prostu pyszny, mniam! Spróbujcie i Wy zrobić taki extra deser. KOKTAJL ŚMIETANKOWO - WIŚNIOWY. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 l mleka 3 łyżki cukru 1 słoik wiśni wydrylowanych w lekkim syropie (540 ml) 6 - 8 łyżek syropu wiśniowego (zlany z wiśni drylowanych) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej liście mięty Sposób przyrządzania: Ugotować
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były
R'n'G Kitchengarnka w niewielkich odstępach od siebie, zalać gorącą wodą do 2/3 ich wysokości, uważając, aby nie zalać pokrywek - gotować pod przykryciem 20-30 minut w zależności od wielkości słoików - po tym czasie gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić i ustawić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia
Smakołyki Berenikiszklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny. Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegałązki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut..:) ps.sok zlewamy do butelek i tez pasteryzujemy.Pozostałe pestki z malin wkładamy do sloiczków ,pasteryzujemy i mamy naturalne lekarstwo na chłodniejsze dni. Właściwości lecznicze
w mojej kuchnisame pestki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. .Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut
w mojej kuchniPaprykę umyć, pokroić i usunąć nasiona. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 30 minut
Tradycyjna Kuchniamomentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawszystko razem na małym ogniu nie gotować około 10 minut • Doprawić solą i pieprzem wg smaku • Drugi raz przelewam przez sito gorący sok wlewam do słoików lub butelek • Pasteryzuję 30 minut od zagotowania wody
W królestwie smaków Beatymasłem (takie niby piure). Jak już nie raz wspominaliśmy obecnie mieszkamy w Niemczech, gdzie ziemniaki, albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto
KasiaiKrzysiu.plciemne miejsce, przy czym ten z owocami i cukrem dokładnie potrząsamy co kilka dni. 3. Do słoja z alkoholem zlewamy przez sitko syrop z owoców. Owoce wyrzucamy, a słoik z nalewką odstawiamy jeszcze na 3 dni. Zlewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Nalewka nadaje się do spożycia już po 2-3 tygodniach, ale najlepiej smakuje
My Culinary ArtSkładniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę i pasteryzować przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniałyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki białego octu winnego - 1 łyżka wody - sól - pieprz Przygotowanie sałaty: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej miski. W słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę
Życie zamknięte w smakuoliwek Przygotowanie zalewy: Mieszamy razem wszystkie z podanych składników - możemy je zagotować, co przyspieszy proces rozpuszczania, albo po prostu wymieszać, odstawić na chwilę i raz jeszcze wymieszać. Do wygotowanych słoików wkładamy warzywa i całość uzupełniamy zalewą. Dodatkowo na wierzch każdej mieszanki wylewamy łyżkę oleju bądź oliwy. Pasteryzujemy przez jakieś 20 minut. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakuodstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smaku