łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube(...)minut. Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie. W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia. Ryż
Kuchcik gotujerisotto (np. Arborio), który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami oddającymi skrobię w czasie gotowania - to zapewnia kremową konsystencję dania. Nigdy nie płuczemy ryżu przed gotowaniem! Na patelnię wsypujemy ryż i chwilę smażymy intensywnie mieszając (nie może się przypalić), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste. Wlewamy wino. Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem(...)było nam wygodnie go wlewać na patelnię. Specjaliści twierdzą, że tajemnicą udanego risotto jest dodawanie bulionu w małych porcjach - dodajemy kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż (to trochę jak przy kręceniu majonezu). Ja na początku daję po 1 chochli bulionu (2 lub 3 razy), a potem po 2 chochle. Cały czas mieszamy. Owszem wymaga to stania
Chilli Czosnek i Oliwanakładamy paprykę, ogórka i cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym ryżem (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu
Emcia Pichcicebulę i rumienimy. Ważne jednak, by najpierw pozwolić cebuli zmięknąć i nie przysmażać jej od razu za bardzo, ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie
Ratunku obiadworeczek ryżu 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml pomidorów z puszki olej do smażenia pieprz przyprawa do kuchni meksykańskiej tabasco (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dużą kostkę, następnie doprawiamy pieprzem i przyprawą do kuchni meksykańskiej. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Cebulę podsmażamy(...)podsmażamy kurczaka, następnie dorzucamy paprykę i zamrożoną fasolkę. Całość smażymy do momentu aby kurczak się zarumieni, a papryka i fasolka zmiękną. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowaną cebule, dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy około 5-7 minut alby pomidory odparowały. Dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Smażymy jakieś 5 minut. Ugotowany ryż mieszamy razem z resztą składników i jeszcze
Mania Gotowaniaząbki czosnku 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-1,25 l bulionu 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem) sól, pieprz Dynię kroimy w kostkę. Mięso mielimy. Cebulę kroimy(...)praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy. Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy i dusimy aż do miękkości
Smaki Na Talerzuwysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie
naRuszcieprzykryciem. Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Teriyaki. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego. Smacznego
Truskawkowa Fiestaprzypadku zwykłego ryżu). Następnie odcedzam, rozcinam woreczki. Na patelni rozgrzewam olej, szklę obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Wrzucam oliwki, chwilę przesmażam, po czym dodaję ryż. Wszystko dokładnie smażę, a pod koniec doprawiam pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicoś nowego... :) Składniki: 60 gram ryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli lub dwie szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany(...)czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę cukinii odkładamy na bok. Startą cukinię wrzucamy na patelnię i również dusimy chwilę. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy, smażmy kilka chwil. Wlewamy wino i całość dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy 1/4 z podanej ilości bulionu i gotujemy tak długo aż ryż
Mango Papajapołówki. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oliwie do momentu aż się zarumieni. Do przesmażonego kurczaka dodajemy salami, ostrą papryczkę, czosnek, paprykę i cebulę. Smażymy około 5 minut, mieszając wszystko co jakiś czas. Na koniec dodajemy oliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Ugotowany ryż przekładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę oliwy oraz kurkumę i chwile
Mania Gotowaniakostkę i przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie kroimy warzywa w słupki. Orzeszki ziemne obieramy i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy (bez tłuszczu)do momentu aż orzechy się uprażą i zarumienią. Gotujemy ryż według przepisu(...)opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka (nie rozmrażamy). Fasolkę świeżą najpierw gotujemy. Kiedy warzywa będą chrupiące dodajemy ananasa, i smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy sos. Gotujemy wszystko jeszcze do momentu, aż sos się podgrzeje. Podajemy z ryżem
Mania Gotowaniaolej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati - 200 ml białego wina wytrawnego - 10 pomidorów suszonych w zalewie - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1-2 ząbki czosnku - zmielony pieprz kolorowy - sól morska - łyżka masła W dużym rondlu na maśle podsmaż przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, podlej białym winem, odczekaj chwilę aż alkohol odparuje (gotuj 2 minuty). Dodaj ryż i ciągle(...)ryż wchłonie wodę , dodawaj kolejną porcję, aż cały ryż będzie ugotowany. Dodaj posiekane czerwone pomidory. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać np. z rybą smażoną lub na parze. Ryba powinna charakteryzować się delikatnym smakiem np. mintaj
SMYKWKUCHNIRyż, jako dodatek do smażonych/grillowanych mięs lub ryby, wcale nie musi być nudny. Proponuję przepis na "czerwony ryż". Przepis znam od wielu lat i nadal chętnie po niego sięgam. Łatwy, szybki dodatek do obiadu. SKŁADNIKI:(2 porcje) Woreczek ryżu (u mnie Basmati) Ok. 6 cm pora (biała część) Mały ząbek czosnku 100 ml passaty pomidorowej/ew
Kopystką po garachPlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu...mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniekostkę i tak samo pokrojoną cebulę. Po ok 4 minutach dosypujemy ryż, podsmażamy ok.3 minut, dodajemy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy wszystkie przyprawy łącznie z rodzynkami, smażymy często mieszając aż ryż pochłonie cały płyn.Rodzynki Bakalland świetnie nadają się do tego dania, ponieważ nie są one zbytnio wysuszone i nawet krótkie podgotowanie sprawia że są fajnie mięciutkie
Z Majeczką w kuchni