śniadania - 47913 przepisów (strona:1424/3195)

Owocowe miksowanie – odsłona 4 – pomarańcze, limonka i sos z granatów 95

Świeżo wyciśnięte pomarańcze, sok z limonki oraz kilka kropel sosu z granatów. Niebywałe drugie śniadanie! Składniki: 4 małe pomarańcze 1 limonka 1/2 łyżeczki sosu z granatów Wykonanie: Limonkę zmiksować, z pomarańczy wycisnąć sok, połączyć, dodać sos z granatów. Jeśli koktajl wydaje się zbyt kwaskowaty, można odrobinę dosłodzić. Artykuł Owocowe miksowanie – odsłona 4 – pomarańcze, limonka

Raj dla Podniebienia
Babeczki maślane z truskawkami 110

brzoskwinie zwane „ufo”. Robię koktajle,kompoty, ciasta z owocami, naleśniki, rano do owsianki dorzucam garść pokrojonych sezonowych darów. Teraz żegnam się z truskawkami. Te babeczki jedliśmy na śniadanie, po obiedzie, zdążyłam nawet zachomikować je dla swojej przyjaciółki na popołudniowe spotkanie. Polecam, bo pyszne! Składniki: (na 8 dużych sztuk) 170g mąki 150g dobrego masła 100g cukru pudru

Raj dla Podniebienia
Sałatka z bobem, kiełkami i serem mozzarella 81

Smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Idealna na letnią przekąskę. Pełna pysznych składników posmakuje wielbicielom sałatek.     Składniki: 200g bobu 1 mała puszka groszku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 200g sera mozzarella 1 mała puszka kiełków fasoli mung 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Bób, marchewkę i pietruszkę ugotować, obrać

Raj dla Podniebienia
Koktajl melonowo-malinowy z miodem z koniczyny 100

leży ułamany pęd pelargonii, a wokół rozsypane płatki kwiatów. Zagubiona mała skarpetka, porzucony pluszowy króliczek. Przewrócony kubeczek z wodą, kolorowa, rozkładana bajeczka. Natykam się na nie co dzień. Teraz śniadania jadam wcześniej. I staram się, aby były urozmaicone, zwłaszcza w owocowe kompozycje, bo teraz jada ze mną mały człowiek, który chłonie kolory i smaki.  Zachęcam do wypróbowania mojej

Raj dla Podniebienia
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną 81

Przepyszne, słodkie bułeczki, które długo pozostają świeże. Idealne na śniadanie z ciepłym mlekiem lub jako słodka, zimowa kolacja. Nadzienie powstało po rzucie oka na zawartość lodówki. Jabłko, ricotta i świeża żurawina.  Pyszne połączenie! Składniki na 14 bułeczek: 50g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100g cukru pudru 80g masła 500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jabłka

Raj dla Podniebienia
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem 116

Waniliowe. Z jabłkiem i kajmakiem. Dla każdego. Na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: (na 10 sztuk) 40g świeżych drożdży 220g ciepłego mleka 500g mąki pszennej + 2 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 80g stopionego masła  2 jabłka 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru

Raj dla Podniebienia
Puszyste bułeczki pszenne 95

pieczywa, przepis jest koniecznie do wypróbowania. Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały do kanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej. To przepis, jak widać, uniwersalny!   Składniki (na 10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych

Raj dla Podniebienia
Muffinki z jabłkami i cynamonem 117

banalne w przygotowaniu.  Sprawdzają się na wieczorne „słodkie zachcianki”, a także na śniadanie do mlecznej kawy. Na ciepło przypominają mini szarlotki. Lekkie, miękkie, pyszne. Pieczcie! Składniki: 2 jabłka 250g mąki pszennej 1 jajko 200g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 50ml oleju 1/2 łyżeczki cynamonu

Raj dla Podniebienia
„Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny 132

widoki podkrakowskich miejscowości. Tym razem padło na Lanckoronę. Wrześniowa, bardzo słoneczna niedziela już od rana zachęcała, aby spędzić ją na świeżym powietrzu i nie w mieście. Zaraz po współnym śniadaniu szybko zapakowaliśmy najpotrzebniejsze rzeczy i wyruszyliśmy do Lanckorony. Spokojna, przepiękna miejscowość urzeka każdego, kto tu zawita. To jakby podróż w czasie. Sami zobaczcie.   W czasie spaceru po uroczej

Raj dla Podniebienia
Chleb żytni na zakwasie 127

nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką. Ma równą strukturę, nie kruszy się, ładnie pozwala się kroić. Tak! Pieczenie chleba wciąga…Teraz wiem

Raj dla Podniebienia
Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście 149

Rzeszów. Niedziela. 8:00 rano. Kiedy budzę się, za oknem już jest słoneczny poranek. Ubieram się, łapię za aparat i tak raz-dwa wybiegam do sklepu po coś na śniadanie. Ujmuję w kadrze znajome miejsca w moim mieście, które jeszcze zdaje się spać. Parkowe alejki są puściusieńkie, tylko gdzieniegdzie właściciele czworonogów wyprowadzają swoich pupili na spacer. Trzaskam zdjęcie

Raj dla Podniebienia
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni 116

chce mi się wstać i zrobić coś dobrego. Mamo, jeszcze jedną taką czekoladę! Ona jest pychotna! Po chwili w kuchni zaczynają roznosić się cudowne, jesienne zapachy. Po małym śniadaniu raczymy się filiżanką rozgrzewającej, gęstej czekolady. Ciepłe słońce październikowe sprawia, że przenosimy sie na balkon i tutaj delektujemy sie naszym niebiańskim w smaku napojem. Ubieramy się ciepło i jeszcze rozgrzane

Raj dla Podniebienia
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 143

razy w tygodniu. Zazwyczaj po weekendzie i tuż przed. Bo to właśnie w sobotę i w niedzielę gotuję najwięcej. Mam wtedy czas na inne niż w tygodniu śniadanie, bardziej wyrafinowany obiad z przemyślanego, skomponowanego właśnie przepisu, który czasem udoskonalam przez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli

Raj dla Podniebienia
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem 122

rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo. Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj ) 150ml wody 150g mąki żytniej

Raj dla Podniebienia
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 137

już zajmuje swoje miejsce przy stole, siada z westchnieniem, w pomarszczonych dłoniach przesuwając niezauważalnie paciorki wysłużonego różańca. Promienie słońca coraz bardziej rozświetlają pokój, w którym zebraliśmy się na wielkonocne śniadanie. Połówki jajek mają symbolizować radość, nowe życie. Każdy z nas bierze w palce połóweczkę tego wielkanocnego pokarmu, podchodzimy do siebie i składamy dobre życzenia. Jest radośnie, dobrze, rodzinnie

Raj dla Podniebienia