używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte ziemniaki mieszamy z serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki i dociskamy je lekko. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a później przewracamy je na drugą
Kolizje SmakówChwalę się! Za fantastyczną cenę udało mi się nabyć tacę do smażenia, pieczenia etc. Jedyne 5 noków. Głupi to ma szczęście. Na pierwszy teflon
bastalenasłodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć pokrojone składniki do miski, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania. Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę mięsno-warzywną. Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż z warzywami
Pasja Smakułyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego Przygotowanie: Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie
Ala piecze i gotujeniego jeszcze łyżkę mąki. Rozgrzać na patelni olej. Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić
Fabryka pomysłówgazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek: 1/2 kostki chudego twarogu 200g jogurtu greckiego (1/2 dużego kubka) pęczek szczypiorku pęczek mięty pieprz ziołowy, sól olej rzepakowy do smażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję(...)doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem. Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce. Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam
W kuchni Karmel-itkizdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dosłownie szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju (ja dodałam(...)się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto: Nastawiamy
Kitchens AlphabetProdukty potrzebne: ziemniaki 8Sztuk (ugotowane) ogórek 1/2Sztuki (połowa świeżego) sól 2 szypty oregano do posypania pieprz czarny do posypania papryka mielona do posypania ser żółty 6Plastrów czosnek 5 Ząbków jogurt naturalny 400Mililitrów śmietana 12% 200Mililitrów olej do zalania ziemniaków mięso mielone wołowe 500Gramów kukurydza z puszki 1/2Puszki cebula1 Sztuka Sposób przygotowania; 1. Zaczynamy od sosu, ponieważ(...)naczynie 4. Smażymy na patelni do uzyskania koloru mięso przyprawiając odrobinką soli, do smaku papryki i pieprzu, gdy to zrobimy wrzucamy na nasze ziemniaczki. 5. Odkręcamy kukurydzę, odlewamy wodę i wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz sos grecki. 6. Na koniec kładziemy plastry sera zakrywając całą naszą
pichcisztoczosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut(...)wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano, dolać pół szklanki wody. Wymieszać i dusić aż większość wody wyparuje. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić. Zdjąć skórkę
Stare Garygenialną pizzę , dużo osób się nią zachwycało i mieli racje!! PIZZA Z KALAFIORA - NAJLEPSZA!!! składniki spód do pizzy: kalafior mrożony (400 g) jajko pół szklanki sera typu parmezan - starty na najdrobniejszych oczkach płaska łyżeczka bazylii łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu sos : puszka pomidorów bez skórki, krojonych(...)czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek do smażenia Dodatki do pizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek
Cukier&Puderszpinaku ( dałam mrożony) 2 czubate łyżki sera feta 6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ½ szklanki kwaśnej śmietany 2 plastry ostrego sera żółtego. Sposób wykonania: Rurki cannelloni przygotować tak jak w przepisie. Ja kupiłam takie, że nie trzeba ich było ich wstępnie gotować. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić(...)smażenia szpinaku, 4 łyżki szpinaku odłożyć na sos i wymieszać je z resztą śmietany która nam została. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 4 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA . Jeżeli nie musimy wcześniej obgotowywać rurek to należy przejść do ich nadziewania. Małą łyżeczką wypełniać rurki cannelloni. Na dnie naczynia ułożyć najpierw jedną warstwę rurek, przykryć je plastrami sera
Na słodko lub wytrawnieoliwa z oliwek Farsz : Serki przekładamy do miski, paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera, dodajemy ok. 2 dużych łyżek kukurydzy. Do masy serowej ścieramy większość kostki sera żółtego. Resztę zostawiamy na później. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pieprz, zioła oraz cayenne. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego. Farsz będzie lepszy do nakładania, jeśli dodamy(...)większym naczyniu żaroodpornym. Dobrze jest wcześniej posmarować blaszkę oliwą. Teraz czas na sos : Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chwilę ją smażymy, aby się zeszkliła. Teraz dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Jeśli kupicie pomidory w puszce całe, to po wrzuceniu do rondla warto je rozdrobnić
vegetaniedyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS: Szef Kuchni Tomasz Roszak WYKONANIE: Grupa pozytywnie zakręconych ludzi :) POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Dynię kroimy w półksiężyce, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, przesmażamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i smażymy/dusimy około 20-30 minut, co jakiś(...)stopni na 15 minut i wyciągamy (nie wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 4. Do lekko ostudzonego musu dyniowego, łyżka po łyżce, dodajemy ser ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM
My Culinary Artgałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać(...)przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje . Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez
Stare Garyprosta, a do tego nie trzeba wielu składników. Składniki: tortellini z serem 1 op. brokuł 2 małe szt. czosnek 2 ząbki majonez light 4 łyżki jogurt naturalny 1 łyżka musztarda 1 łyżka filet z kurczaka 2 szt. sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki olej do smażenia Metoda: 1. Makaron tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu. Brokuł podzielić
Kuchnia Paulettes