smażony ser - 3789 przepisów (strona:145/253)

Risotto z łososiem i szpinakiem 227

kostki) 1 cebula 50 g masła 50 g sera grana padano 200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania: Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się(...)mieć kremową konsystencję, ale absolutnie nie może być rozgotowane. Ryż powinien pozostać lekko al dente. Na końcu do risotto wmieszać masło, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast, posypane wiórkami sera grana padano. Smacznego! Wyliczenia: łosoś 10 zł ryż 5 zł bulion (2 kg porcji rosołowej 6 zł, 3 marchewki 0,90 zł, 1 cebula 0,20 zł, 2 pietruszki

Obiad za dychę
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 180

oleju łyżka cukru łyżeczka soli sos pomidorowy sól, pieprz ok. 300 g surowego łososia  ok. 100 g oliwek ok. 30 g kaparów (jeśli lubimy) ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą(...)wskazówki dotyczące smażenia łososia ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu.  Następnie wykładamy kawałki łososia oraz oliwki i kapary.  Posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez

Słodka Strona
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 215

włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć  w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc),   pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą(...)przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50  min. (do miękkości mięsa) w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera

Kuchnia Beaty
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 188

laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy(...)wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę, pomidory, przyprawy, marchewkę posiekaną w kostkę i ziemniaki posiekane w kostkę - gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą ilością wody i zagęszczamy zupę. Nalaną do miseczki posypujemy serem. Podajemy z pieczywem

Niezły Młynek
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 214

Bardzo dobre! składniki: (na 6 osób) 1  kg łopatki  jagnięcej bez kości  2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana  2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g   boczku ( w oryginale P ancetta(...)pomidorów z puszki, pokrojone 250 ml bulionu z jagnięciny lub warzywnego 1 kg  ziemniaków 200 ml mleka 2 - 3 łyżki masła + łyżka do obsmażenia rozmarynu 50 g startego sera chedar do posypania - opcjonalnie przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190st.C O zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki

Stare Gary
Borek , tureckie ciasto z serem i szpinakiem 170

kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony szpinak ( nie trzeba rozmrażać , na patelni i tak się rozpuści ) . Jak szpinak będzie już odparowany z wody i zacznie się smażyć , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , gałkę , miód , sól(...)pieprz do smaku . Mieszamy , chwile smażymy mieszając . Przekładamy do miseczki z pokruszoną fetą i mieszamy . Ciasto filo rozkładamy , na brzegu układamy pasek z nadzienia szpinakowego i zwijamy w rulonik , a następnie w ślimaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy w wysmarowanej masłem foremce do pieczenia . Wierzch smarujemy masłem roztopionym i posypujemy ziarnami czarnuszki . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka makaronowa z patelni 995

wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania tego przepisu. Makaron z mięsem mielonym w pomidorach w nieco innym wydaniu posmakuje każdemu. Dodatkowo starłam na wierzch nieco mozzarelli i ten ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której Wam pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni(...)pieprzem i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wsypać makaron, podlać wodą i dusić przez 15 minut, aż makaron zmięknie. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżą bazylią lub natką pietruszki. Na wierzch wyłożyć startą mozzarellę, nakryć patelnię przykrywką i dusić około 3 minut. Ser powinien się w tym czasie

Pieguskowa Kuchnia
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 376

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny) 20 dag makaronu penne 1 spory por - biała część 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 18% 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym(...)się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia. Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików. Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne

Świat Domowej Kuchni
Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake 182

podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek i smaż przez około 3-5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój ziemniaki w kostkę i przełóż do natłuszczonego średniego naczynia do zapiekania. Wmieszaj cebulę i grzyby. Wymieszaj śmietanę z papryką, dopraw solą i pieprzem, wlej mieszankę do ziemniaków, posyp serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 40 minut

karmelowy
Faszerowany bakłażan 325

posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość oliwy z oliwek do polania bakłażanów 2 łyżki masła 1/2 pęczka umytej, posiekanej, świeżej bazylii, sól, pieprz Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół i naciąć w poprzek od strony(...)smażyć aż mięso przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ, posiekać go i dodać do sosu mięsnego. Sos zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Łódeczki z bakłażana faszerować sosem, posypać startym żółtym serem

Konrad Gotuje
Pide 353

ser żółty Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól, olej i jogurt naturalny, ciepłą wodę, wsypać suszone drożdże i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone. Podsmażyć. Następnie dodać paprykę. Smażyć chwilę(...)papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec w 250 stopniach na brązowy kolor. Podawać pokrojone

Fabryka pomysłów
Krem z brokułów i cukinii 155

pora oraz czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojoną w centymetrowe półksiężyce cukinię i całość smażymy przez kolejne 10 minut. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki oraz wlewamy bulion. Następnie wszystko razem gotujemy przez 15 minut. 4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy ser mascarpone oraz doprawiamy solą i pieprzem. 5. Krem podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem

Bez Cebuli
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 146

kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe sól, pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki

Mój Smak na Życie
Fileciki w panierce z pesto własnej roboty:) 306

opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie  makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron

Luźna Kuchnia
Omlet z pomidorami 139

każdym kęsem... Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony! Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam ten omlet z pokruszonym serem feta- dodaje ciekawego posmaku

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania