kolor. Dostarczy dużej ilości witamin. Nie zawiera dodatku cukru. Samo zdrowie. Składniki na 3 porcje: z przepisu z bloga Mała Cukierenka 1 mango 2 kiwi 250 ml świeżego wyciskanego soku z marchewki (lub jednodniowego z butelki) Mango i kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać sok z marchewki. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końcówki) 30 ml oliwy sól, pieprz 1-2 garści natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas 150 g makaronu spaghetti Szparagi posmarować odrobiną oliwy, posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni grillowej przez 10 minut. Ostudzić, pokroić(...)kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego
Moja Galeria Smakuquinoa 600 ml bulionu warzywnego 1 awokado 1 ogórek zielony 1 sałata lodowa garść mięty garść natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypta chilli 1/2 łyżeczki cukru 1. Quinoę przelać wrzątkiem, dodać do garnka z gotującym się bulionem. Przykryć, gotować 20 minut. Odcedzić. 2. Awokado obrać, pokroić(...)kostkę. Ogórek ze skórką również pokroić w kostkę. Sałatę lodową, miętę i natkę pietruszki posiekać. 3. W miseczce wymieszać dressing: oliwę, czerwony ocet, sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli. 4. Do dużej miski przełożyć quinoa, wymieszać z dressingiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać
Moja Galeria Smakułyżeczka sodu szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50 g masa, rozpuszczonego, ostudzonego Mus truskawkowy: 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Do podania: cukier puder listki mięty truskawki 1. Do misy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować. 2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki(...)szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować mus truskawkowy. 5. Truskawki odszypułkować. Włożyć do rondelka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje. 6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto
Moja Galeria Smakuinnej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć(...)filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki. 5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu
Moja Galeria Smakudużej ilości truskawek. To one grają tu pierwsze skrzypce i w ten sposób udało mi się zamaskować jego gorzki smak ;) Składniki na 2 porcje: 250 g truskawek sok z 1 grejpfruta lub 1 cały grejpfrut pozbawiony skórki i błonek kilka listów mięty 4 kostki lodu Truskawki odszypułkować. Włożyć do blendera. Zalać sokiem z grejpfruta, dodać miętę i lód. Zmiksować. Przelać
Moja Galeria SmakuPonadto jest naturalnym antyoksydantem. Może sięgnięcie po szklaneczkę tego "superkoktajlu" ? :) Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki truskawek 1 szklanka malin 1/4 szklanki pokrojonego buraka 1 szklanka soku jabłkowego 100% 5 kostek lodu 1 łyżka syropu z agawy Truskawki pozbawić szypułek. Wraz z malinami i burakiem włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać syrop z agawy i lód
Moja Galeria Smakusosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać(...)osobnej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, cukier. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Do warzyw dodać koperek, polać winegretem. Odstawić do przegryzienia na kilkanaście minut. Inspiracja
Moja Galeria SmakuMożna też je zjeść prosto ze słoika :) Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l: 3,5 kg brzoskwiń 4 torebki herbaty Earl Grey 500 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w szóstki. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zostawić na 30 minut. 2. Przełożyć do garnka posypać herbatą z jednej
Moja Galeria Smakuswojemu organizmowi wielu witamin. Może sięgniecie po szklaneczkę tego pysznego, czerwonego smoothie? :) Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga " Czekoladą utkane " 150 g malin 2 brzoskwinie 300 ml soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 banan 1 małe mango 2 łyżki płatków owsianych Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera kielichowego. Mango i banana obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający, lekko kwaskowaty koktajl malinowo-pomarańczowy Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy (lub do smaku) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera. Dodać maliny, jogurt i syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję.Smacznego
Moja Galeria Smakuprzykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki. * patelnia o średnicy 18 cm, może wyjść więcej sztuk jeżeli będziemy smażyć cieniutkie naleśniki Prażone jabłka: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu(...)mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut. Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym
Moja Galeria Smakujest jak dla mnie zaskakująco dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać(...)kawałki. W misce ułożyć mieszankę sałat, dodać buraki, gruszkę i mozzarellę. Z oliwy, sosu balsamicznego, soku z cytryny i rozmarynu zrobić dressing. Doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę. Smacznego
Moja Galeria Smakutrawienne. Jest również bogaty w witaminę E, tzw. witaminę młodości. Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula lub 2 małe 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z białego wina 3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe namoczyć w wodzie(...)godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach
Moja Galeria SmakuNiech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie do mnie zaglądać również w Nowym Roku! Składniki na 2-3 porcje: 600 ml soku jabłkowego 250 ml cydru kawałek korzenia imbiru, około 6 g 2 szczypty cynamonu 3 plasterki jabłka Sok przelać do rondelka. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Doprowadzić do wrzenia
Moja Galeria Smaku