 Kurczak z ananasem 234
Kurczak z ananasem 234krojonego ananasa 4 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków" 2 młode marchewki mały słoiczek pędów bambusa pęczek rzodkiewki 2 łyżki soku z tajskiej limonki 300 ml bulionu drobiowego papryczka chili pęczek szczypiorku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Czosnek obieramy ,zgniatamy i razem z pokrojoną w piórka(...)kostkę ,dodajemy do czosnku i szalotki ,oprószamy przyprawą i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ananasa z zalewą ,pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę ,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchen Gorzkie gody 155
Gorzkie gody 155Idealny drink dla wielbicieli ginu. Składniki 60 ml soku żurawinowego 60 ml soku pomarańczowego 50 ml campari 50 ml ginu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki mieszamy w shakerze. Do szklanek wkładamy lód. Wymieszane składniki przelewamy. Podajemy od razu ,po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchen Żubrówka wytrawnie 154
Żubrówka wytrawnie 154Mocne połączenie żubrówki z martini i sokiem jabłkowym. Składniki 120 ml żubrówki 30 ml białego martini 30 ml soku jabłkowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do shakera wlewamy składniki i energicznie mieszamy. Koktajlówki (kieliszki do martini) wstawiamy do lodówki. Napój przelewamy do kieliszków. Można też podać z pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchen Kokosowe orzeźwienie 194
Kokosowe orzeźwienie 194Prosty, lekki i bardzo smaczny drink. Składniki 60 ml soku pomarańczowego 180 ml Bazilio Caraibo di Coco plasterek pomarańczy lód Przygotowanie Sok pomarańczowy i likier o smaku kokosowym mocno schłodzone wymieszałem w shakerze z lodem. Wlałem do kieliszków. Udekorowałem plasterkami pomarańczy
R'n'G Kitchen Fenkuł orientalnie 189
Fenkuł orientalnie 189Składniki 4 fenkuły 2 czerwone cebule 4 dojrzałe pomidory łyżka oliwy z oliwy ząbek czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta szafranu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni. Na patelni rozgrzałem olej. Na słabym ogniu podsmażyłem(...)ósemki. Resztę pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na patelnię razem z tymiankiem, pietruszką i niewielką ilością listków fenkułu. Dusiłem wszystko pod przykryciem 5 minut. Przyprawiłem solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny. Do warzyw na patelni dodałem ósemki pomidorów, całość jeszcze raz pogrzałem. Przed podaniem posypałem posiekanymi listkami fenkułu
R'n'G Kitchen Chicken butter masala 218
Chicken butter masala 218taką, być może przypadnie do gustu. Składniki Marynata : 250 g jogurtu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka garam masala Sos masala : 2 łyżki masła 1 łyżeczka imbiru szalotka 1 duża cebula 2 pomidory 1 łyżka garam masala 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kozieradki(...)filety z kurczaka (500 g) 75 ml śmietany 30 % puszka krojonych pomidorów Przygotowanie Marynata : jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem. Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem. Sos masala: wymieszałem
R'n'G Kitchen Zupa krewetkowa 242
Zupa krewetkowa 242krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1 gałązka) 3 cm świeżego imbiru mała papryczka chili 400 ml mleka kokosowego 1 L bulionu krewetkowego 4 łyżki soku z tajskiej limonki 2 łyżki sosu słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchen Polish fruit drink 142
Polish fruit drink 142Smaczny ,delikatny ,idealny w upalne dni. Składniki 50 ml sznapsa gruszkowego 50 ml soku jabłkowego antonówka 75 ml napoju żurawinowego lód Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do szklanki typu long wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy sznaps i sok jabłkowy. Po łyżeczce wlewamy napój żurawinowy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 233
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 233najsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha! Składniki 700 g filetu z dorsza sól ,pieprz sok z cytryny jajko 200 ml mleka pęczek bazylii cebula mąka olej do smażenia 500 g topinamburu 100 g sera pleśniowego niebieskiego łyżka gęstej śmietany Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree. Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką. /* Style Definitions
R'n'G Kitchen Lukier cytrynowy ucierany 160
Lukier cytrynowy ucierany 160cytrynowa polewa do ciast. Składniki 100 g cukru 2 duże cytryny 150 g cukru pudru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cytryny sparzamy ,skórkę ścieramy ,wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka ,dolewamy 50 ml wody ,wsypujemy cukier i gotujemy do momentu ,kiedy zacznie gęstnieć. Cukier wsypujemy do miski ,mieszamy na wolnych obrotach (mikser) ,wlewamy powoli gorący syrop
R'n'G Kitchen Dorsz w cieście z kapustą kiszoną 213
Dorsz w cieście z kapustą kiszoną 213postanowiliśmy połączyć te składniki. Wyszło pysznie. Składniki 700 g filetów z dorsza 1/2 szklanki kwasu z kapusty 1/2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1 jajko sok z cytryny sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Skrapiamy(...)sokiem z cytryny ,oprószamy mąką. W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Filety rybne zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron
R'n'G Kitchen Kapusta duszona z pieczarkami i pomidorami 172
Kapusta duszona z pieczarkami i pomidorami 172dania głównego zamiast surówki. Składniki mała główka białej kapusty 450 g pieczarek 200 g pomidorków koktajlowych łyżka masła duża cebula 100 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pęczek natki pietruszki sok z cytryny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Razem z posiekaną cebulą ,pokrojonymi w ćwiartki pomidorami dusimy na maśle(...)miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie ,a płynu będzie za dużo ,wtedy odparowujemy. Następnie oprószamy mąką ,całość chwilę podsmażamy (cały czas mieszając). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchen Halibut grillowany 192
Halibut grillowany 192Składniki 700 g halibuta Marynata: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka zielonego curry 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżeczka sosu teriyaki 2 łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili 1 szalotka sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy. Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy(...)pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i grillujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchen Awokado z łososiem 203
Awokado z łososiem 203łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy koperek czerwony pieprz do ozdoby Przygotowanie Awokado umyłem, przekroiłem na pół, usunąłem pestki. Ostrożnie wydrążyłem miąższ. Pokroiłem w cienkie plasterki, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny ( awokado nie ciemnieje ). Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu(...)oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu
R'n'G Kitchen Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione 154
Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione 154pomarańcza 3 żółtka 100 g przegrzebków 400 g makaronu tagliatelle 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem. Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając
R'n'G Kitchen