woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy
Bon Appetit Małgorzatyrondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki
Bon Appetit Małgorzatyrondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki
Bon Appetit Małgorzatypaprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy(...)średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie
Mango Papajaserka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową. składniki na formę 22 na 28 cm 250 g herbatników 500 g masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych 100 g ryżu preparowanego masa serowa 350 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu przepis Orzeszki ziemne dość drobno siekamy. Masę kajmakową ( można
Smakowite Daniakolejny przepis na koreański smakołyk – tym razem na smażoną cukinię. Fajnie chrupiąca, pikantna dzięki płatkom chilli i pysznie sezamowa. Jest to idealny dodatek do obiadu, a podana z ryżem może stanowić pełny posiłek. Kulinarny hit sezonu cukiniowego! Polecam Składniki: 6 średnich cukinii 1 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii) 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej) 5 ząbków czosnku(...)przyprawy w cukinię. Przekładamy ją na patelnię i smażymy przez 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Podajemy jako przystawkę lub z ryżem jako pełne danie. Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Cukinia smażona po koreańsku pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plrozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym
Mango PapajaRyż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie
Gospodyni Miejskastarta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach - pęczek świeżej kolendry - owoce świeżego granatu - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa: - 100 ml sosu sojowego - 2 ząbki czosnku - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego - świeża kolendra posiekana - świeżo(...)zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem. 4. Po 2 godzinach marynowania mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na łyżce oleju do momentu odparowania całej wody. 5. Mięso podajemy z ryżem jaśminowym lub na samo, do tego w kokilce przygotowujemy dodatkowo sos sojowy do indywidualnego polania. Na talerz układamy mięso, na to warzywa
Sajkofanka smakugdzie świetnie opisano podróż do Iranu . Zainspirowana wpisem postanowiłam przyrządzić typowe danie kuchni irańskiej, szafranowe udka z kurczaka z berberysem. Uwielbiam to danie, które podaje się oczywiście z ryżem, np. ryżem z bobem i koprem. Udka z kurczaka marynowałam w szafranie z dodatkiem kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku(...)łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem. Spara Spara The post Szafranowe udka z kurczaka z berberysem appeared first
codojedzeniaRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować. Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając i wlewamy wino. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Dokładamy fasolkę i całość dusimy na małym ogniu, ciągle
Moniki Smakołykimały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu
Kraina Miodem PłynącaSzybki dobry obiad dla każdego :) Dwie szklanki ryżu, pół kg mielonego mięsa, cebula, czosnek...przyprawy :) Mięso smażymy z cebulą i czosnkiem, jak mamy paprykę to dorzucamy... Ryż gotujemy w jednym litrze bulionu... i przesmażamy razem z mięsem...jeżeli jest za gęste podlewamy ... ... dodajemy koncentrat i chwilę gotujemy mieszając... Tak przygotowany ryż odstawiamy na parę minut, przygotowujemy talerze
chleba naszegosmakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami. Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego(...)Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak ryż wchłonie wino
Moniki Smakołykiłyżka mąkikoncentrat pomidorowyśmietanka 18% cukier – szczyptasól, pieprz – do smakuWykonanie:Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne
Walijskie Pichcenie