sok - 13499 przepisów (strona:250/900)

Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 206

ochłodę - polecam Wam ogromnie właśnie ten. Sorbet rabarbarowo-imbirowy Składniki: (na 1,2 l lodów) 700 g rabarbaru 250 g cukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hummus z pieczonym chilli i domowym zaatarem 199

walorów smakowych :) Pieczone chilli, czosnek i papryka świetnie uzupełniają smak cieciorki, a domowy zaatar idealnie wieńczy całość:)  SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki tahini 1/4 szklanki lodowatej wody sok z 1/4 cytryny 12 łyżeczki kuminu sól pieprz oliwa z oliwek 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku zaatar 1 łyżka sezamu 1 łyżka suszonego tymianku lub oregano(...)czosnek obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera. Dodajemy również chilli (jeśli chcemy mniej pikantny hummus dodajemy chilli bez pestek, lub tylko ich część). Dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahinę oraz sok z cytryny i miksujemy hummus na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy lodowatej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki zaataru łączymy

DefinicjaSmaku
Letnia sałatka z młodej kapusty 174

Składniki: pół główki młodej kapusty 1 duża marchew 1 pęczek koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy około 2 łyżek soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę umyć i poszatkować w cienkie paski, posolić i odstawić na około pół godziny aby zmiękła. Do kapusty dodać startą na tarce marchew (na dużych oczkach(...)oraz poszatkowany koper. Majonez połączyć z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Sałatkę zalać sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 209

GRZANKI, PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU / własny;/ grzanki z pastą z zielonego groszku kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa puszka zielonego groszku konserwowego (lub 200 g świeżego, obranego) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz do smaku Pieczywo podpiekam na suchej patelni z obu stron, by stało się złociste i chrupiące. Zielony groszek odcedzam (lub gotuję(...)miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru) z zalewy, miksuję blenderem z obranym i posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. dodając sok z cytryny. Smaruję pastą przygotowane grzanki, dekoruję sałatą. jajko w koszulce 2-4 jajka 1,2 litra wody  szczypta soli 2 łyżeczki octu Zagotowuję wodę z dodatkiem soli i octu. Każde jajko wbijam osobno do szklanki, pojedynczo wlewam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z marchewką i selerem naciowym 246

jeszcze kiedyś, polecam zwłaszcza z młodą marchewką, której mamy teraz pod dostatkiem. :-) 2 marchewki 1 gałązka selera naciowego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy drobno kroimy.  2. Marchew, seler, koperek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz przekładamy do miski

Szefowa kuchni
Ryż zapiekany z jabłkami 201

jabłkami z odrobiną cynamonu. Pycha! Składniki: 400 g ryżu 250 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) sok z 1/2 cytryny 5-6 jabłek 1 łyżeczka masła Wykonanie Ryż ugotować na wodzie według podanej instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem

O kuchni z uczuciem
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 165

fitosterole , r óżnorodne  kwasy tłuszczowe  (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki:  1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy(...)tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki

Garnkowe fanaberie
Torcik serowy z truskawkami 203

jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku z limonki Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Biszkopt przekroić na dwa krążki. Każdy nasączyć syropem z wody i cukru. Na pierwszy

Praktyczna pl
Magiczny zielony proszek czyli młody jęczmień. Właściwości i przepis. 187

Czym właściwie jest zielony proszek dostępny w sklepach? Jest to odwirowany i odparowany pod ciśnieniem sok z 7dniowych łodyżek jęczmienia. Młody jęczmień ma właściwości oczyszczające i wzmacniające odporność. Poprawia pracę układu pokarmowego i usprawnia przemianę materii. Witaminy C jest w nim więcej niż w soku pomarańczowym. Jęczmień przyspiesza tez proces regeneracji wątroby i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Co ciekawe napój

Pora na pora i pomidora
Zupa krem z pieczonej papryki 201

zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może być świeża posiekana papryczka bez pestek) świeża kolendra do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz jogurt(...)pojemniku na 15 minut. Zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Bulion zagotowujemy. Ścieramy do niego imbir i wyciskamy czosnek. Dodajemy sok z limonki. Wrzucamy papryki i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy harrisą lub chili (świeżą, suszoną, w płatkach – ilość wg uznania), kolendrą (ziarna należy rozetrzeć w moździerzu) oraz obficie solą

Poezja smaku
Konfitura czereśniowa 200

mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki. Przestudzoną konfiturę wkładamy do wymytych słoiczków.Wstawiamy do wyłożonego ściereczką garnka zalewamy wodą do połowy słoiczków

kgwjanczewo
Orzeźwiający bananowiec 209

żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu

Cynamonowe szczęście
Placki z cukinii 361

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko i jaja. Wszystko razem mieszamy rózgą. Umytą cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę na najmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy(...)Qchnia po prostu  Dip jogurtowo-czosnkowy   Składniki:  1 mały, gęsty, naturalny jogurt  2 duże łyżki majonezu  2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku  2 łyżki soku z cytryny   sól morska  pieprz Sposób wykonania: Wszystko razem dokładnie wymieszać, po prostu :) Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Pizza na cienkim spodzie 193

przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły się produkty które mogą wypuścić dużo soku. Jeżeli je przykryjemy sok, który pod wpływem temperatury wypuszczą wejdzie nam w ciasto i pizza może nim nasiąknąć.  Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut

Qchnia po prostu