smażony ser - 3789 przepisów (strona:131/253)

Sałatka na Dzień Kobiet :) 417

opakowania rukoli (60 g) - 1/2 sałaty lodowej - 1 ogórek gruntowy - 1/2 pęczka koperku - 100 g białego sera - 2 garści orzechów włoskich - 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka - 1 papryka czerwona - sól - pieprz - czosnek granulowany - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka smażymy na pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy

Zainspirowana w kuchni
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 287

odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki,  doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony.   I tym sposobem i "wilk syty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 200

ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 60g niebieskiego sera pleśniowego 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 puszka pomidorów (400g) 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 mała lub 1/2 papryczki chilli(...)oliwy z oliwek szczypta cukru sól Przygotowanie: Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym

Oryginalny smak
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 223

pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy   mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili(...)smażymy cały czas mieszając, aż powstanie zasmażka. Następnie dodajemy mleko partiami. Kiedy sos będzie gęstniał dolewamy kolejna porcję. Jeśli po dodaniu całek szklanki mleka okaże się, że sos jest zbyt gęsty (ma być lekko lejący)możemy go dolać jeszcze odrobinę. Makaron nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem

Mania Gotowania
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 248

lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy(...)sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak. Powinien on zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Po tym czasie wyciskamy

Poezja smaku
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 237

ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól i pieprz Śmietanowo jajeczna pierzynka : 150ml(...)tarty wyścielamy ciastem francuskim dokładnie wylepiając brzegi. Całą powierzchnię ciasta reguralnie nakuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy kolejno: podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym

Symfonia Smaków
Pizza z warzywami 216

szkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty - 12 plastrów DODATKI: warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX) pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone) cebula - 4 szt kiełbasa cienka - 1 pętko koncentrat pomidorowy - 2 łyżki oregano tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając(...)kiełbasą.  Następnie wyłożyć warzywa.  Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut.  Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego  i z powrotem wsunąć do piekarnika   do rozpuszczenia się sera.  Podawać pizze z dowolnymi sosami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Omlet z cukinią i parmezanem / Omelette with zucchini and parmesan cheese 128

Składniki / Ingredients: 1 cukinia / 1 zucchini 6 jajek /  6 eggs 1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions 50 g startego sera parmezanu /  50 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka bazylii  /  1 teaspoon of basil oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli  / pinch of salt szczypta pieprzu ziołowego  / pinch of pepper herbal naczynie do pieczenia / baking(...)cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy cukinia zrobi się półprzezroczysta (cukinia powinna pozostać chrupiąca), zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do ostudzenia. W misce rozbijamy jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz bazylią. Następnie dodajemy sera oraz cukinię z cebulą i wszystko mieszamy. Naczynie smarujemy masłem lub wykładamy

Projekty ze smakiem
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 155

łyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty – 100 g * sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ). nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia(...)cebulę i czosnek. Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚĆ : Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz. Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy

Ostra na Słodko
Babeczki z farszem. 155

wystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko(...)około 10 min. pokrojone warzywa i przyprawy, smażymy do odparowania wody, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną  częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia można posypać babeczki serem

Kuchnia Beaty
Łopatkowe spaghetti wg Buni 165

smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno(...)niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 128

sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie z oliwek

KUCHNIA POLSKA
Papryki zapiekane z farszem 214

pomidorów Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym(...)mięsa dodajemy pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy papryki i podajemy póki są ciepłe

Kolizje Smaków
zapiekanka grecka a'la musaka 180

mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić(...)ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii

6niebo
Duszony pstrąg z pieczarkami na winie + film 139

małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego półwytrawnego wina Celebro 4 łyżki masła sól pieprz przepis Pstrągi opłukujemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron(...)mieszamy. Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem a na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki  z cebulką i natką pietruszki . Całość polewamy hiszpańskim winem Celebro i posypujemy startym żółtym serem. Ryby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 15 minut

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania