smażony ryz - 2146 przepisów (strona:21/144)

Domowa „chińszczyzna” 185

suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową(...)cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszamy. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wykładamy ryż, kurczaka z warzywami

Bullio
Potrawka z kurczakiem i z fasolą 252

kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i pokrojoną cebule i pieczarki. Chwilę podsmażyć a następnie wrzucić paprykę. Smażyć do momentu aż będą miękkie. Wszystko dodać do ryżu z kurczakiem. Na sam koniec dodać dobrze odcedzoną czerwona fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać.Źródło: obsesjasmakow

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z kurczakiem na słodko 368

przepis Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły. Następnie smażymy go na odrobinie oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok. 20 minut. Następnie dokładnie je odsączamy i osuszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 280

kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj

SMYKWKUCHNI
Schab z warzywami po chińsku 344

łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy   Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy(...)chili i smażymy 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie, dodajemy schab i mieszając smażymy, aż stanie się rumiany – u mnie zajęło to około 7 minut smażenia na bardzo ostrym ogniu. Do tego dodajemy paprykę oraz marchewkę i jeszcze wszystko razem smażymy mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę pekińską, mieszamy wszystko razem i smażymy 2 minuty

Smaczna Strona
Potrawka z pora na kwaśno. 205

cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 200

krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie:Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :)  )Smażymy 1 minutę  Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia(...)momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy trzymać dłużej- nasze krewetki będą twarde.  Gotujemy ryż- I obiad gotowy. Śmieję się , że ugotowanie obiadu zajmuje mniej niż ryżu.Zapraszam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Kotlety ryżowe. 392

sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu.  Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.  Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy.  Z otrzymanej masy formujemy kuleczki

Kuchnia Łukasza
Paprykowe Gołąbki 141

mielonego i razem mieszamy. Następnie na patelnię dodajemy drobno posiekana w kostkę cebule wraz z łyżką masła i smażymy tak aby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa wymieszanego z ryżem i znowu mieszamy dodając łyżeczkę pieprzu i chili oraz odrobinkę soli.  Z papryk odcinamy górną warstwę

ClauditteMissCooking
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem z rosołu 450

często nie mamy pomysłu. Składniki: 3 udka z rosołu 1 torebka ryżu 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula 10 pieczarek olej sól pieprz 15 dag sera żółtego (edamski, lub gouda) 1 kulka mozarelli pietruszka – opcjonalnie Ryż gotuję w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki

MojaQchnia.pl
Kurczak pilaw- chicken pilav 250

curry1 cebulasól, pieprz2 łyżki oleju200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie:Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy.Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy

Smaki Edyty
Chiński, słodki kurczak w cieście 294

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; Szczypta soli; Olej do smażenia. Ciasto: 1 jajo; 1 łyżka zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Sos: 1 łyżka ketchupu; 1 łyżka cukru trzcinowego; 1 łyżka zimnej wody; 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i oprószyć solą(...)Znaczną część oleju pozostałego w woku/na patelni po smażeniu kurczka odlać, pozostawiając jego bardzo niewielką ilość (ok. 2 łyżki). Nastepnie, na pozostawiony olej ponownie wrzucić usmażone kawałki kurczaka i wlać sos. Krótką chwilę razem smażyć, stale mieszając, tak aby sos pokrył wszystkie kawałki kurczaka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Im w większą kostkę zostanie

Gospodyni Miejska
Frytki z indyka o smaku carry 199

bułka tarta olej do smażenia carry, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, a te w cienki paski Oprószyć je przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymać Jajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej  Smażyć na oleju na złoty kolor, podawać z ryżem, u mnie jeszcze z brokułem

Proste Potrawy
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu 213

godzinki na funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięsko lekko się przyrumieniło. Ryż ugotować i osączyć. Rozgrzać patelnię z olejem sezamowym, dodać ryz oraz otarta skórkę z cytryny. Chwilkę razem smażyć mieszając aby smaki się wymieszały. Na talerze wyłożyć ryż a na ryżu ułożyć pałki upieczonego kurczaka. Do tego można jeszcze podać jakieś warzywka - u mnie

Monia miesza i gotuje
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 208

odparuje. Dodać brązowy cukier, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zacznie nabierać brązowego koloru *** Na drugiej patelni zeszklić na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać drobno posiekane czosnek, imbir i chili i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną  minutę, a następnie połączyć(...)wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo z ryżem  lub ziemniakami. *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju. Asme i Shehryar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania