smażony ser - 3789 przepisów (strona:135/253)

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 260

pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 duża cebula pokrojona na plasterki 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera gouda, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Umieść plasterki cukinii i bakłażana(...)paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj. Smacznego

karmelowy
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 354

cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego(...)odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę śmietany, łyżkę masła i pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe

Kolizje Smaków
Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem + filmik 248

czosnku 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów  2 puszki pomidorów ok. 50 g czarnych oliwek sól, papryka ostra, oregano, bazylia (najlepiej świeża), pół łyżeczki cukru oliwa ser grana padano do starcia Wykonanie: 1. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. 2. Kapary również siekamy. 3. Oliwki kroimy w plasterki. 4. Pomidory z puszki przelewamy najpierw do talerza, usuwamy(...)smażymy. 12. Jeszcze oliwki, mieszamy, smażymy. 13. Solimy. 14. Na końcu bazylia, mieszamy i gotowe. Przykrywamy patelnię, wyłączamy płytę/gaz i zabieramy się za makaron. 15. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. 16. Ugotowanego makaronu nie przecedzamy zimną wodą.  Gorący makaron łyżką cedzakową przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe. Podajemy posypane tartym serem grana padano. Smacznego :-) Poniżej zapraszam

Kawa z mlekiem
Lasagne 254

mięsa mielonego / 500 g minced meat 1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine 50 g sera żółtego startego (Gouda) /  50 g grated cheese (Gouda) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt  szczypta pieprzu / pinch of papper 300 g groszek(...)pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania

Projekty ze smakiem
Tortilla pieczona w piekarniku 187

drobno pokroić 1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić ok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę  5 jajek 100 ml kwaśnej śmietany 180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarce pęczek szczypiorku drobno pokrojony sól, pieprz opcjonalnie 50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę  przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)czosnek. M ieszając  smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa

Stare Gary
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 221

dwie części, opłukane i wysuszone 4 pomidory śliwkowe pokrojone w ćwiartki 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 50g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę Do dekoracji 50g rozdrobnionego sera feta Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie 60ml oliwy 80 ml soku pomidorowego 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce 1 łyżka czystej wódki 1 łyżka sosu Worcestershire(...)Nagrzej patelnię grillową. Połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, około 4 minuty. Powtórzyć to samo z ćwiartkami pomidora. Przenieś pomidory i posiekaną sałatę do półmiska, dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem feta. Idealna na ciepło i na zimno grillowana sałata rzymska z boczkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym. 226

duża marchewka 1 ziemniak 250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego 1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowany Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można(...)Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu. Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę czosnku i 4 kostki sera pleśniowego. Mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu. Ściągamy z ognia. Podajemy z chrupiącą grzanką i plastrem sera, który pod wpływem ciepłej zupy zacznie się cudownie topić

Kitchens Alphabet
Risotto z tuńczykiem 215

starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały. Risotto podajemy z kiełkami brokułów.   Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Ryż powinien mieć grube, owalne ziarenka, najlepszy jest arborio, typowy do risotta. Cebulkę smażymy na oliwie

Moniki Smakołyki
Grzanki z kurkami 200

szalotka 150 g sera taleggio pietruszka sól pieprz 4  kromki ulubionego, dobrego pieczywa na grzanki (użyłam domowego chleba pszennego) przygotowanie Kurki oczyścić ( najwygodniej tak ) i osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić na bok. Przygotować pieczywo. Kromki możemy  podpiec w tosterze, na patelni (wersja bardziej tłusta bo trzeba użyć oleju ) lub w piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję. Po podpieczeniu chleba możemy go natrzeć ząbkiem czosnku

Stare Gary
Penne z sosem z anchois 215

żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową i wino. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy na bok. Cebulę i anchois kroimy w kostkę, czosnek i bazylię drobno siekamy.  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki(...)doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy zimną wodą. Na makaron kładziemy garść startego sera, a na wierzch wykładamy po 1-2 łyżki sosu. Smacznego

My Culinary Art
Jesienny obiad - placek zbójnicki 278

łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy na gaz garnek z 2 szklankami wody, wrzucamy do wody kostkę wołową i gotujemy(...)mąkę (na oko aby masa się trochę zlepiła). Rozgrzewamy olej, nakładamy masę i smażymy placka warto na tym etapie go posolić. Gdy placek ładnie się zrumieni odsączamy go na ręczniku papierowy, przekładamy na talerz. Układamy placek, gulasz, łyżka śmietany. Zawijamy drugi brzeg, który posypujemy startym żółtym serem. Wychodzi pychota

Brzuszki Łakomczuszki
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 252

połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy. Dodać ser biały i szczyptę soli. Wymieszać widelcem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy z żółtkami i serem wmieszać puree z dyni. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka, delikatnie łącząc je z masą. Dodać mąkę i wszystko bardzo delikatnie wymieszać łyżką. W garnku zagotować dużą ilość wody(...)dwie łyżki bułki tartej oraz włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka lekko się zarumieni. Jeśli lubicie bardziej zrumienioną bułkę, zrumieńcie ją najpierw na suchej patelni, a dopiero potem dodajcie masło (w tym przypadku trzeba uważać, aby nie przypalić bułki). Gorące kluski kładzione z serem i dynią wyłożyć na talerze, polać bułką tartą

Moja Delicja
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 304

masła 1 duży ząbek czosnku  sól starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku)  WYKONANIE: Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka. W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej masło z oliwą z oliwek, wrzuć na nie cebulę i smaż przez około 30-40 minu t, aż będzie lekko brązowa . Pamiętaj, żeby(...)kromeczki pokrojonej bagietki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Przelej zupę do miseczek żaroodpornych, na wierzch połóż po kromce podsmażonej bagietki i posyp obficie startym żółtym serem. Zapiecz miseczki z zupą, aż do rozpuszczenia się sera przez około 5-7 minut . Gotowe ostrożnie wyciągnij z piekarnika. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryż po prowansalsku z kurczakiem i pieczarkami 671

woreczki ryżu 10 pieczarek 10 dag żółtego sera kostka rosołowa 2 ząbki czosnku pół dużej cebuli pół piersi z kurczaka zioła prowansalskie pieprz 400 ml wody Wykonanie: 1. Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. 2. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i również usmażyć na tłuszczu z dodatkiem pieprzu. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. 3. Na dużą(...)wody może nie wystarczyć. 4. Do gotowego ryżu dodać pieczarki, cebulę i kurczaka. Całość obficie posypać ziołami prowansalskimi. Podgrzewać jeszcze jakiś czas, na koniec dodając starty na tarce żółty ser

Pasja Smaku