składniki tylko się połączyły. Ciasto zawinęłam w torebkę foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem. MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem
Kuchenne zapiski Edytyktórą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Domowa Cookierenka AgiSkładniki (na ok. 20 szt.): 2 szklanki i 2 łyżki mąki pół szklanki mleka 1 jajko 1 płaska łyżka cukru 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła ok. pół słoika dżemu (dowolnego) na nadzienie Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn przelać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko
Domowa Cookierenka Agicukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką) dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy) Do nasączenia: 1 szklanka wrzątku 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę
Domowa Cookierenka Agiszklanki mąki 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao pół szklanki maku 3 paczki okrągłych biszkoptów słoik dżemu morelowego lub malinowego ekstrakt z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii, na koniec
Domowa Cookierenka Agifirmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa
Domowa Cookierenka Agidolewamy wódki. Składniki: kilka gałązek świeżej mięty 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Miętę opłukać i wysuszyć. Następnie rozgnieść trochę w rękach, aby uwolnić olejki eteryczne. 2. Włożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć. Trzeba pamiętać o tym, że cała mięta powinna być zakryta wódką. 3. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesiąc. 4. Po tym czasie
Domowa Cookierenka Agiłyżeczka ekstraktu waniliowego 8 żółtek 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika dżemu malinowego wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera) Warstwa owocowa: 500 g truskawek 500 g malin
Domowa Cookierenka Agipoleca się na święta i inne rodzinne uroczystości, zachwyt gości gwarantowany ;) Składniki: I warstwa (biszkopt): 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik ulubionego dżemu (u mnie śliwkowy krem czekoladowy ) II warstwa (beza makowo-kokosowa): 6 białek 150 g cukru pudru 150 g maku 150 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka Agipieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy
Domowa Cookierenka Agiprzestudzony rabarbar i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć ją do wyparzonych słoików i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Przechowywać w lodówce do tygodnia
Domowa Cookierenka Agiśniadanie 07/01/2014 ~kasza manna na naturalnym soku z jabłek (domowym) z mandarynkami (w środku) w słoiku po kremie speculoos
breakfast of dreamskasza jaglana ze startym jabłkiem w słoiku po miodzie cynamonowym ; kawa orzechowa
breakfast of dreamsczekoladowym z kakao, jabłkiem (w środku - dodane podczas gotowania) i domową pigwą z syropu ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Pigwę dostałam od Karoliny , pychaaa! Nieźle się namęczyłam żeby otworzyć ten słoik, ale było warto, haha
breakfast of dreamsjest wykonana ze 125g owoców na 100g gotowego produktu. Napisałam sporo o jej zaletach, lecz teraz czas na wady. A właściwie jedną główną wadę, którą jest...cena. Otóż 200g słoik tej konfitury kosztuje aż 19zł. No niestety, to sporo. Rozumiem, że wszystko w tym dżemie jest EKO, od owoców po cukier, aczkolwiek jak dla mnie cena jest za wysoka
breakfast of dreams