słoik - 12348 przepisów (strona:568/824)

Galaretka z czarnej porzeczki 206

cukier rozpuści się a całość zagotuje się( czyli maksymalnie 3-5 minut). Jeśli w tym czasie na powierzchni pojawia się piana, należy ją zebrać. Galaretkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego

na moim stole...
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 183

wrzucam je do dużego garnka o grubym dnie i smażę około 10 minut, aż porzeczki w większości się rozpadną. Wyłączam palnik, mieszam zawartość garnka z galaretkami i przekładam do słoików, uprzednio umytych i wyparzonych.  Pasteryzuję przez 3 minuty (od chwili zawrzenia wody) i wyjmując, odstawiam do góry dnem na ręczniczek kuchenny. Pozostawiam do wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka szefa 200

szynki parzonej 300 g żółtego sera 100 g sałaty lodowej 1 1/2 startej marchewki 300 g pomidorków koktajlowych sól pieprz czerwona cebula listki bazylii Przygotowanie   Sos : w zamkniętym słoiku wymieszałem oliwę, ocet, roztarty czosnek i oregano. Energicznie potrząsałem, aż powstała emulsja. Sałatę porwałem na mniejsze kawałki. Szynkę i żółty ser pokroiłem w cienkie paski. Marchewkę po obraniu i umyciu

R'n'G Kitchen
Labneh marynowany w przyprawach i oliwie 173

ząbki czosnku  Serek wymieszać z solą i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka można włożyć oliwkę. Obtaczać w tymianku, oregano, papryce i pieprzu kolorowym. Do słoika nalać oliwę do połowy wysokości i wrzucić czosnek. Ułożyć kulki serowe, jedne na drugich i zalać oliwą do przykrycia. W tej postaci kuleczki mogą spędzić do 2 tygodni w lodówce. Podawać

Chocolate Muffin Blog
Co zrobić, aby łatwiej wyjąć lub włożyć rękę do słoja. 289

filmie poniżej dowiesz się co zrobić, aby np. podczas kiszenia ogórków łatwiej włożyć lub wyjąć rękę ze słoika z wąskim otworem. Zapraszam na film.                        Życzę miłego dnia

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z czarnych oliwek i bobu 166

bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Ryba w sosie pomidorowym 200

sposób na przykład: Składniki: 0,5 kg fileta z morszczuka 1 jajko 4 łyżki mąki krupczatki sól i pieprz świeżo zmielony sok z cytryny olej do smażenia Sos 1 słoik pomidorów z cebulą 2 łyżki sosu paprykowego 3 łyżki śmietany Wykonanie: Filet odmrażamy, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko rozkłócić na talerzu, mąkę wsypać na drugi talerz. Rozgrzewamy

kgwjanczewo
Recenzja #.22 - amaze ryżowe (biolada.pl) 142

mówi producent :  Niesamowicie lekki i kremowy deser z brązowego ryżu. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp. Skład : woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż, Aspergillus oryzae), sól morska* *produkt rolnictwa ekologicznego Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO - 3g TŁUSZCZ - 1g WĘGLOWODANY - 32g Moja opinia : Z pewnością wielu z Was nigdy nie słyszała o amazake

breakfast of dreams
Słodkie bułeczki. Drożdżówka cynamonowa do odrywania 182

będzie się czym dzielić - u nas takie puszyste, świeże drożdżówki szybko znikają. Owoców na targu w brud, ale zjadamy je chętniej na surowo a część przerabiam chowając do słoików. Do ciasta dodałam więc pachnący cynamon, placek z owocami będzie innym razem, dobrze? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Różany kompot truskawkowy 128

Jeśli jeszcze nie macie dość moich truskawkowych inspiracji to zapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :) Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy

Mango Papaja
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 143

padła propozycja wspólnego gotowania, gdzie główną rolę grałyby wiśnie, od razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Delikatna sałatka z selera i ananasa. 397

szynką i selerem, natomiast por zaostrza nieco smak co powoduje, że jest niebanalna, a składniki harmonijnie do siebie pasują. Polecam:-) Składniki na delikatną sałatkę z selera i ananasa 1 słoik marynowanego selera 1 puszka słodkiej kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki 2 jajka 1 duże jabłko (lub 2 małe) 6 plasterków szynki gotowanej (ważne jest, żeby nie była mocno wędzona

Rozpustne gotowanie
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 137

przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Masa I 2 puszki ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe

Rozpustne gotowanie
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 106

łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta do wysmarowania

Rozpustne gotowanie
Ciasto Cygan. 154

taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżka cynamonu 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch

Rozpustne gotowanie