słoik - 12348 przepisów (strona:540/824)

Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 175

ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, na koniec wlewamy likier Wyciągamy goździki, dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia. Moje uwagi : Nie dodałam likieru tylko koniak :) Dżem wychodzi bardzo słodki, może należałoby zmniejszyć ilość dodanego cukru

Proste Potrawy
Domowe konserwowanie żywności - poradnik 149

stragany uginają się pod ciężarem sezonowych produktów, soczystych owoców i zdrowych warzyw. Każdy z nas chciałby cieszyć się ich smakiem cały rok, albo chociaż umilić sobie zimowy dzień otwierając słoik z ulubioną konfiturą. Jednak aby te małe marzenia się ziściły, musimy zakonserwować nasze ulubione produkty i smaki wtedy, gdy posiadają najlepsze walory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA 277

karkówki - 10 łyżek oleju (np. rzepakowego) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka tymianku - 1/3 słoika ostrej musztardy (u mnie z Kcyńskich musztarda Pałucka) - 1/3 główki czosnku Można także dodać: - 1 łyżkę pikantnego ketchupu (nie trzeba) - 1 malutką cebulę, drobną pokrojoną (nie trzeba) Do miski przecisnąć

Smaczne Zdrowe
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 144

opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w pół talarki. Pomidory odsączmy i kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka.  Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło

kulinarnyswiatdomi
Ciasto bez pieczenia. Jogurtowiec z wiśniami na herbatnikach 656

ciasto bez pieczenia . Ponieważ uprzejmy sąsiad obdarował mnie wiśniami i mirabelkami ze swojej działki to te właśnie owoce przerabiałam w miniony weekend. Część wiśni zalałam syropem i zapakowałam do słoików żeby mieć dodatek do zimowych deserów, ale nie mogłam się oprzeć i część wykorzystałam do razu do pianki jogurtowo-wiśniowej. Jest lekka, nie za słodka i wcale nie wymaga dużo

Smaczna Pyza
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 288

czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze ok. 2 h. Wrzący ketchup nakładamy do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Domowy ketchup z pomidorów - pasteryzacja Z 5 kg pomidorów wychodzi ok. 6 słoiczków domowego ketchupu. Domowy ketchup z pomidorów

Pyza i Surówka
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 239

Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste

Kulinarna Pokusa
Sałatka z zupek chińskich 1634

kwestii jest duża dowolność i możliwość modyfikacji sałatki. Składniki: 2 zupki chińskie Vifon złoty kurczak 1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości) 6-7 jajek 1 słoik 0,5l ogórków kiszonych 2-3 cebule czerwone 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, ogórki odsączamy z zalewy, cebule obieramy. wszystkie

Kolorowy Przepisownik
Fasolka szparagowa z bułką tartą 152

Składniki: fasolka szparagowa (garść ugotowanej) bułka tarta (4 łyżki) margaryna (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min (+ewentualny czas na gotowanie fasolki, ja miałam taką ze słoika, już ugotowaną Liczba porcji: 1 Przygotowanie:  Na patelni roztapiamy margarynę. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową (tzn. już miękką) i bułkę tartą. Wszystko smażymy przez ok. 10 minut mieszając co jakiś czas

Weganka gotuje
Cukier różany 226

przed użyciem miksuje potrzebną porcję w młynku do kawy. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 2 szklanki cukru (białego lub trzcinowego), 1 szklanka suszonych płatków róży. Przygotowanie: Płatki wsypać do słoika, przesypując je cukrem. Przechowywać szczelnie zamknięty, przed użyciem zmielić potrzebną porcję w młynku do kawy lub użyć bez mielenia

SzczyptaSmaQ
.1038. słonecznikowo 162

kakaowa owsianka (na zimno) przełożona musem morelowym w słoiku po domowym maśle słonecznikowym~  Zapraszam po niestety ostatni w tym sezonie przepis z jagodami... ... jagodowy tofurnik ! Mój pierwszy! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie

breakfast of dreams
Wiśnie w syropie - do ciast i deserów 330

będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki. Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni już się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej na jedno

Smaczna Pyza
Ogórki na zupę w słoikach. 103

dzień, aby puściły sok. Następnie napełnij ogórkami małe słoiczki ( takie, aby słoiczek wystarczył na zupę ), lekko ugnieć łyżką. Do każdego słoiczka włóż po jednym obranym ząbku czosnku. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, nie dłużej niż jeden rok. W zimie gdy chcesz ugotować zupę ogórkową wystarczy odkręcić jeden słoiczek i wsypać jego

Przepisy i porady kulinarne
OGÓRKI MAŁOSOLNE 200

niecały kilogram ogórków gruntowych 1 pełna łyżka soli ok. 500 ml wody kawałek chrzanu 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Wodę zagotowuję z solą, studzę. Wszystkie składniki umieszczam w słoiku/kamiennym garnku i zalewam solanką, zamykam wieczkiem, odstawiam na 2-3 dni.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Koreczki ogórkowe na zimę 247

drobnych oczkach. Warzywa ułożyć warstwami w misce i zalać solanką na około 3 godziny. Potem odcedzić. Zalewę zagotować, włożyć odcedzone warzywa do zalewy i zagotować. Nakładać do czystych słoików i pasteryzować około 10 minut. Smacznego

na moim stole...