sok - 13499 przepisów (strona:200/900)

Pożywny sok z orzeźwiającą miętą 143

Szklanka soku świeżo wyciśniętego, podana do śniadania pobudzi i sprawi,  że z uśmiechem zaczniesz dzień :) Składniki: 4 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1/2 owoców granatu kilka gałązek mięty Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki. Podobnie jabłka i gruszki. Z połówki granatu delikatnie wyjmujemy ziarenka. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę, w międzyczasie dodajemy kilka listków mięty. Powstały sok

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 147

Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lody truskawkowe: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 4 łyżki(...)typu Almette) 250g zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą

Kuchnia w czekoladzie
Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu 245

kokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę. Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony.  Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 204

Nadzienie: 30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz(...)Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut.  3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy 155

Marwit "Sałata raz, dwa, trzy SPORT" 1 czerwona papryka 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie: Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki(...)Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych

Słodkie okruszki
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 161

ostro-słodki smak :) Dressing 2 czosnkowy: Oliwa z oliwek Bazylia Oregano Ząbek czosnku Sól Himalajska Łyżka stołowa soku z cytryny Oliwę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaję sok z cytryny. Na końcu dadaj

Pause Gotowanie!
Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru 262

domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Wadą jest natomiast czas, który trzeba poświęcić, aby uzyskać odpowiednio gęsty przecier. Pierwszą partię pomidorów przerobiłam w sposób tradycyjny, odparowując nadmiar soku przez powolne gotowanie, co oczywiście zajęło sporo czasu. Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów szlag mnie jasny trafił i wykorzystałam do tego szybkowar i przecierak do warzyw. Szybkowar sprawdził się(...)Gotować około 5 do 8 minut od chwili osiągnięcia ciśnienia (w moim modelu gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut). Wyjąć pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować. Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Razowe spaghetti z sosem serowo-brokułowym i szynką 146

osób): - pół opakowania makaronu razowego (spaghetti) - małe opakowanie śmietany 12% - cały brokuł - 15-20 dag szynki konserwowej dobrej jakości - 100 g serka topionego o wyrazistym smaku - sól - pieprz - odrobina soku z cytryny Przygotowanie:  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Brokuł podzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym(...)ogniu razem z podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Czy młody jęczmień odchudza? Czy ma dużo białka? 346

dziś. Przypisuje mu się działanie odchudzające, oczyszczające i odmładzające. Czy słusznie? Zacznijmy może od początku - czym dokładnie jest zielony jęczmień? Na rynku mamy dwie formy młodego jęczmienia: Sproszkowany sok - zachowuje więcej wartości odżywczych, które są dobrze przyswajane ze względu na brak błonnika Rozdrobiona trawa - jest tańsza, ale ma mniej walorów odżywczych, zawiera błonnik który utrudnia wchłanianie składników mineralnych. Można(...)kupić w formie proszku i tabletek.   Jak stosować młody jęczmień? Proszek  rozrabia się z chłodną/letnią wodą lub sokiem i pije 20 minut przed posiłkiem. Ze względu na niezbyt przyjemny, sianowaty smak radzę go jednak dodawać do jogurtu, koktajli czy zupy (nie może być gorąca).   Czy młody jęczmień odchudza? Nie ma na to żadnych dowodów

Powiedz dietom nie
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 186

łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy(...)miękkie. Liście pietruszki  odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe z borówką i kruszonką 166

masła szczypta soli himalajskiej Ale-raj  1,5 szkl borówki amerykańskiej Kruszonka: 100 g mąki pszennej  50 g cukru 50 g zimnego masła Lukier: 3-4 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać wsypać 0,5 łyżeczki cukru dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować(...)zimne masło na kruszonkę, rozsypać na wierzchu i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem

Ala piecze i gotuje
Sałatka z rukolą i mozzarellą z miodowym vinegre 143

łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :)  Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz     kulka mozzarelli 2 garści rukoli pomior 2 rzo dkiewki pęczek szczypiorku po łyżeczce ziaren słonecznika i dyni(...)Przygotowanie: Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy.  Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę odsączamy

ChilliJemy
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 201

słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondla (lub garnka z szerokim dnem wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy śliwki na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną

SzczyptaSmaQ
Babka cytrynowa 149

łyżeczki sody WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C, blaszkę wysmarować margaryną i posypać mąką. Masło rozpuścić i ostudzić. Wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, nieco roztrzepać, dodać(...)szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło, śmietanę, sok z cytryn wraz ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do składników suchych. Mieszać do połączenia składników, po czym przelać do keksówki i piec 45-50 minut. Gotową babkę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem

Passions hobbies life
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 201

600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki - olej arachidowy - 1,5 łyżeczki skrobi(...)cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania