słoik - 12348 przepisów (strona:546/824)

Bazowy sos stir fry 161

uzyskać kwaśny posmak octu lub ryżowego wina.   Ta porcja spokojnie wystarczy Wam do wykonania 10-12 stir fry’ów, a jedyne co musicie zrobić to poskładać w słoiku wszystkie składniki i pamiętać o tym, żeby gotowy sos przechowywać w lodówce i wstrząsnąć go mocno przed każdym użyciem. Jasny sos sojowy jest rzadziej używany kuchni, ale to on jest bardziej

Karo in the Kitchen
Wódka infuzowana mango, z bazylią 195

pewno nie dojrzało do końca – potraktujcie je tak, jak awokado, wskazówka tutaj .   Na drugi dzień zamrożone owoce i liście wrzuciłam do słoja, wsypałam cukier i całość zalałam wódką. Słoik wylądował w lodówce, mango bardzo powoli się w niej odmrażało i oddawało zarówno smak, jak i kolor. I tak sobie siedziało wszystko w lodówce 9 dni. Po tym czasie odcedzamy

Karo in the Kitchen
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 149

naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty jest obowiązkowy do ‘ciągniętej wieprzowiny’. Tak samo jak śliwkowy sos BBQ , którego świeżo zrobiony słoik stanął na stole. Mini caprese to ciekawa wersja podania tradycyjnej włoskiej sałatki w formie zmniejszonej – mini kulek mozarelli i pomidorków czereśniowych. Chrupiąca sałatka z selera naciowego, oszukany Waldorf , łączy

Karo in the Kitchen
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 199

wąskich tagliatelle czy fettuccine lub szerokich pappardelle. Bakłażany myjemy. Kroimy je na plastry grubości 1,5cm. Solimy je i układamy na sicie. Możecie przycisnąć je talerzykiem i obciążyć np. słoikiem z zawartością. Po 10 minutach bakłażany płuczemy pod ciepłą, ale nie gorącą bieżącą wodą i dokładnie osuszamy, np. papierowym ręcznikiem albo czystą ściereczką. Według oryginalnej receptury włoskich matron bakłażany powinno

Karo in the Kitchen
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 167

Żar się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory malinowe. Jeden ogromny został. Makaron? Makaron jest

Karo in the Kitchen
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 388

cena to koło czterech złotych. Trawa cytrynowa spokojnie daje się zamrozić, możecie kupić jej więcej. Jeśli nie znajdziecie świeżej, na stoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców

Karo in the Kitchen
Ciasto Jakuba 146

szklanka śmietany 18% 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się

Na Ciasteczkowych Papierach
Rafaello 118

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam, a w nim duuużo kokosu :) Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g) 600 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt

Na Ciasteczkowych Papierach
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 196

posiekane bakłażany, papryki i i cebulę z czosnkiem. Dusić wszystko ok 40 minut, aby składniki się przegryzły, a sos będzie gęsty. Doprawić solą. Gotową ljutenicę przekładać do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego

Stare Gary
Ogórki z chili 181

ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia

VioletoweKucharzenie
Pomidory suszone - przepis na aromatyczny przysmak z domowej spiżarni. Po prostu łał! 208

Pomidory powinny być pomarszczone, ale elastyczne. Podczas suszenia najlepiej co jakiś czas zmieniać układ tac z pomidorami, bo najlepiej suszą się na najniższym poziomie. Wysuszone pomidory układamy luźno w słoikach. Do każdego słoiczka dodajemy: łyżeczkę octu winnego, po pół łyżeczki oregano i tymianku oraz pokrojony ząbek czosnku. Olej słonecznikowy podgrzewamy i gorącym (ale nie wrzącym) zalewamy pomidory. Czekamy chwilę

Kuchnia po mojemu
Malinowy curd ( raspberry curd ) 240

trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej. Najwięcej czasu zajmuje dokładne przecedzenie malin, ale warto. Proporcje na 2 słoiki o pojemności 250 ml : 0,5 kg malin 220 g. cukru 2 jajka 55 g. zimnego masła, pokrojonego w kostkę Najpierw : Maliny wrzucamy do rondelka dodajemy łyżkę wody i gotujemy

apetytnapieczenie
CIASTO ANANASOWE Z WIŚNIAMI – łatwe i szybkie! 148

najbardziej wybredne podniebienia. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * biszkopty – 150 g * ananasy w puszce – ok. 400 g / 1 op * sok ananasowy – 3 łyżki * wiśnie w słoiku – ok. 100 g * jajko – 4 szt * cukier – 4 łyżki * mąka – 5 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy spód

Ostra na Słodko
Czosnek marynowany z ziołami 146

chili i zioła. Wodę, ocet, cukier i sól mieszamy i w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do czosnku, Na wierzch polewamy około 1 łyżeczki oliwy z oliwek. Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu przekręcamy z powrotem. Czosnek po upływie 2 tygodni jest gotowy

Qchnia po prostu
Warzywa w soli- włoszczyzna- solanka warzywna na zimę 450

marchewki 25 dag kalarepki 5 papryk czerwonych 5 papryk zielonych 1/2 kg soli Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy, mielimy i mieszamy z ½ kg soli. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze ubijamy i przenosimy w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia