słoik - 12348 przepisów (strona:573/824)

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 167

lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

Kulinarna Patilogia
Frittata siciliana 399

pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory suszone, w zalewie pieprz ziołowy  Skworcu garść tartego parmezanu oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory- około łyżki brokuły ugotowane na parze listki bazylii DODATEK to pyszne PIECZYWO GRANEX , które zawiera błonnik, pieczywo z dodatkiem amarantusa.  To pieczywo jest idealne

Z Kuchni Do Kuchni
Na słodkie śniadanie 349

Ostatnio jestem zakręcona jak rondo w szczycie , tudzież słoik ogórków na zimę . Pędzę z miejsca na miejsce (wczoraj pędzenie zostało opóźnione o pół godziny, bo autko odmówiło współpracy; na szczęście już wszystko - chyba - w porządku; odpukać ), co chwilę pojawia się coś nowego, co trzeba zrobić już, zaraz, natychmiast! A do tego wszystkiego kuszą mnie pierwsze prawdziwe truskawki, szczyt sezonu rabarbarowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka sałatka z ogórków konserwowych 350

się zalicza i nadaje się do obiadu jak i na grilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać.  Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: - słoik ogórków konserwowych (kupicie  tutaj ) - łyżkę majonezu - 2 łyżki jogurtu - posiekany koperek - sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski, dodajcie majonez

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto Fale Dunaju. 153

Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną

Ptasia Kuchnia
Gravlax 271

koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden na drugim, skórą do zewnątrz. Włożyć do miski i owinąć folią spożywczą. Na rybie postawić talerzyk i obciążyć go jakimiś cięższymi słoikami. Chodzi o to, aby ścisnąć łososia, który pod wpływem soli odda wodę. Wstawić do lodówki na 2 doby. Po pierwszej z nich odwinąć rybę, wylać nadmiar płynu i ułożyć ponownie

W kuchni wieczorem
Domowy syrop z pokrzywy 183

jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami i wkładamy pod gruby ręcznik (sucha pasteryzacja) Gotowe teraz możemy się cieszyć naszym syropem. Ja zaczęłam podawać go moim dziewczynką dla odporności. 1 łyżeczkę dziennie

Basia w kuchni
Zupa warzywna z kiszonym kalafiorem 165

Jeśli nie, to polecam! Można z niego zrobić sałatkę , zupę lub po prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową. Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie

Kuchnia domowa Ani
ciasto piegusek majowy 967

wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego 0,9 l 2 galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt

Domowy Smak Jedzenia
Cukier różany. Fioletowy cukier. Cukier z płatkami dzikiej róży. 239

posypać ciastka, ciasta, naleśniki, placuszki i wszystko będzie wyglądało jak z bajki :) Mój cukier wyszedł mocno różany, wręcz mokry. Zawsze proporcje można ustalić wg własnych potrzeb oczywiście :) Potrzebujemy: Litrowy słoik płatków dzikiej róży 350 g cukru gruby kryształ (standardowy) Wszystko wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy. Gotowe! Wkładamy nasz cukier do szczelnego pojemnika i używamy wedle potrzeb. Skomentuj

MamaOskarka
982. Orzechowy raj. 178

Waniliowy budyń kukurydziany*  w słoikach po maśle orzechowym; banan *na waniliowym mleku sojowym  Nie czuję już kompletnie tej szkoły. Myślami chyba już jestem gdzieś indziej. W domu udaję, że się uczę na sprawdzian roztapiając czekoladę na brownie(swoją drogą chyba najlepsze jakie udało mi się do tej pory upiec, cóż się dziwić, specjalnie dla mamy). Na matematyce próbuję

More food, love and dreams
Drożdżowy warkocz z kremem czekoladowym 173

duży warkocz: 2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka letniego mleka 1 czubata łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 1 mały słoik kremu czekoladowego  ( domowego lub nutelli) Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i 3/4 roztrzepanego jajka (pozostała część będzie potrzebna do posmarowania wierzchu surowego ciasta). Ręcznie lub za pomocą

Ugotować
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 186

budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech ) 150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce , pekan , macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np. żurawinowo-orzechowa

Kto ugości moich gości?
BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 176

być gęste. Dodajemy cukier i sól do smaku. Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru.  Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do  góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok 5 minut

Z Majeczką w kuchni