oliwie pod przykryciem. Dodać pomidory i dusić bez przykrycia. Gdy pomidory zaczną się już rozgotowywać, zblendować wszystko, dodać przyprawy i gotować do uzyskania właściwej konsystencji keczupu. Przygotować czyste, wyparzone słoiki, nałożyć keczup, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut. Smacznego
na moim stole...papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Kulinarne Inspiracjeokoło 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy. Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące. Gotowe ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezapomnijcie jeszcze przed zabraniem się za rybę ugotować/podsmażyć warzyw czy makaronu! Dla lubiących może być ryż. Pechowcy którzy zapomnieli muszą zjeść z pieczywem! I przydałby się jakiś słoik z suróweczką z domu lub z biedry. No można zrobić surówkę samemu...jak Nam się zechce
Fiolka w kuchnipiecze by ich było dużo i by można się było nimi dzielić. Jak opłatkiem.) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła orzechowego =prawie cały słoik=4-5 opiastych łyżek 60 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka miałkiego brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka
Fiolka w kuchnistraży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania do domu Mama olewa system
Fiolka w kuchniseler gorczyca na zalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkokażde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać
Weekendy w domu i ogrodziesmaczne! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa na 1 placek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 słoik dżemu np. śliwkowego 1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.) Masa na 2 placek: 1/4 kostki margaryny 2 duże łyżki miodu (np. gryczanego) 1/5 szklanki cukru 3/4 szklanki sezamu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewłasnych gustów. Jest to również świetny przepis na pozbycie się wszystkich resztek z lodówki. Często po przygotowaniu innego ulubionego dania, zostaje nam to jakaś marchewka, to otwarty słoik z ogórkami, czy jeszcze inne kawałki warzyw, zarówno tych świeżych jak i konserwowych. To wszystko możemy wykorzystać i nic nam się nie zmarnuje, a tylko doda smaku naszemu daniu. Jednak nawet taka
KasiaiKrzysiu.plgotujemy 10 minut, następnie dodajemy paprykę i również gotujemy razem przez 10 minut. Na koniec dokładamy buraczki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Gorące buraczki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Nie wymagają pasteryzacji
Apetyczna babeczkawódki 1/2 szklanki wody Wykonanie: zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką tak by przykryć płatki. Zakręcić i odstawić na 2 miesiące, by alkohol wyciągnął z płatków co najlepsze. Płatki będą powoli tracić kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać. Odstawić na 8-12 h w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: Odważyć 350 g zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę gryczaną oraz mąkę a marantusa, wodę, sól oraz ziarna i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania
Moje Qulinarianowy dzień. Owoce do owsianki można umyć i pokroić wieczorem poprzedniego dnia, aby nie tracić na to czasu rano. Migdały tez warto wcześniej uprażyć i zamknąć w szczelnym słoiku - paczuszka płatków starczy na około tydzień dla jednej osoby. Składniki (jedna nieduża porcja) 4-5 łyżek płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2% 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kulinarne Inspiracjenapar z wiśniami. Co z tego połączenia powstało? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1/2 filiżanki gorącej wody - 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) - 1 szklanka mleka Kawę zaparzam, studzę. Blenderuję wypestkowane wiśnie, dodaję mleko i chłodną kawę. Wszystko jeszcze raz blenderuję ze sobą. Spieniam mleko i wykładam delikatnie na kawę. Przepyszna kawka wiśniowa
Wielopokoleniowo