sok - 13499 przepisów (strona:214/900)

Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 148

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką. ---------- Podobne: Sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sorbert z rabarbaru 148

Dziś moja propozycja na nieznośne upały - orzeźwiający sorbet z rabarbaru. 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny    1/2 szklanki wody       Obrany, umyty i pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rabarbar się(...)ochłodzi, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką masę, przekładamy do pojemnika w którym będziemy zamrażać i wkładamy do zamrażalnika. Aby sorbet nie był zbitą bryłą lodu, co godzinę wyciągamy i miksujemy. Czynność powtarzamy póki sorbet całkowicie nie zamarznie - potrwa to ok 5-6 godzin

Jadło i czytadło
Wędzone banany 233

lodami waniliowymi z bitą śmietaną. Przepis na wędzone banany do przygotowania w wędzarniach Bradley Smoker . Składniki: 4 banany. Nieobrane przecięta wzdłużnie na połowę 4 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżeczki migdałów olej roślinny Przygotowanie: Rozgrzać wędzarnie Bradley Smoker do około 100 ° C. Umieścić nieobrane połówki bananów na półkach wędzarni i wykorzystują brykiety(...)smaku wiśni wędzić przez około 30 minut. Następnie usunąć banany z wędzarni, obrać ze skórki i wyłożyć je balsze posmarowanej olejem. Nad każdym bananem rozprowadzić wymieszany miód z sokiem z cytryny i cynamonem oraz posypać migdałami. Tak przygotowane banany włożyć do piekarnika albo grilla i je zarumienić. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Wszystkie produkty marki B radley

naRuszcie
Drink żar tropików 10574

zasadzie, że koloru czerwonego ma być najmniej, później dużo żółtego i na samej górze równie dużo niebieskiego. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKA grenadina lub syrop owocowy czerwony (najlepiej malinowy) sok pomarańczowy likier Blue Curacao rum kostki lodu WYKONANIE Zaczynamy od kostek lodu. Żeby drink był przyjemnie chłodny i łatwo się go robiło, to najlepiej żeby trochę ich było (u mnie(...)sztuk lodu na 1 drink). Następnie wlewamy kieliszek 0,25 grenadiny lub syropu. Kolejnym krokiem jest sok pomarańczowy, z tym, że nie możemy go lać bezpośrednio do drinka, tylko najlepiej nalać sobie np. do miarki kuchennej i delikatnie wlać do drinka. Rum i likier Blue Curacao mieszamy ze sobą (jeżeli macie shaker, to w nim, ale można obyć się również

Passions hobbies life
Deser truskawkowy 164

truskawki świeże 50 dag · śmietana 18 proc 250 ml · jogurt naturalny 250 ml · miód płynny 2 łyżki · sok z cytryny 1 łyżka   Truskawki umyć, odszypułkować, pare odłożyć a resztę zmiksować z sokiem cytrynowym i miodem. Śmietanę wymieszać z jogurtem i połączyć z musem truskawkowym. Przelać do szklanek, schłodzić

Camilla w kuchni
Owocowy deserek 137

brzoskwinie w puszce 1 op · ananas w puszce 1 op · grapefruit 1 szt · bita śmietana · miód płynny 1 łyżka · sok z cytryny 2 łyżki   owoce pokroić na kawałki sok z cytryny wymieszać z miodem i polać nim owoce, wymieszać. nałożyć do miseczek, udekorować bita śmietaną

Camilla w kuchni
Zupa krem z cukinii 202

cukinia 4 szt · żółtka 3 szt · cebula 2-3 szt · śmietana 18 proc 2 łyżki · groszek ptysiowy 10 dag · sól · sok z cytryny · olej  Cebulę oraz cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem(...)Doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Można także podac z łyżką posiekanych ziół, wymieszać, nalać do miseczek

Camilla w kuchni
Kapuśniak po redaktorsku 153

wywar warzywny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ryż 4 łyżki · pomidory 3 szt · sok z cytryny 3 łyżki · keczup 1/4 szkl · śmietana 18% 1/4 szkl · ser żółty 5 dag · sól · pieprz · tymianek · przyprawa do zup  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować(...)miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z kapustą, sokiem z cytryny, keczupem, śmietaną i startym serem, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Fava - grecka pasta z żółtego grochu 201

tłuszczu, 21,8 g węglowodanów oraz 5,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g łuskanego żółtego grochu 2 - 3 listki laurowe 3 cebule sok wyciśnięty z połowy cytryny ok. 100 - 150 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku świeży lub suszony tymianek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch przekładamy do garnka, zalewamy(...)ogniu na oleju, do czasu, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. 4. Ugotowany groch odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, pozostawiamy do ostygnięcia. 5. Ostudzoną cebulę przekładamy do grochu, dodajemy sok z cytryny, dolewamy oliwy z oliwek i blendujemy na gładką masę. 6. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Pastę fava podajemy z ciepłą pitą lub jakimkolwiek ulubionym

W kuchni Katie
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową 186

cukru trzcinowego brązowego 3 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej wody 1/2 litra kremowej śmietanki 100 ml mleczka kokosowego Sos czekoladowo-owocowy 10 dag mlecznej czekolady 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru czerwona porzeczka do dekoracji Wykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut(...)mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.  Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką.  Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.  Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie

Wanilia i Kardamon
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 197

łyżka migdałów w płatkach – 1/3 papryczki chili – 2 jajka na twardo – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka musztardy – 1 łyżka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – 3-4 łyżki oliwy – sól, pieprz Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół lub w ćwiartki. Jajka pokroić w dużą kostkę. Dymkę poszatkować razem ze szczypiorkiem. W misce ułożyć(...)dużych oczkach i posypać sałatę. Dodać bób. Ułożyć pomidorki z jajkiem i dymką, posypać migdałami i poszatkowaną papryczką chili. W miseczce lub kubki wymieszać oliwę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem – doprawić solą i pieprzem. Sałatę polewać dressingiem dopiero na stole i delikatnie wymieszać. Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

Pociąg Do Kuchni
Ketchup z cukinii 207

pokroić w grubą kostkę (będzie potem miksowana). Papryczki pokroić na kawałki według uznania. Warzywa posypać solą i wymieszać ze sobą. Odstawić na jakąś godzinkę, by się przegryzły i puściły sok. Warzywa zagotować z zielem angielskim i gotować ok. 20-30 minut, by zmiękły, a sok lekko odparował. Po wyłączeniu palnika dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na godzinkę, by masa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sniadanko fit albo kolacja git. Z chlebem ale bez mąki. 188

przygotowania w 5 minut. Składniki: dwie kromki chleba z samych ziaren z żurawiną 1 wypasiony brzuszek łososia wędzonego 1-2 plastry sera żółtego typu szwajcar  plaster cytryny szklanka soku pomarańczowego odrobina masła Przygotowanie: Robimy kanapki z wcześniej upieczonego chleba . Wykładamy rybkę. Kroimy cytrynę - ewentualnie pomidorka na dodatek. Nalewamy soku (świeżo wyciskany to już byłoby mistrzostwo - u mnie z kartonu

Kuchnia po mojemu
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 218

250g serka mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru - 20 dag truskawek - 2 śmietanfixy - 4g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku Krem maślany - 200g masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny -  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido - masa cukrowa koło 700g Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt I . Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier(...)Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na biszkopt. Układamy warstwami: grubszy biszkopt, masa, biszkopt, masa, ciasteczka, biszkopt. Krem maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę.  Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy.  Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu

Pan i Pani Smith w kuchni