słoik - 12348 przepisów (strona:534/824)

WIŚNIE W SYROPIE 119

zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
PAPRYCZKI CHILI W OLEJU 171

Udało mi się kupić ładne papryczki chili,z czego jestem zadowolona.Większość poszła do suszenia na płatki chili,ale postanowiłam trochę zamknąć w słoiku.Doskonałe na przekąskę,do nadziewania - pyszne i aromatyczne.Serdecznie polecam ten przepis,warto mieć parę słoiczków takiej papryki.Przepis znaleziony https://sweetandchili.wordpress.com/tag/suszenie-papryki-chili/   Składniki:   1kg papryczek chili 1 litr oleju 1/2 szklanki oliwy z oliwek czosnek

Niespełnione zdolności kulinarne
KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM 124

przyprawa do karczku,sól,pieprz    Sos: 2 szkl wody  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa ogórkowa 169

Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość

O kuchni z uczuciem
Dżem z jabłek i dyni 135

mdły Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil  Po przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkami Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.                     Użyję do przekładania ciast lub posmarowania

Proste Potrawy
Konfitura z borówki brusznicy 191

grubym dnie wsyp cukier i przebrane owoce. Zacznij smażyć konfiturę najpierw w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę i smaż konfiturę przez 15 minut. Napełnij słoiki gorącą konfiturą, zakręć i odwróć do góry nogami

codojedzenia
"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy 185

olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe

SMYKWKUCHNI
Jarzębina nie tylko na korale 129

sokiem z cytryny i wodą. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną, a dżem zgęstnieje (dłużej gotowany dżem będzie gęstszy). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki ustawić do góry spodem do całkowitego wystygnięcia dżemu. Smacznego! Przepis to miks tego, co znalazłam w internecie. Naczytałam się na ten temat sporo; w końcu zrobiłam po swojemu. Chciałam, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miód z mlecza (mniszka) 73

najwięcej wywaru, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny. Konsystencja miodku powinna być podobna do lejącego miodu pszczelego. Gorący miód wlać do wyparzonych słoików, odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ananasówka - nalewka ananasowa 886

trzcinowego ok 4 l wódki ( bądź spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:1) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ananasy obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika 5l i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia zalewamy do końca wódką. Taką nalewkę odstawiamy w ciemnym miejscu na 30 - 40 dni następnie odsączamy owoce i przelewamy

Niezły Młynek
Owocowy dodatek do musli 105

garść orzechów laskowych (posiekany, uprażonych na patelni) – 100 g suszonego kokosa (posiekanego) – 100 g mango (posiekanego) – 1 garść rodzynek Wszystkie składniki mieszamy i umieszczamy w słoiku. Taką mieszanką posypujemy np. domową granolę. Życzymy Wam smacznej uczy

Szybko Tanio Smacznie
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi 139

lekkiego ostygnięcia. Następnie do jeszcze ciepłych śliwek dodajemy nasiona chia i miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Można je wcześnie posiekać na mniejsze kawałki. Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z tostami razowymi.  O tym jakie

My Chcemy Jeść
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 183

Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj.  Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno

Moja smaczna kuchnia
Sos pomidorowo parykowy 144

się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku. Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut

Ala piecze i gotuje
Powidła z głogu z cynamonem 158

dodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować 30-40 minut.  Usunąć przyprawy, owoce zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito) . Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem lub pasteryzować 10 minut

SzczyptaSmaQ