pietruszki - sól himalajska - sok z cytryny - 30g awokado Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż(...)najlepiej wystawić na parapet za okno, odczekać 3 minuty - Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaszczypta gałki muszkatołowej - 30g awokado - sól himalajska - ząbek czosnku - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać(...)smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną
Wegańska kuchnia orientalnaoliwek - sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut(...)chwili dodać kiełki i trochę wody - Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min - Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili - Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać(...)trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku(...)gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny - Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć dal z fasoli
Wegańska kuchnia orientalnasojowy - kawałek białej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung - sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski(...)dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat - Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny
Wegańska kuchnia orientalnaszczypta kurkumy - kawałek pora (biała część) - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd(...)przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnacynamonu - kawałek papryczki chili - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi - sól - ½ ziemniaka - sok z cytryny(...)odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki ziół dalmatyńskich - łyżeczka sezamu (lub samo oregano) - sok z cytryny - sól Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić - Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody(...)rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól - sok z cytryny - natka pietruszki - kawałek awokado(...)ciecierzycę, dusić przez około 10 minut - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaposiłku i wrażeń smakowych, to postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania. Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia(...)też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Pomaga przy migrenie i wpływa korzystnie na przemianę materii. Pikantny smak pieprz zawdzięcza piperynie. Wpływa ona znakomicie na funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga w leczeniu zaparć oraz nudności. Dzięki piperynie lepiej też wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen i beta-karoten. Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka oliwy (u mnie masłowa, roszponka, frisbee) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać(...)miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy(...)ponownie zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - ½ szklanki soku jabłkowego 100% - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, sok i jagody goji umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego - płatki chili - kawałek białej rzodkwi - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka(...)obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu
Wegańska kuchnia orientalna