waniliowy pudding z kaszki kukurydzianej z truskawkami i maca w słoiku po Nutelli~ Przepraszam za późną porę, ale...odsypiałam :D Wczorajszy dzień bardzo udany - szczególnie podobały mi się gratulacje od dyrektora MDK Zamość, który powiedział, że "spotykamy się za często" (oczywiście jako żart ;)) :D W drodze powrotnej jeszcze 3 razy się zatrzymywaliśmy i robiliśmy zdjęcia, no ale tak jest
breakfast of dreamspyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 słoika selera wiórki, 1 czerwona cebula, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze kawałki. Ogórki
Tradycyjna kuchnia Kasiszybka decyzja, to jadę.. warunek wyjazd o 6! No i był ten grill, troszku inaczej z nocowaniem.. i w ogóle ze spaniem, gdzieś o drugiej w nocy słoik sobie na drogę szykowałam, przewracając przy okazji naleśniki i przeżywałam filozoficzne myśli, czy opłaca mi się iść w ogóle spać, no nic poszłam dobre te i 3godz. bo cały dzień
More food, love and dreamssobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela
Jemy Pijemyoleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami. Powtórzyć kilka warstw. Włożyć do lodówki na min 12 godzin. SMACZNYCH ŚWIĄT
Jemy Pijemymiętą robię już od dwóch lat, pewnie kolejne też będę robić. Lubię miętę i nic na to nie poradzę. Konfitury te moje nie są mocno miętowe, więc spokojnie, słoik po otwarciu nie pachnie gumą miętową :) Technika smażenia tak jak wspomniałam w poprzednich postach jest starą babciną metodą, pewnie gości w każdym domu, a dla tych co o niej nie słyszeli
Blondynka Gotujedodałam miód, sok z cytryny i smażyłam około godzinę, często mieszając. Pod koniec smażenia dodałam nasiona Chia i smażyłam jeszcze kilkanaście minut. Potem gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i położyłam na ściereczce dnem do góry. Pozostawiłam do wystudzenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesmaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij
Mania Wypiekaniajest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały! Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek sól cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Dynię obrać, usunąć
Mania Wypiekaniapiekarniku przez ok. 15 minut. Najlepiej co 5 minut otwieraj piekarnik i mieszaj granolę drewnianą łyżką, by była równomiernie upieczona. Gdy granola będzie gotowa i wystudzona włóż ją do słoika. Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami. Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki
Mania Wypiekaniałyżeczk1 soli peklowej 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwasku cytrynowego 200 ml wody Wykonanie; Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona). Po upływie tego czasu do owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Potem owoce wyławiamy
Anioły w kuchniZapraszam :) Składniki : 1 paczka Makaronu spaghetti Makarony polskie 2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać
Sama słodycz i szczypta chiliDodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 – 2 godz., cały czas mieszając, aż dżem zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, aż ostygnie. Po otwarciu przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzenia