sok - 13499 przepisów (strona:235/900)

Sakiewki naleśnikowe z jabłkami 116

jajka olej do smażenia 1/2 łyżeczki cukru Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Nadzienie jabłkowe: 3 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny skórka z pomarańczy Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię, dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut

Moja Galeria Smaku
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 195

Dorada faszerowana kaszą gryczaną i brokułami pieczona na cukinii Składniki na 2 porcje: 2 dorady sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła Farsz: 80 g ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko(...)brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia

Moja Galeria Smaku
Koktajl ze szpinakiem, mango i pomarańczą 154

Zielony koktajl ze szpinakiem, kiwi, mango i pomarańczą. Bomba witaminowa bez dodatku cukru Składniki na 3 porcje: z przepisu Czekoladą utkane spora garść szpinaku 2 kiwi sok z 3 pomarańczy 1 mango Szpinak umyć, oderwać łodyżki. Kiwi i mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Sałatka z marchewki 168

marchewki według Grzegorza Łapanowskiego. Z dodatkiem imbiru, czarnego sezamu, miodu oraz sosu sojowego. Wystarczy, że zapakujemy w pojemnik lub słoiczek i lunch do pracy gotowy. Składniki: 4 marchewki sok z 1 limonki 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego czarny sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać i pokroić w zapałki bądź zestrugać(...)obieraczką do warzyw na długie, cienkie plastry. Miód wymieszać z olejem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Do tego zetrzeć czosnek i imbir. Wymieszać. Sezam uprażyć na suchej patelni. Marchwkę wymieszać z dressingiem, posypać sezamem

Moja Galeria Smaku
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 182

jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać(...)sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne mleko skondensowane ubić mikserem przez 3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlać przestygniętą galaretkę i zmiksować. 4. Keksówkę wyłożyć folią

Moja Galeria Smaku
Lemoniada z ananasa i grejpfruta 247

Biotyna natomiast wspomaga proces redukcji węglowodanów, a co za tym idzie może wykazywać działanie zapobiegające tyciu. Grejfrut poprawia metabolizm dzięki czemu masa ciała spada ze znacznie większą łatwością. Składniki: sok z 1 grejpfruta 2 szklanki soku z ananasa 1/2 szklanki wody 2 kostki lodu garść listków mięty Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Krem z białych szparagów z mascarpone 157

magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru warzywnego 100 g mascarpone sok z 1 cytryny cukier, sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa biały pieprz kawałek wędzonego łososia szczypiorek skórka otarta z cytryny Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać(...)dużym ogniu. Wlać bulion i gotować 10 minut. Dodać oczyszczone i pokrojone białe szparagi. Doprawić szczyptą cukru, lekko posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone, zmiksować. Doprawić sokiem z cytrynem. gałką muszkatołową i białym, pieprzem. Podawać z łososiem, szczypiorkiem i skórką z cytryny

Moja Galeria Smaku
Koktajl z kiwi, mango i marchewki 143

kolor. Dostarczy dużej ilości witamin. Nie zawiera dodatku cukru. Samo zdrowie. Składniki na 3 porcje: z przepisu z bloga Mała Cukierenka 1 mango 2 kiwi 250 ml świeżego wyciskanego soku z marchewki (lub jednodniowego z butelki) Mango i kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać sok z marchewki. Zmiksować. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki 137

Składniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końcówki) 30 ml oliwy sól, pieprz 1-2 garści natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas 150 g makaronu spaghetti Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć.  Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić(...)kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego

Moja Galeria Smaku
Zielona sałatka z quinoa 143

quinoa 600 ml bulionu warzywnego 1 awokado 1 ogórek zielony 1 sałata lodowa garść mięty garść natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypta chilli 1/2 łyżeczki cukru 1. Quinoę przelać wrzątkiem, dodać do garnka z gotującym się bulionem. Przykryć, gotować 20 minut. Odcedzić. 2. Awokado obrać, pokroić(...)kostkę. Ogórek ze skórką również pokroić w kostkę. Sałatę lodową, miętę i natkę pietruszki posiekać. 3. W miseczce wymieszać dressing: oliwę, czerwony ocet, sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli. 4. Do dużej miski przełożyć quinoa, wymieszać z dressingiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać

Moja Galeria Smaku
Gofry z sosem truskawkowym 158

łyżeczka sodu szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego  Mus truskawkowy: 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Do podania: cukier puder listki mięty truskawki 1. Do misy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować. 2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki(...)szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować mus truskawkowy. 5. Truskawki odszypułkować. Włożyć do rondelka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje. 6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto

Moja Galeria Smaku
Naleśniki gryczane z rybą 166

innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć(...)filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki. 5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Smoothie truskawkowo-grejpfrutowe 147

dużej ilości truskawek. To one grają tu pierwsze skrzypce i w ten sposób udało mi się zamaskować jego gorzki smak ;) Składniki na 2 porcje: 250 g truskawek sok z 1 grejpfruta lub 1 cały grejpfrut pozbawiony skórki i błonek kilka listów mięty 4 kostki lodu Truskawki odszypułkować. Włożyć do blendera. Zalać sokiem z grejpfruta, dodać miętę i lód. Zmiksować. Przelać

Moja Galeria Smaku
Oczyszczające smoothie z burakiem 137

Ponadto jest naturalnym antyoksydantem. Może sięgnięcie po szklaneczkę tego "superkoktajlu" ? :)   Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki truskawek 1 szklanka malin 1/4 szklanki pokrojonego buraka 1 szklanka soku jabłkowego 100% 5 kostek lodu 1 łyżka syropu z agawy Truskawki pozbawić szypułek. Wraz z malinami i burakiem włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać syrop z agawy i lód

Moja Galeria Smaku
Surówka z rzodkiewek 148

sosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać(...)osobnej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, cukier. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Do warzyw dodać koperek, polać winegretem. Odstawić do przegryzienia na kilkanaście minut. Inspiracja

Moja Galeria Smaku