smażony ryz - 2146 przepisów (strona:18/144)

Kurczak trochę słodki - trochę kwaśny 330

oddzielnej patelni i dodajemy do sosu. 5. Wszystko solimy i pieprzymy. 6. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos.  7. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut. 8. Podajemy z ryżem.  SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Smaki Indii: Kurczak balti 392

W minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro

Tajskie smaki
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1412

naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak w sosie Teryiaki 403

drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut.  Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę

Mania Gotowania
Roladki ze szpinakiem i oliwkami 209

szpinaku.Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa.Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę.Panierować w jajku i bułce tartej.Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy RAPSO.Podawać z ryżem i sałatą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Faszerowane warzywa 267

papryki czerwone1 cebula300g mięsa mielonego(u mnie wieprzowe)1 woreczek ryżusól,pieprzczerwona słodka paprykaolej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso.Rozdrabniamy je, przyprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 270

ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy

Bon Appetit Małgorzaty
Papryka faszerowana 223

pieprz-olej   Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.   Podsmażone mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.   Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.   Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy

Maminek kulinarny
Ryż z jabłkami 189

się na boczkach! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 kg jabłek • 1/2 szklanki soku jabłkowego • przyprawa do jabłecznika • 2 łyżki cukru • 1 łyżka cukru brązowego • kwaśna śmietana jako dodatek Wykonanie: • Ryż ugotować w osolonej wodzie. • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cukier, sok jabłkowy i smażyć ok. 20 minut. • Na koniec dodać(...)jabłecznika. • Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy ryżu i jabłek. • Na wierzchu ma być ryż posypany brązowym cukrem. • Można zapiec w piekarniku ale ja wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. • Podawać z kwaśną śmietaną. • Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika

To co kocham
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 207

Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem

Aga w kuchni
Warzywno- ryżowe kotleciki 222

zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona .  Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju .Smacznego

cookpl
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 243

oleju smażymy wątróbkę drobiową. Wątróbce wystarczy 5-7 min I jest gotowa. *Bardzo ważne jest by jej nie solić ! Inaczej będzie twarda. Solimy zawsze po usmażeniu.  Z patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy(...)prawie gotowe.:)Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę.  Wątróbke możemy zmieszać z ryżem lub położyć na ryżu. Potrawa ma nieziemski smak..co jak co , ale ja uwielbiam wątróbkę.Życzę smacznego

Smaki Edyty
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 242

smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić

Mia Cucina Sofieta
Wieprzowina po chińsku z warzywami 207

każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki(...)Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku.  3. Podajemy z ryżem

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania 278

duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;Szczypta ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;Bułka tarta do obtoczenia kotletow;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła(...)słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety.Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Przypraw

Gospodyni Miejska
Risotto Z Warzywami 163

kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy(...)Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż i mieszam całość. 4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki

Gotowanie...to proste !
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 168

Serdecznie zapraszam  na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :)Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki:150-200 gr pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka ryzuz(...)szklanek zrobiony bulion kurczakowymała puszka kukurydzy mała puszka groszkuparmesannatka pietruszki3 łyżki masłaWykonanie:Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu.Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania