słoik - 12348 przepisów (strona:553/824)

Chrzanica czyli zupa chrzanowa 135

Sól, pieprz ·          Sok z 1 i ½ cytryny ·          Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku ·          4 jajka ugotowane na twardo ·          2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek

Smaki Ewy
Tatar ze śledzia 156

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę

Smaki Ewy
Sałatka z wędzoną flądrą 156

flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Flądry obieramy, usuwamy ości ( w przypadku flądry jest to bardzo proste ). Wszystkie wymienione produkty kroimy w kostkę, pietruszkę szatkujemy, fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą

Smaki Ewy
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 103

żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu  Po ugotowaniu część wywaru odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy 50 ml słodkiej śmietany i 2 łyżeczki mąki, wszystko razem mieszamy, następnie wlewamy do całości i dodajemy tary chrzan ( ilość zależna od upodobania, daję kilka łyżek ) . Gotujemy chwilę

Smaki Ewy
Leczo z cukinii i bakłażana 189

minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję

Smaki Ewy
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 133

łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 117

ująć - jest to  sztandarowa  potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne  miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki

Smaki Ewy
Brzoskwinie w syropie 97

cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy ( tak jak pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pasteryzujemy krótko, 15 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kolorowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i makaronem 315

też było w tym przypadku. Sałatka wypadła bardzo dobrze i tak szybko zniknęła jak się pojawiła. Składniki: Tuńczyk z puszki w oleju 5 jajek 5 ogórków korniszonów 1 cebula ½ słoika konserwowej papryki Biała fasola z puszki Makaron błyskawiczny Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron błyskawiczny rozdrabniamy, zalewamy gorącą, osoloną wodą ( można użyć makaronu z zupki „chińskiej” – ilość

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z szynką konserwową 155

mamy je również  do sałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, jajka, cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec

Smaki Ewy
Sos paprykowy – do słoików 164

oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka z mieszanką meksykańską i wędzoną makrelą 155

sałatka na blogu. Zresztą kto nie lubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i Wam. Składniki: Mieszanka meksykańska ze słoika 1 wędzona makrela 5 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki korniszony 1 cebula dymka Pieprz czarny Pieprz cayenne Majonez Wykonanie: Mieszankę meksykańską umieszczamy na sicie i płuczemy. Makrelę obieramy

Smaki Ewy
Uda gęsi z żurawiną i jabłkami 110

już druga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina do mięs z słoika Majeranek Kilka jabłek Wykonanie: Uda gęsi nacieramy solą i vegetą i następnie smarujemy z obu stron żurawiną. Układamy w naczyniu do pieczenia. Jabłka myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne, przyprawiamy majerankiem. Jabłkami

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 162

tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki kiszone ½   słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 4 jajka 1 ostra mała papryka ( świeża ) Kilka gałązek pietruszki Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę kroimy

Smaki Ewy
Zupa z dyni z suszonymi pomidorami 157

Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na chłodne dni. Składniki: 1 mała dynia ( dużej część ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2-3 ziemniaki Porcja rosołowa z kurczaka ½ słoika suszonych pomidorów Ok 3 l wody Sól Pieprz cayenne Vegeta Pestki dyni Wykonanie: Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Dynię i warzywa obieramy i kroimy na kawalki. Po ugotowaniu kurczaka, wyjmujemy

Smaki Ewy