słoik - 12348 przepisów (strona:535/824)

Dżem rabarbarowy z pomarańczą i nutą wanilii 134

przetartego rabarbaru. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby nie masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsta. Gorący dżem nakładamy do wygotowanych słoików. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Sałatka z ryżem i kurczakiem w curry 239

Był kurczak z rosołu, był ryż który pozostał z obiadu i tak powstała sałatka na kolację i śniadanie. Składniki: ½ gotowanej piersi z kurczaka 1 woreczek ugotowanego ryżu ½ opakowania rodzynek ½ słoika majonezu – małego Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu ) 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się zaparzyły i stały się miękkie. Po około 30 minutach odsączamy

Smaki Ewy
Karkówka chrzanowa w warzywach 157

się pojawiła karkówka chrzanowa. A co mi szkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 marchewki Kawałek korzenia selera 3 spore łyżki chrzanu ze słoika Mąka do panierowania Olej do smażenia Vegeta Bulion 500 ml Wykonanie: Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce

Smaki Ewy
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 239

kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam. Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 160

liście. Lat przybyło i smaki też się zmieniły. Botwinkę robię kilka razy do roku, jak w sklepach jest młoda, świeża botwinka. Kiedyś nawet pokusiłam się i zrobiłam botwinkę w słoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki

Smaki Ewy
Ogórki w pomidorowym sosie 132

czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 296

duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy

Smaki Ewy
Dżem truskawkowy domowy 145

często mieszając. Po pewnym czasie dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy, czy szybko się ścina. Jeśli tak jest gotowy. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Odwracamy do góry dnem i trzymamy tak ok 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ogórki z chili 377

dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut.  Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.  Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy i wlewamy miski z ogórkami. Mieszamy.  Słoiki wypełniamy ogórkami  i uzupełniamy zalewą. Ogórki sa gotowe od razu do jedzenia

Atlas Smaków
Krokodyle oczy 229

ciasto z amoniakiem: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł śliwkowych owoce do nadziewania kulek: wiśnie, borówki, agrest, to co akurat posiadacie (dałam borówki) ciasto biszkoptowe: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na moim stole...
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 141

przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie 100 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody i trzyma w dużym słoiku. Po 96 godzinach zakwas jest gotowy! Jeśli jednak masz już gotowy zakwas - obojętnie, jaką metodą wyhodowany - koniecznie upiecz żytnio-pszenny chleb miodowy!  Zobacz również inne przepis na ----> CHLEB

Moje Qulinaria
Pasta warzywna do słoików na zimę- pomidory, papryka, cebula 220

potrawę rozgotować i przetrzeć, odparować na wolnym ogniu i zmiksować. Dodać cukier cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Domowe przetwory: sos pomidorowy 178

więc tym bardziej warto sobie przyrządzić kilka słoiczków Składniki: - 3 kg pomidorów - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, chili - duża wiązka bazylii - 1 łyżka masła Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę

Kuchenne Wariacje
Ciasto Smakosz 659

schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm  i posmarować je powidłami. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana z cukrem

O kuchni z uczuciem
Konfitura z papierówek i śliwek 199

Diamant Zagotowałam owoce i "podsmażyłam" jak smaży się powidła śliwkowe w robocie. Można to zrobić również metodą tradycyjna podaną na opakowaniu Konfitur-Fix. Gorącą przełożyłam do słoiczków. Odwróciłam słoiki do góry dnem. Poczekałam aż wystygną. Przetestowałam konfiturę na pieczywie chrupkim i dodałam chipsów kokosowych! Dzieci miały zdrowe śniadanie. Ja też

Z Kuchni Do Kuchni