olej kokosowy). Do kurczaka na patelnię dodajemy pomidory i kukurydzę i jeszcze chwilkę smażymy do zredukowania płynów. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, po czym dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Paprykę rozcinamy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego i wypełniamy ją farszem. Wierzch posypujemy serem i zapiekamy około 25- 30 minut w 180*C. Podajemy od razu. Kaloryczność: Kaloryczność całości wynosi
Moja Michapieczarkowe panierować w jajku i bułce tartej. -Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również upiec w piekarniku / także bez panierki/ posypując wierzch pod koniec pieczenia żółtym serem
Zakamarki mojej kuchniziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz
Gosia gotujepasków) Ułożyć ser na jednej połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj
W kuchennym oknie Ewyangielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym ząbkiem czosnku zeszklić na nim cebulę, dodać mrożoną fasolkę . Chwilę smażyć , wlać bulion - nie więcej niż poziom fasolki. Gotować z 10 min do miękkość. Zmiksować . Pierś
Gaździnka warzyW moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę
karmelowyrozgnieść (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki) i ostudzić. Dodać jajko i pokruszony ser feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem. Smacznego
Złote przepisypokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy mięso mielone, zioła suszone, sól i pieprz, smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory z puszki, chwilę razem poddusić, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron wykładać na talerze, polać sosem, posypać serem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusisię ostatnio modna. To świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Lubię ją nawet nałożyć po prostu na grzankę. Jeśli jakimś cudem jeszcze jej nie znacie to polecam zrobić i spróbować. Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele. Część osób najpierw smaży cebulę na tłuszczu, część nie dodaje wina. Każdy kroi po swojemu - w kosteczkę, pół plastry
Smaczna Pyzasera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy około(...)minutę. Po tym czasie dodajemy umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Smażymy je przez około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pół garści posiekanej natki pietruszki (resztę zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu
Mango Papajapleśniowego 3 jajka 150 g sera żółtego 150 ml śmietany 30-36% świeży koperek sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy 1. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić. 2. Cukinię opłukać i jeśli jest mała pokroić na pół talarki a jeśli większa to w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem(...)pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. 4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać
UgotujmyTo.plsera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy(...)solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wlewamy olej (około 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę
Smakowity Blog Kulinarnysię przypalają i rozpadają. Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej na małym ogniu. Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką Składniki (na 2-3 osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego(...)białek i łączymy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (tak około 5 łyżek-lepiej dać dość dużo aby placuszki się nie przypaliły), łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na rumiano
Mania Gotowaniasera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę. Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć(...)mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie. Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok. Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około 3-5 minut. Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym. Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym
kolorowotorcikowomięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz olej do podsmażenia mięsa Sos beszamel: 750 ml mleka 50-60 g mąki 60 g masła(...)muszkatołowej Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię. pokroić je na mniejsze kawałki
Moja Delicjasera typu parmezan (u mnie Bursztyn) 1 ząbek czosnku 250 g boczniaków, pieczarek lub innych grzybów, porwanych/pociętych na paski natka pietruszki do posypania sól, pieprz Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem. Pora kroimy w półplasterki, solimy i podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy ryż, mieszamy i minute podsmażamy, dorzucamy kalafior i smażymy kolejne 5 minut. Następnie(...)Wrzucamy grzyby, posiekany czosnek i podsmażamy na rumiano. Solimy i pieprzymy. Risotto powinno być kremowe ale nie za geste, można podlać je odrobina wody. Dodajemy łyżkę masła i starty ser, doprawiamy i mieszamy. Risotto podajemy z porcją grzybów i posypane natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórybazylii, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 60 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który należy(...)sosu dodajemy wysmażone polędwiczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Makaron w sosie z polędwiczkami przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku. Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę(...)nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty ser. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na maksymalnie 25-30 minut
upichciccynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan” z Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego ol iwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 mały(...)chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie cały czas smażąc. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidora oraz przecież. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy fasolę oraz kukurydzę. Dusimy wszystko jeszcze przez jakieś 7 minut. Składamy enchiladas. Układamy tortillę na blacie lub desce, nakładamy farsz, posypujemy odrobiną sera i jalapeno i zwijamy
Mania GotowaniaSkładniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa
w mojej kuchnimamy to posiekać nożem. 2. Z reszty składnikow wyrobić na stolnicy ciasto razem z serem. 3. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w środku tych kół wykrawać kieliszkiem mniejsze koła. 4. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzać ok 1l oleju i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem
Moje Słodkie Piekiełkonastępnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy
PatiGotujenaszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu
paapilotkaaKoszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 średnie boczniaki 5 pomidorków koktajlowych płatki z sera grana padano natka pietruszki 1/2 szklanki mleka bułka tarta mix sałat (dębowa, rzymska, rukola) oliwa truflowa PRZYGOTOWANIE: Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju
kulinarnyJaprzyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę! Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl Składniki: 500g sera białego półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka rumu lub spirytusu 250ml gęstej śmietany Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju) cukier puder do posypania Przygotowanie: Z podanych wyżej
Smakowity Blog Kulinarnyserka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył
SzczyptaSmaQskóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej do smażenia Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć skórą do dołu, na foli
Kulinarny karnet Christophera