słoik - 12348 przepisów (strona:559/824)

Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 264

MAKARON! Składniki 400 g świderków razowych ,u mnie Makarony Polskie twardy , średniej wielkości bakłażan ząbek soczystego czosnku pół różowej cebuli kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych liście bazylii słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek sól himalajska różowa pieprz kolorowy prosto z młynka opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym Wykonanie Pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
Ogórki w zalewie chili 588

powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem mieszamy. Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc . Ogórki przekładamy do słoików i lekko zagotowujemy. Po 2 tyg ogórki są idealne do spożycia

Kolejny blog o gotowaniu
Smakowita wizyta w warszawskiej Specialita Italiane 142

pysznych włoskich dań. Na miejscu można się też zaopatrzyć w oryginalne wysokiej jakości produkty sprowadzane prosto z Włoch, w atrakcyjnych cenach. Kupimy tu przystawki w słoikach, wędliny, sery, makarony, wina i konfitury. Mieliśmy okazję spróbować przepysznej bruschetty idealnie opieczonej w specjalnej maszynie, sprowadzonej przez właścicielkę z Włoch. Do przystawek dołączył talerz oryginalnych włoskich serów (owczych, kozich

Kulinarne przygody Gatity
Krokodyle oczy 342

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny (dałam masło) 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną) marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie) Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach

O kuchni z uczuciem
Wiśnie drylowane 157

cukru Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać cukrem.Odstawić na około godzinę, by puściły sok.Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Nakładać do słoików,zakręcić i zawekować

Moje domowe kucharzenie
Sałatka śledziowa 156

pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek – papryka marynowana – sól – pieprz

Pociąg Do Kuchni
Makaron z owocami morza 122

takie grubsze spaghetti dziurawe w środku) albo fusilli (czyli świderki) – krewetki, oczywiście najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe – małże – jak wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki

Pociąg Do Kuchni
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 190

Jeśli zauważycie pianę i że zakwas „pracuje” to bardzo dobrze! Powoli będzie nabierać odpowiedniego zapachu (lekko kwaskowego, ale absolutnie nie zepsutego). Tak przygotowany zakwas zlać do butelki/ słoika i szczelnie zamknąć. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni. Żurek: Warzywa obrać i pokroić. Zalać wodą, dodać żeberka. Dodać białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około

Pociąg Do Kuchni
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 174

formy, ale można też zrobić to sam koniec (ten wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół). Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany

Pociąg Do Kuchni
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 144

łyżeczkę i pozwolić się „próbce” wystudzić – jeśli gęstnieje i zastyga – dodajemy chili i kolendrę, gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza

Pociąg Do Kuchni
Ketchup z cukinii 192

koniec dodajemy resztę składników i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z gazu, czekamy aż sos trochę wystygnie (łatwo o poparzenie)  i blendujemy na gładką masę. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzujemy 20 minut. Gotowe! ;) Przepis pochodzi ze strony  Kuchenne Zapiski

Czerwona Porzeczka
Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona 151

sposób otrzymacie dwie konfitury i obydwie pyszne :). Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych słoików Czas przygotowania: 2 dni   Składniki:  1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru,  80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych

SzczyptaSmaQ
Konfitura/galaretka z chrzanu 172

minut. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dodać cukier żelujący i gotować według instrukcji na opakowaniu. Chrzan przełożyć do słoików i pasteryzować. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu

Mama Gotuje
Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą 362

dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.  Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania.  Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki. Smacznego ;-)   http://jamar.pl

Wanilia i Kardamon