Składniki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 150 g świeżego imbiru obranego ze skórki sok z 1 cytryny Papeda - Limonka Kaffir tutaj poziom: łatwy czas: 1 h 30 min Wykonanie Imbir pozbawiamy skórki, i miksyjemy z 0,5 szkl. wody.Przekładamy do garnka. Dodajemy reszte wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę(...)minutach dadajemy 6-8 liści limonki, a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek
w mojej kuchniSkładniki: 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku
Kuchnia domowa Animalinowym sosem to już pełnia szczęścia. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy
Ala piecze i gotujetylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru lub bulionu - sól, cukier - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza i posiekany koperek na wierzch Botwinkę dokładnie myjemy i usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz(...)trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy, dodajemy do garnka i krótko zagotowujemy. Zupę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki
Be Fit Be Strongananas, 4 dojrzałe kiwi, sok z 1/2 limonki, lód w kostkach, Ananasa obrać (ściąć wierzch i górę, postawić ananasa na spodzie i ścinać od góry w dół skórę, uważając aby jak najmniej „oczek” zostało na ananasie – te co zostały należy wyciąć; przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć głąb i pokroić na kawałki). Kiwi obrać zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać(...)sok z limonki, wymieszać. Ananasa zmiksować z pokruszonymi kostkami lodu (około szklanki pokruszonego lodu). Do szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, wlać zmiksowanego ananasa, na wierzch wlać kiwi. Podawać z miętą. Cukier nie jest tu potrzebny. Ananas jest wystarczająco słodki. zastawa
królestwo garówszybkie do przygotowania. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego około 300 g pieczonego indyka (bez skóry) 1 papryka czerwona 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem mały pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki. Seler(...)umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki. Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać. Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie pieprzem i solą
Kuchcik gotujeciekawego koloru. Mimo niewielkiej zawartości alkoholu drink sprawdza się w gorące, upalne dni znakomicie. Składniki : (na 2-3 porcje) 100 g borówek amerykańskich 1/4 szklanki białego rumu sok z jednej limonki świeża mięta 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 szklanki szkl. wody gazowanej kostki lodu Wykonanie: Borówki blendujemy wraz z listkami mięty na gładką masę, a następnie przecieramy(...)przez sito, aby pozbyć się skórek. Wlewamy do shakera, dodajemy cukier, sok z całej limonki oraz rum. Uzupełniamy wodą gazowaną. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do szklanki wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy zawartość shakera. Dekorujemy miętą
Walijskie Pichcenieryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład: Składniki: 0,5 kg fileta z morszczuka 1 jajko 4 łyżki mąki krupczatki sól i pieprz świeżo zmielony sok z cytryny olej do smażenia Sos 1 słoik pomidorów z cebulą 2 łyżki sosu paprykowego 3 łyżki śmietany Wykonanie: Filet odmrażamy, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko rozkłócić
kgwjanczewozastanawiajcie się ani chwili - ten syrop to spełnienie najskrytszych kulinarnych marzeń... Syrop z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 1,3 l syropu) 20-40 baldachów kwiatów czarnego bzu sok z 1 cytryny 1 l wody 1 kg cukru Kwiaty zebrać w słoneczny poranek. Ułożyć na białym papierze i zostawić na 1 godzinę, żeby pozbyć się robczków. Następnie odciąć łodyżki(...)oddzielać kwiaty od łodyżek widelcem (jak porzeczki). Przesypać je do dużego słoja razem z pyłkiem, który opadł. Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Gdy cukier się rozpuści, gorącym płynem zalać kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI: 1 grapefruity 1 pomarańcza garść rodzynek 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE: Przygotuj sos: sok z 1/4 pomarańczy, sok z 1/4 grapefruita i 1 łyżka miodu. Wymieszaj. Pozostałe części owoców filetujemy
ClauditteMissCooking300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru(...)się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch i boki
Mała CukierenkaSkładniki 3 cebule pokrojone w drobna kostkę 3-4 pomidory,lub puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki gęstego soku pomidorowego,lub keczupu jak pomidory są świeże szpinak świeży pęczek dowolna ryba ,u mnie sum afrykański sol,pieprz do smaku 250 g. makaron świderki ( Makaron Świderek owsiany Makaron Jastrzębski -5 jajeczny) wody letniej tyle ,aby zakryła makaron oliwki czarne(...)cebulkę.Gdy cebulka się rumieni dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy pomidory świeże pokrojone w kostkę ,i 3 łyżki soku pomidorowego.Zakrywamy garnek i wszystko dusimy 3-4 minuty.Mieszamy i dodajemy rybę pokrojoną w szerokie paski 5-6 cm.Dodajemy liście selera do smaku-2-3 gałązki i szpinak zielony. Następnie wrzucamt
w mojej kuchniwersji) - 1/2 szklanki oleju wymieszać. Do tego dodać: - 1 szklankę mleka roślinnego (moim zdaniem ryżowe lepsze, niż sojowe), z rozpuszczoną w nim: - 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz - 2 łyżkami soku z cytryny. Całość szybko wymieszać, wlać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach (bo oczywiście cały proces należy zacząć od nagrzania piekarnika :)). W ten sam sposób(...)mokrego gniota. Do nasączania blatów tradycyjnie używa się wody z cukrem i kieliszkiem wódki, jednak ze względu na jedzące je zazwyczaj dzieci lepiej użyć np. wody z cukrem i sokiem z pomarańczy albo cytryny. Ważne naprawdę, żeby nie zalać biszkoptu, dolny blat najlepiej nasączyć nieco mniej, niż pozostałe, ponieważ wilgoć z całego tortu i tak będzie ciągnąć w dół
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgarść mieszanki sałat, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 6 śliwek, 20 dag wątróbki z kurczaka, 3 łyżki masła, 2,5 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję wątróbkę i smażę około 15 minut na małym ogniu. Oprószam solą(...)śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Sałaty płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 4. Olej mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy extra, który otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. Olej ten jest tłoczony
Tradycyjna kuchnia Kasi