użyłam ciemnego)sól, pieprz, cukier do smaku 3 liście laurowe 1 puszkę pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratuoliwa do smażenia 5 łyżek odrobina wody do podlania SPOSÓB WYKONANIA :- wstawiam torebkę ryżu, aby dobrze się ugotował- rozgrzewam patelnie z oliwą dodaje do niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, podsmażam chwilkę, dodaję paprykę ostrą, słodką
Basia w kuchnigrubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj nasiona kminu i kolendry oraz tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsyp ryż i wymieszaj go starannie z cebulą i przyprawami. Wlej gorący bulion do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel przykrywką i gotuj
Chilli Czosnek i Oliwapierś z kurczaka;Pomysł na Papirus Winiary - kurczak w ziołach prowansalskich lub 2 łyżki oliwy i łyżka ziół prowansalskich;ok. 80 g sera camembert;sol, pieprz, zioła prowansalskie, carry. Ryż gotujemy na parze - czyli: bardzo dokładnie go płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, carry i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień(...)Pierś kurczaka przygotowujemy w Papirusie zgodnie z opisem na opakowaniu lub oliwą smarujemy kurczaka i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na patelni i kroimy w paski, mieszamy z gotowym ryżem i warzywami.Do środka pomidorów wkładamy po plastrze camemberta, a później wkładamy ryż z warzywami i kurczakiem. Na wierzch układamy kilka kawałków sera.Tak przygotowane pomidory układamy w parowarze lub w garnku
Miksturownikróżyczki, dwie papryki i kalarepkę. W planowaniu potraw na cały tydzień ważne jest znalezienie wspólnych składników dla kilku dań. U nas w tym tygodniu ryż wystąpił w roli dodatku do dwóch lanczy, a smażony indyk stał się podstawą jednego obiadu i dodatkiem do zupy instant. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sushi bowl Wtorek: Pieczony kalafior(...)pieca razem z paprykami i kalarepką. Po chwili wstawiamy do piekarnika różyczki kalafiora. W wodzie po kalafiorze ugotowaliśmy makaron rurki. W drugim garnku ugotował się bulgur, a w trzecim ryż. Po 10 minutach pokrojony w różyczki kalafior wyjęliśmy z pieca. 10 minut później wyciągnęliśmy z piekarnika papryki, które zawinęliśmy szczelnie w woreczku foliowym. Różyczki kalafiora wymieszaliśmy z makaronem
Niedzielny kucharzdodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso.Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz(...)Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy.Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h.Smacznego
Smaczne ZdroweBardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone(...)suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dużym ogniu przez 10 minut. Teraz do pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa
Miód i pieprzRyż z kurczakiem i jajkiem smażony po chińsku to szybkie i sycące danie z woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Składniki
wyzwania kuchennerozkłócić z mlekiem i szczyptą soli. Rozgrzać olej na patelni. Kolejno w jajku a później w sezamie obtaczać fileciki i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z każdej strony na rumiano. Gotowe! Podawać z ryżem lub ziemniakami z ulubionymi surówkami np smacznym Colesławem
Tagebuch po polskupojedyncze filety z kurczaka* 1 średnia czerwona papryka* 20 dag małych pieczarek* 5-6 łyżek śmietany* kostka knorr paprykowa i pieprzowa* sól* oliwa do smażenia* kuskusSposób wykonaniaKuskus (można zastąpić makaronem lub ryżem) przygotować według przepisu na opakowaniu.Filety pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.Na patelni rozgrzać nieco oliwy
Mix smakuposiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem.Smacznego
Złote przepisydodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego
Tajskie smakinadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti
Mania Gotowaniaodcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto
Gotuj z MisiemWbić jajko, dodać starty ser i otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Marty