żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g masła 120 g budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka cukru waniliowego sok z 1 limonki dodatkowo: 500 g borówek amerykańskich Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto(...)przez 18 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować piankę: Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami 90 g cukru. Następnie powoli wlać sok z limonki. Pozostały cukier wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Powoli wsypywać do bezy, miksując na najniższych obrotach. Na końcu wąśkim strumieniem wlać przestudzone masło, mieszając trzepaczką. Piankę wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki(...)chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem
Wanilia i Kardamonziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka(...)ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz
Kuchnia BeatyCzas przygotowania: 180 minut Składniki: Nadzienie: 200 g chudego wędzonego boczku, 150 g dyni hokkaido, 150 g topinamburu, 100 g startego sera Gruy è re lub innego żółtego, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu(...)drobną kostkę (ok. 0,5 cm), topinambur obrać i pokroić w zapałki lub w paski przy pomocy specjalnej obieraczki . Do boczku dodać warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać, doprawić do smaku solą i białym
SzczyptaSmaQcebule, pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 g mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz(...)skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ja przygotowuję je wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie. W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj
karmelowykaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabardzo proste danie. Składniki: polędwiczki drobiowe - 8 sztuk sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki(...)kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owocami i słodkimi kremami. Składniki: – 32 babeczki vol au vent* Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki nadzienie z łososiem: – 50 g łososia wędzonego w plastrach – 100 g serka mascarpone – 2 łyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki(...)małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy
Pociąg Do Kuchnipolędwiczka wieprzowa – łyżka wędzonej czerwonej papryki – łyżka soli ziołowej – łyżka chilli – 100 gram zwykłego ryżu – 100 gram dzikiego ryżu – sól – sok z połowy cytryny – 2 łyżki miodu – 1 łyżeczka cukru – kilka łodyg tymianku, rozmarynu i pietruszki – kilka garści roszponki – 1-2 łyżki łuskanego słonecznika, najlepiej karmelizowanego – oliwa(...)nasze, można obserwować na przekroju, czy „dochodzi” w środku. Warto też pamiętać, że im mięso jest bardziej wypieczone, tym bardziej twardnieje. W międzyczasie w małej miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i cukrem. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy masło i smażymy 2 jajka sadzone – koniecznie tak, aby żółtko było płynne. Gdy mięso
Pociąg Do Kuchnicebula 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz 1 łyżka papryki ostrej gruszka 1-2 łyżki masła 2-3 łyżki cukru sok z połowy cytryny natka pietruszki Wykonanie: Przygotowujemy masło czosnkowo-pietruszkowe: do 100g masła dodajemy posiekany czosnek (można wycisnąć), posiekaną natkę pietruszki (ilość wg upodobania, ma być kolorowo :) ) i sól. Mieszamy, odstawiamy(...)patelni razem z wątróbką (lekko posolić). Wystudzić. Wątróbkę, cebulę, marchew i zioła miksujemy. Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, dodajemy sok z cytryny i cukier, podsmażamy (będą się robić „bąbelki”). Dorzucamy obraną i pokrojoną w plasterki gruszkę; delikatnie mieszamy, żeby gruszka pokryła cytrynowym karmelem, delikatnie podsmażamy na złoto. Bagietkę kroimy
Pociąg Do Kuchniowoców. Puszysta, rozpływająca się w ustach. I wcale nie taka trudna do zrobienia. Składniki: 4 białka 250-300 g cukru drobnego szczypta soli (opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny i 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej – ja nie dodaję) 300-400 ml kremówki 36% 200-300 g konfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić(...)się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić z solą; gdy piana zacznie sztywnieć dodawać cukier partiami (nie wolno od razu całego!!!). Można dodać ocet/ sok z cytryny i skrobię – osobiście przyznaję, że nie dodaję nigdy. Bezy nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształt tak naprawdę dowolny. Można też odrysować kółka od miseczki
Pociąg Do Kuchnimuszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami
Pociąg Do Kuchniopcjonalnie 2 listki świeżej lawendy. Dodatkowo: – ulubiony makaron – śmietanka słodka 12/18% Wykonanie: Wiśnie (jeśli chcecie) wydrylować, jagody krótko przepłukać (ale naprawdę krótko, żeby nie wymyć z nich soku). Wrzucić do garnka. Dodać wodę, goździki, wanilię, listki lawendy i cukier. Zagotować (ale bez bulgotania :) ). Gotować kilka-kilkanaście minut na małym ogniu (w zależności od soczystości owoców i tego(...)mocno „puszczą” soki). Sprawdzić, czy nie trzeba dosłodzić (z kwaśnością wiśni bywa różnie). Wyłączyć gaz, wsypać opakowanie galaretki. Wystudzić. Podawać z ugotowanym makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchniwody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana) – 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – sok z 1 cytryny – świeża mięta – cukier – wg upodobań i smaku – ja dałam 3 łyżki Wykonanie: Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Przecedzić
Pociąg Do Kuchniszparagów ilości (szparagi można zawijać pojedynczo, po 2 sztuki lub po 3) – pieprz świeżomielony (gruboziarnisty) – 2 łyżki masła Sos holenderski: – 100 g masła – 1 łyżka soku z cytryny – 4 żółtka – sól, pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga lekko natrzeć masłem (zwłaszcza delikatne czubki). Szparagi (jak wspomniałam(...)pełnię aromatu i aksamitu w strukturze. Masło trzeba rozpuścić, ale nie wolno go zagotować ani przypalić (białą pianę powstałą w trakcie rozpuszczania zdejmujemy). Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Najlepiej (ale niekoniecznie) ubijać je na parze. Do dobrze ubitych żółtek (trzepaczka powinna zostawiać ślady w strukturze), porcjami (najlepiej łyżką) dodawać roztopione ciepłe
Pociąg Do Kuchni