sok - 13499 przepisów (strona:249/900)

Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 177

kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się(...)Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek, fasolkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ziemniaki podajemy z sosem z kurek

Moniki Smakołyki
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 186

ugotuj kaszę jaglaną wg  przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i  zeszklij na maśle cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy 205

laurowe posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone):  natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek, szczypiorek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko(...)Zestaw z ognia.  Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę i pozostałą zieleninę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Specjalne pokazy filmowe w ramach Kina Letniego odbywają się zawsze w weekendowe wieczory, pod gołym niebem, tuż obok Filmowej Cafe Kina Zorza . A tak wygląda repertuar Kina Letniego

Qlinarnie i Qlinarnie
Czereśniowiec 171

łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto  0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę(...)kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Bardzo szybkie babeczki 231

małych gotowych foremek na babeczki 250g serka mascarpone 1 cytryna 50g cukru pudru sezonowe owoce Wykonanie: Serek mascarpone rozcieramy z cukrem pudrem. Obieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do przygotowanego serka i mieszamy, aby była jednolita masa. Foremki nadziewamy masą i dekorujemy owocami. Można chwilę wstawić do lodówki, ale nie jest to konieczne

Apetyt na Zielone
Sorbet truskawka+liście rzodkiewki+mango 178

innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości. Właściwości liści rzodkiewki: - źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż sok z cytryn), - silne działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu), - działanie odtruwające i oczyszczające z toksyn, - poprawa trawienia i przemianę materii, - źródło żelaza i wapnia (więcej niż w szpinaku), - źródło fosforu, - skuteczny(...)żółtaczce, - reguluje ciśnienie krwi, Porcja: 4 osoby   Składniki: 200g mrożonych truskawek pęczek liści rzodkiewek 2 mango 4 łyżki miodu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ( opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Liście rzodkiewki dokładnie myjemy. Liście żółte wyrzucamy. Mango obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę. Wszystkie składniki miksujemy i podajemy. Smacznego

Apetyt na Zielone
4. Ryba z cukinią i szynką parmeńską 158

sola itp.) - cukinia - 2 plastry szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzka, boczek wędzony, parzony) - cytryna - oliwa z oliwek  - sól i pieprz Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię umyć i obieraczką zrobić długie plastry. Na filet z obu stron kładziemy po plastrze szynki i zawijamy w plastry cukinii. Na grillu, patelni grillowej czy zwykłej teflonowej(...)rozprowadzamy pędzelkiem małą ilość oliwy z oliwek i smażymy 10-15minut obracając od czasu do czasu. Po przełożeniu na talerz polecam jeszcze raz skropić sokiem z cytryny, można użyć również oliwy z oliwek w spray'u.  Do rybki ugotowaliśmy kaszę jaglaną oraz poddusiliśmy marchewkę, resztę cukinii i paprykę. Wiadomo, że do rybki najlepsze są frytki, ale wyszło

Be Fit Be Strong
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 213

95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy(...)tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu spodu z zamrażarki, wylewamy na niego krem i ozdabiamy np. kawałkami truskawek. Smacznego

Be Fit Be Strong
39. Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami 175

Jest to bardzo prostu przepis, a w smaku jak z najlepszej knajpy! :) Składniki: - 1 duży filet z łososia - 40g płatków migdałów - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Filet pozbawiamy skóry (ale możemy również zostawić), myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i umieszczamy je w głębokim talerzu(...)Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy kwaśną śmietaną i obsypujemy migdałami. Całość zapiekamy 20minut. Łososia podałam

Be Fit Be Strong
48. Cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym 155

musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem(...)niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków mięty - 2 łyżeczki ksylitolu Liście mięty włożyć między dłonie i klasnąć (to pozwala na uwolnienie z nich aromatu). Miętę wraz z resztą składników wrzucamy do malaksera i miksujemy

Be Fit Be Strong
Wegańskie ptasie mleczko z chia 313

chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% 200 g jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby

pyszne zdrowości
Kofta tofu - że co? ;) 241

przygotowaniu. W towarzystwie kasz lub pełnoziarnistego ryżu i surówki tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce  kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki(...)olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać  Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce

pyszne zdrowości
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym 199

piknikach i jako drugie śniadanie.   600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku Sól i pieprz z młynka 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sezamu 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 100 g ciecierzycy Skworcu  (tu kupisz) 5 różyczek brokuła 100 g szpinaku baby 50 g groszku cukrowego(...)szklanki bulionu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka z serka wiejskiego – idealna na upalne dni. 270

Świeża bazylia -> Sól, pieprz, Wykonanie: Pomidorki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Przekładamy do naczynia, dodajemy świeżą bazylię, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny [jeśli ktoś woli mniej kwaśne smaki, można dodać mniej soku]. Dokładnie mieszamy.   Na dno talerza ścieramy skórkę z połowy cytryny, na nią wylewamy serek wiejski. Przekładamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!