słoik - 12348 przepisów (strona:579/824)

Ekstrakt migdałowy 135

słoiczku (dobrze umytym i osuszonym) umieść migdały. Zalej je alkoholem. Zakręć pokrywkę i odstaw na min. 5 dni. Po tym czasie ekstrakt będzie gotowy. Przechowuj go w szczelnei zamkniętym słoiku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Seler naciowy z suszonymi pomidorami 204

dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut. Większe listki bazylii poprzerywać, małe dodać w całości. Wszystkie składniki

Kuchcik gotuje
Domowe pesto z rukoli 202

pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z selera i ananasa II- wersja bez szynki 252

sałatka troszkę zmodyfikowana. Nie zawiera czosnku, bo goście, którzy u nas byli, czosnku nie tolerują.I nie ma w niej szynki konserwowej. Jest łagodna w smaku. Składniki -2 słoiki selera konserwowego -puszka ananasa krojonego w kostkę -puszka kukurydzy -puszka groszku majonez gotowane na twardo jajka w kosteczkę natka pietruszki drobno szatkowana sól i pieprz do smaku Seler odcedz z zalewy

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki z nutellą 462

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając szafki w kuchni natknęłam się na słoik z nutellą, którą kupiłam już jakiś czas temu. A że nie jem jej na co dzień (używam tylko do wypieków), postanowiłam zrobić z nią drożdżowe bułeczki. Kiedyś znalazłam fajny przepis na takie bułeczki (spodobał mi się głownie ich kształt) więc

Marta Gotuje
Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego 209

chłodne miejsce.  2.  Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier. Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny.  3. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Hummus 201

tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku

Kulinarne przygody Gatity
3-składnikowe ciasteczka Nutella 271

uśmiechnąć się delikatnie i rozkoszować komplementami. Tak, jesteś najlepszą gospodynią pod słońcem. Mniam! 3-SKŁADNIKOWE CIASTECZKA NUTELLA Składniki: 1 szklanka Nutelli (ok.250g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 jajo słoik schłodzonej Nutelli do nadzienia Przygotowanie: W misce wymieszaj Nutellę z jajkiem i dodaj przesypaną przez sitko mąkę. Masa będzie bardzo zbita. Możesz chwilę wyrobić ją rękami, by dokładnie się połączyła

Gotowanie to kochanie
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 178

Jeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity   Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go proszę z Mleczem polnym Sonchus arvensis L. Mniszek (lekarski) pospolity  Taraxacum officinale Web Mlecz polny  Sonchus arvensis L. Syrop z młodych pędów sosny. Zobacz jakie to proste. Klik. Syrop z młodych pędów

IzaGotuje
Ciasto jogurtowe 143

gram jogurtu typu  greckiego 200 gram cukru 4 kubki mąki  po jogurcie pół szklanki oleju 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1  cukier wanilinowy 1 słoik dżemu morelowego WYKONANIE Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym. Robimy to   w dużej misce. Wbijamy jajka i wlewamy jogurt oraz olej. Mieszamy wszystko na gładką masę

W kuchennym oknie Ewy
Jak zrobić ogórki małosolne 181

sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 127

przyznaję, że jest to jeden z moich ulubionych, ma charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Zaskoczyło mnie natomiast poręczne i wygodne opakowanie, gdyż wcześniej spotykałam ten majonez tylko w słoikach. Chrzan natomiast zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, gdyż zawartość korzenia chrzanu w słoiczku to aż 70 procent i trudno znaleźć podobny na sklepowych półkach. W smaku jest ostry i intensywny i świetnie nadaje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto jogurtowe z musem jabłkowym i kokosową kruszonką 216

kubek jogurtu naturalnego  370 g 3 kubeczki mąki 1 kubek cukru 1  kubek oleju 4 jajka proszek do pieczenia  4 łyżeczki mus jabłkowy  2 litrowe słoiki Kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mąki   3 łyżki brązowego cukru połączyć ze sobą wszytskie składniki wyrabiając ręką Wykonanie; Do dużej miski wlać jogurt

Anioły w kuchni
Lazania z Przyprawą Hiszpańską Rafex 166

Zapraszam dzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex  , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto  500 g  6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili