słoik - 12348 przepisów (strona:568/824)

Hummus i hummus bakłażanowy 280

który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac na gładka

pyszne zdrowości
Drożdżówki z serem i konfiturą 205

waniliowy  2 żółtka  2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej smakuje gdy użyjemy naturalnej wanilii zamiast cukru waniliowego. Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiamy na ok. 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jaja łączymy z cukrem

Apetyczna babeczka
Nalewka z rabarbaru 175

umieszczamy w słoju i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na jedną dobę, aż cukier się rozpuści a rabarbar puści soki. Najlepiej w zacienione miejsce, dobrze też kilka razy potrząsnąć słoikiem aby cukier równomiernie się rozprowadził. Kolejnego dnia wlewamy spirytus i odstawiamy ponownie w zacienione miejsce słój na dwa tygodnie. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie w podanej ilości wody

Mango Papaja
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z marchewką i cebulką 251

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym

Ugotować
Muffinkowe jajka 173

śniadanie. Prezentowany przepis jest wspaniałą alternatywą dla nudnych jajek sadzonych lub jajecznicy. Wspaniale smakuje z pieczywem śniadaniowym. Składniki: 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 6 jajek słoik pomidorów suszonych na słońcu w oleju świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól gałązki tymianku lub rzeżuchy (do przyozdobienia) Wykonanie: Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu

Garniec Magalie
Meringue eggs 199

przestając mieszać.  Krem będzie powoli gęstniał. Po 3-5 minutach krem należy wyjąć z kąpieli. Krem przelać przez sitko (będzie gładki i kremowy) do innej miseczki lub słoika i schłodzić w lodówce przez minimum 0,5 godziny. Krem zgęstnieje jeszcze bardziej w lodówce.   Filmik Marthy pokazuje również, jak umieścić krem na naszych jajeczkach.  Bon appetit

Garniec Magalie
Łososiowa ekstaza 192

zagwarantować, że będziecie zachwyceni.  Składniki (na 3-5 osób): 200 gramów wędzonego łososia dobrej jakości 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej 1 łyżeczka dobrej jakości tartego chrzanu (ze słoika) lub taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu  2 szalotki 3/4 gałązki świeżego tymianku (listki) 1 łyżka stołowa soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek świeżo mielony

Garniec Magalie
Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki) 168

gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy nim kwiaty, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2-4 dni pod przykryciem. Następnie cedzimy, przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15-20 minut

Jadło i czytadło
Kompot truskawkowo - agrestowy na zimę. 107

Składniki : truskawki  agrest zielony ( twardy ) cukier woda Sposób wykonania :   Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.  Z agrestu usuwamy ogonki i suche kwiatostany, płuczemy. Do czystych litrowych słoików wsypujemy po około 2-3 garście zielonego agrestu i truskawek tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego słoja wsypujemy po 5-6 łyżek cukru. Cukru możemy wsypać więcej

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki w zalewie octowo -ketchupowej 182

smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.Wodę z octem i zagotować. Dodać ketchup, cebulę pokrojoną w plastry, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Gotować razem przez 2 – 3 minuty.Klopsiki w zalewie

Moje domowe kucharzenie
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 243

ćwiartki, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Zdjęć pianę, dodać kwiaty, sok z cytrusów i pieprz cayenne, wymieszać, gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Tarta z łososiem i szparagami 228

wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi

GRUBY WAŁEK
Lody kokosowo-truskawkowe z nasionami chia 211

jogurtowa: 50 gram truskawek do masy + 4 truskawki do pokrojenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżka syropu z agawy Przygotowanie: - wszystkie składniki z masy kokosowej wkładamy do shakera lub słoika i mocno trzęsiemy prze ok 30 sekund, następnie odkładamy an co najmniej 3 godziny do lodówki  - po co najmniej 3 godzinach, kiedy nasiona pochłoną płyn i mocno spęcznieją

Pora na pora i pomidora
Ciasto Afrodyta 12819

śmietany 30% 1 opakowanie śmietany śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Pyszne Ciasto Fale Dunaju 276

Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną

Ptasia Kuchnia