materii :) Trochę słońca i zdrowia w miseczce każdemu się teraz przyda. Składniki (1 porcja): - 0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 0,5 szklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut
Corner With Recipesgarści rukoli - 1/2 szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój w plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek(...)pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ekspresowa sałatka gotowa
Corner With Recipesporcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi(...)chwili dodaj kurczaka. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony dodaj czosnek i pokrojone szparagi. Po 3 minutach dodaj makaron i wszystko dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłącz gaz, skrop całość sokiem z cytryny, dodaj jogurt grecki, parmezan. Wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw jeszcze
Corner With Recipeszdaniem wystarczy taka dawka słodkości na raz ;) Składniki (6 małych porcji): Crème fraîche - 450 g śmietany 36% - 3 łyżki kefiru Poza tym: - 100 g cukru pudru - 100 ml soku z cytryny (1,5 - 2 cytryn) - 250 g malin - 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Crème fraîche W misce wymieszaj śmietanę z kefirem, przykryj folią spożywczą i włóż do większej miski(...)będzie potrzebna zdejmij z powierzchni crème fraîche łyżką. Podgrzej crème fraîche z 100 g cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny. Przełóż do małych pucharków, kieliszków i zostaw w lodówce na całą noc. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania do mieszaniny w garnku dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gdy masa
Corner With Recipesszklanki migdałów - 1 szklanka kaszy jaglanej preparowanej - 3/4 szklanki sparzonych daktyli - 6 łyżek wody - szczypta soli Krem: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 szklanki wody/mleka - 1/4 szklanki brązowego cukru - sok z 1 pomarańczy - skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej) - szczypta soli - owoce ( u mnie 3 nektarynki pokrojone na cząstki) - płatki migdałów do posypania (opcjonalnie) Do blendera wsyp migdały i szczyptę soli(...)dnem wsyp kaszę, cukier, wodę i skórkę pomarańczy. Gotuj wszystko na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza będzie już miękkawa, a woda się wchłonie w większości, dodaj sok z pomarańczy. Poczekaj, aż kasza będzie bardzo miękka, zdejmij z gazu i zblenduj. Spód wyjmij z lodówki, wylej krem na niego krem i równomierne rozprowadź. Od razu ułóż owoce
Corner With Recipesmnie). Składniki: - 1 szklanka wiórek kokosowych + do obtoczenia - 3/4 szklanki migdałów - 1/4 szklanki sparzonych suszonych moreli - 1/4 szklanki sparzonych daktyli - skórka otarta z 1 małej pomarańczy - 3 łyżki soku z pomarańczy Do malaksera z ostrzem lub blendera wrzuć migdały i wiórki kokosowe i posiekaj na drobno. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj wszystko. W mokrych rękach (w wodzie lub soku) uformuj
Corner With Recipespieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 2/3 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 2 duże jajka/3 małe jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1/3 szklanki wody/mleka - kilka kropel ekstraktu waniliowego - sok z 1 cytryny - skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) Cukinię posyp szczyptą soli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę(...)drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, potem dodaj olej, wodę/mleko, ekstrakt, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut, grzanie góra-dół (do suchego patyczka) , jeśli zaczną się przypiekać z góry
Corner With RecipesPustawo ostatnio było na blogu, brakowało mi trochę energii. Wracam z pysznym sokiem, do którego zrobienia trzeba mieć sokowirówkę. Uważam, że to dobra inwestycja, można zrobić w niej naprawdę zdrowe napoje. Ten na bazie buraków jest najlepszym buraczanym sokiem jaki piłam, ponieważ burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu
Corner With Recipesdiabelskie jajka. Proste w wykonaniu, a na pewno urozmaicą wasze wielkanocne stoły :). Diabelskie jajka Składniki: - 6 jajek ugotowanych na twardo - 3 łyżki majonezu - 3 łyżeczki musztardy Dijon - 1 łyżka soku z cytryny - 1 plaster boczku - sól, pieprz, bazylia czosnek granulowany, papryka ostra - papryka słodka do posypania Jajka przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski. Do żółtek dodaj(...)majonez, musztardę, sok z cytryny i pokrojony w kostkę boczek. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj, najlepiej do kremowej konsystencji. Przygotowaną masą wypełnij białka, posyp papryką słodką
Corner With Recipesjogurtu greckiego - 400 g mleczka kokosowego (niesłodzonego) - 100 g cukru pudru trzcinowego - 200 g śmietany 30-36% Limonki umyj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok. Bardzo dokładnie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Startą skórkę, sok, jogurt, mleczko i cukier puder wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i chłodź, tak długo, aż masa zacznie się ścinać*. Śmietanę
Corner With RecipesCzas przygotowania: 20 minut 500 ml zsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki peperoni, łyżeczka płatków chili, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie(...)białego pieprzu i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem. Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą. Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym ogniu (pod koniec gotowania można dodać 1 łyżkę masła
SzczyptaSmaQżelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść orzeszków ziemnych solonych Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały
Made By Mom And Sondzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry Pokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący(...)ułóż na talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem
codojedzeniakogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3 żółtka 80g cukru pudru Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać
Mania WypiekaniaSkładniki: 4 liście jarmużu 2 banany 2 kiwi 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Liście jarmużu myjemy i oddzielamy od twardej łodygi. Wrzucamy do naczynia blendera. Banany i kiwi kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem łączymy. Całość miksujemy z sokiem z cytryny i miodem do otrzymania jednolitego koktajlu
Qchnia po prostu