sok - 13499 przepisów (strona:220/900)

Chłodnik z botwinki 167

kuchni polskiej i litewskiej.     Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej(...)buraczkami na 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy liście botwinki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 125 ml), wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy

mojewypiekiinietylko
Koktajl z arbuza i banana 240

mocno owocową i orzeźwiającą ;) Przed przygotowaniem koktajlu owoce warto schłodzić. Z podanych składników będą dwie szklanki koktajlu. Życzę smacznego! ;) Składniki: 2-3 szklanki miąższu arbuza bez pestek 1 banan sok z połówki cytryny Owoce miksujemy razem,dodajemy sok z cytryny, przelewamy do szklanek i drinkujemy

Czerwona Porzeczka
Sałatka z młodych ziemniaków z pomidorem 308

sałatka gotowa. SKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli

https:KKuchniaMniam
Lasagne z cukinią 222

Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz(...)utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.   W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne

Salonik smaków
Placki ziemniaczane po Litewsku 394

placki ( około 10 szt średniej wielkości ) : 6 ziemniaków – dużych 3 cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki(...)doprawiamy pieprzem , odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Jeden placek , to jedna czubata łyżka , trzeba pamiętać żeby nie smażyć zbyt

Ogrodnik w podróży
Bakłażan z ryżem i owocami 155

Składniki: bakłażan (1 szt.) ryż (1/2 szklanki) jabłko (1 szt.) banan (1 szt) ananas z puszki (4 plastry) sok z ananasa z puszki (1/3 szklanki) sól woda olej Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Bakłażana należy przekroić wzdłuż, a następnie wydrążyć z niego środek tak, aby pozostały łódeczki. Tak przygotowanego bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę. Ryż zalewamy(...)szklanką wody i gotujemy. Teraz mamy czas żeby obrać i pokroić owoce. Połowę owoców zużywamy do sosu. Czyli pół banana, pół jabłka, 2 plastry ananasa zalewamy sokiem z ananasa i przy pomocy blendera zamieniamy w sos. Resztę owoców dodajemy do ryżu kiedy będzie prawie twardy. Ważne żeby ryż nie wchłonął całej wody podczas gotowania. Jeżeli tak się stanie dolewamy jeszcze

Weganka gotuje
Zupa z jarmużu z soczewicą i pieczarkami 190

pieczarki (5 szt.) groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda  sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka z gotującą się wodą(...)koperek, pokrojoną na kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy

Weganka gotuje
Papryki faszerowane z ryżem 165

Składniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko(...)razem smażymy. Przyprawiamy solą. Gotujemy ryż.  Kiedy ryż będzie ugotowany dorzucamy do niego składniki z patelni. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Dodajemy łyżeczką cukru i sok z cytryny. Od papryk odkrawamy górną część, tak żeby powstała przykrywka. Usuwamy gniazda.  Papryki napełniamy farszem. Przykrywamy. Układamy w brytfance. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Hummus w trzech kolorach 149

Składniki: cieciorka (1 puszka) sezam (3 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) woda (2 łyżki) świeża natka z pietruszki (kilka gałązek) papryczka pepperoni (1/2 szt.) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni.  Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy(...)łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa.  Hummus dzielimy na 3 równe części.  Pierwszą zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy. Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu. Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce

Weganka gotuje
Potrawa z czerwonej soczewicy 345

szklanki) pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z puszki (1/2 puszki) woda olej garam masala sól pieprz sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka) cukier (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie kroimy pieczarki(...)wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody.  Dodajemy przyprawy, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę

Weganka gotuje
Soczewica z ziarenkami 166

Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika(...)pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy.  Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski

Weganka gotuje
Placki z marchewki i batata 221

Składniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy na drobnych oczkach(...)tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią

Weganka gotuje
Naleśniki na słodko bez cukru 183

wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników Przygotowanie: Naleśniki: Wodę i mleko(...)poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir  sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.  Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania

Weganka gotuje