słoik - 12348 przepisów (strona:582/824)

Pasztet z cielęciny z żurawiną 141

kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu

królestwo garów
Chorizo z pomidorkami koktajlowymi 129

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g chorizo, słoik - 700 ml pomidorków koktajlowych , 100 ml płynnego przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki lub kolendra Chorizo pokroić w plastry grubości około 1 cm, podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć

królestwo garów
Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką 129

oliwą. Zawinąć w folię. Paprykę posmarować oliwą. Grill nagrzać do 200 stopni.  Czosnek i paprykę ułożyć na ruszcie, grillować około 25 -30 minut pod przykryciem. Paprykę przełożyć do słoika (lub torebki foliowej) i zamknąć (łatwiej będzie później zdjąć skórkę). Odstawić na parę minut. Paprykę wyjąć, zdjąć skórkę, wyrzucić gniazdo nasienne, posiekać. Czosnek wycisnąć. Masło połączyć z czosnkiem i papryką

królestwo garów
Nalewka na pigwie – pigwowcu japońskim 114

cukru, Owoce umyć, osuszyć. Drobno pokroić, pestki wyrzucić. Włożyć do słoja, zalać wódką, odstawić na minimum 6 tygodni. Zlać nalew, przelać do butelek. Owoce zasypać cukrem, słoik szczelnie zamknąć, odstawić na minimum 6 tygodni. Słojem co jakiś czas potrząsać. Cukier ma się całkowicie rozpuścić. Następnie zlać syrop z owoców i wymieszać z nalewem. Wlewając syrop należy próbować aby otrzymać ulubiony

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 161

zagotować – wlać wymieszaną z dwiema łyżkami wody skrobię kukurydzianą, dodać kawałek laski cynamonu, zagotować. Włożyć wiśnie (odłożyć 16 wiśni!), wymieszać. Gdy lekko ostygnie wyjąć cynamon. Ja użyłam wiśnie ze słoika , do których dodałam 5 łyżek wiśni z nalewki. Ubić śmietanę z śmietan-fixem i cukrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (zamiast rękawa można użyć torebkę foliową). Czekoladę zetrzeć. Wymieszać

królestwo garów
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 106

gruszką. *Sos korpus z gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika   2 łyżki masła Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim

królestwo garów
sałatka z selera, kukurydzy, szynki… 171

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 słoik selera krojonego 1 puszka kukurydzy 4 krążki ananasa 10 jajek 30 dag szynki 20 dag sera żółtego -tartego lub startego 1/2 pory 2 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu sól

Ugotujmy Coś
Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę. 307

kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki 1 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki oleju roślinnego dodatkowo ok 1/2 słoika konfitury morelowej   Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki sypkie. Dodać do nich jajka, maślankę, kawę i olej. Wymieszać całość na średnich obrotach. Gdy składniki połączą się, przelać masę

KUCHARNIA
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 231

Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki:  6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy

Malinowe Pocałunki
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 411

mnie samej takiego upokorzenia. POZOSTAŁE SAŁATKI:  1.  Sałatka śledziowa z ananasem  2.  Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3.  Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem

Wypisz Wymaluj
żeberka z gruszkami 90

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 kg żeberek 3 łyżki ketchupu słoik gruszek-kompot

Ugotujmy Coś
Fasola w sosie pomidorowym 191

Taką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka warstwowa gyros 320

Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy?   Sałatka warstwowa gyros   Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy

paapilotkaa
Ryzyk - fizyk, czyli loteria w nadmorskich restauracjach na rzecz plażingu, a wszystko to w ramach nadmorskiej diety cud ;) 142

Żeby jednak nie wyjść na całkowitego leniwca i osobę wyluzowaną muszę przyznać, że nad morze pojechaliśmy z gigantyczną lodówką turystyczną wypełnioną jedzeniem. Znalazły się w niej - na obiad: dwa słoiki klopsów i leczo produkcji Teściowej, na śniadania: wędliny, serki, sery, paszteciki i konserwy no i oczywiście na zagrychę: rybki w occie produkcji Teścia i zeszłoroczne, marynowane grzybki naszej produkcji. Prawda

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 355

pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko ;) Polecam. Dla małych i starszych smakoszy łasych na słodkie smaki idealne danie obiadowe

Kuchnia po mojemu