dla tych, którzy szukają pomysłu co zrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna  do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść) listki(...)melisy (garść) kostki lodu Wykonanie: Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i voila

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania