słoik - 12348 przepisów (strona:584/824)

granola dyniowa 140

nowo pojawią się dynie :) A warto! Bo taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny rodzaj) ~200g gęstego puree z dyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich

chili & sugar
Jagodzianki 86

można nic zrywać. Ale te jagody tak się do nas uśmiechały… :) W sumie obrobiliśmy tylko jedną polankę. A jagód było tyle, że z tej jednej polanki mieliśmy dwa litrowe słoiki i całkiem spory metalowy kubek :) No więc jak już mieliśmy te jagody to Magda wymyśliła sobie jagodzianki. Eeehh, spory problem. Bo kartony właściwie już popakowane, zostawiliśmy tylko kilka naczyń

Marder&Marder Manufacture
Gotowanie na kolanie - rings onion, czyli krążki cebulowe 91

kolejnej rzeczy, zrobionej w tym odcinku. Prowadzący postanowił całkowicie wyeksploatować temat cebuli i podał przepis na domowy syropek na gardło. Przepis prosty: cebulę pokroić w dowolny sposób, wrzucić do słoika, zasypać cukrem, przykryć (nie zakręcać) nakrętką i schować na kilka dni do lodówki. Znam ten przepis od pewnie 30 lat i jest doskonały, śmiało mogę to potwierdzić. Syrop z cebuli

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żur 88

chleba razowego). A jak tylko się zrobi to od razu robię żur i podaję na blogu przepis :) Jeśli nie chcemy od razu robić żuru to możemy przelać zakwas do słoika i trzymać w lodówce około 2 tygodnie. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Żurek domowy 136

Kiedy się lekko zrumieni dodajemy posiekany czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do wywaru, dosypujemy majeranek, trochę soli i pieprzu i chrzan. Może być świeżo utarty lub taki ze słoika. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas i śmietanę i zagotowujemy. Na talerzu dekorujemy jajkiem na twardo, ewentualnie ziołami, które lubimy. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z kapustą i grzybami 129

ślad za kapustą na patelnię. Drobno siekamy cały pęczek natki pietruszki i też dodajemy. I do smaku: trochę soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonej słodkiej papryki. Mamy też cały słoik suszonych papryczek chili więc żeby pierogi trochę mocy zyskały to jedną papryczkę przekroiłem wzdłuż i do farszu wsypałem pestki ze środka papryki. I przekrojoną paprykę wrzuciłem również żeby trochę poleżała

Marder&Marder Manufacture
Ooochh, aaachhh... Rossi.pl! 83

otworzyła mi oczy. Ich kosze to takie małe kuchenne dzieła sztuki. Serio. Nie przepuszczające zapachów, z ultra cichym zamykaniem, itp :) Czaaaad! Poza tym, Brabantia to jeszcze ogromny wybór wszelakich słoików/pojemników! Zrobionych z takim stylem i gustem, że kompletnie odpadłem. Ja akurat korzystam w kuchni ze sporej ilości pojemników. Na kawę, na mąkę, na makarony, na ryż

Marder&Marder Manufacture
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 143

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godziny bardzo często mieszając żeby się nie przypaliło. Tak żeby woda odparowała, a masa zgęstniała. Gotową pastę raz jeszcze porządnie miksujemy, przekładamy do słoika i czekamy aż ostygnie. Chowamy do lodówki i możemy tę pastę trzymać tam nawet kilka miesięcy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Bagietka pszenna II 85

zagubił. Zupełnie przypadkiem go teraz znalazłem i nieco z opóźnieniem publikuję :) Składniki na 4 bagietki: 715 g mąki tortowej (typ 415) 400 ml gorącej wody 4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Oliwa po pomidorach nie jest konieczna, ale daje ona fajny, delikatny posmak. Zamiast tego może być zwykła

Marder&Marder Manufacture
Domowy cukier waniliowy 77

idealnie się sprawdzi jako zastępstwo sklepowego cukru wanilinowego. Jeżeli ktoś w was robi dużo słodkich wypieków to ten cukier będzie niezastąpiony. A robi się go następująco: do dużego słoika wkładamy dwie laski wanilii i zasypujemy kilogramem cukru. Zakręcamy i po dwóch tygodniach cukier waniliowy gotowy :) Widziałem/słyszałem/czytałem, że można też laski wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #2 162

się opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy. My jakiś czas temu zrobiliśmy duży słoik. Przepis tutaj: KLIK A przepis na pyszne pszenne bułki poniżej. BUŁKI PSZENNE 450 g mąki pszennej 225 ml wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 169

się wśród was sporym powodzeniem. Zresztą nie ma się co dziwić, bo było to naprawdę smaczne. Cyklowi temu patronowała właśnie Dobra Kiełbasa , dostarczali nam mieszanek przypraw, których używaliśmy. Ale słoiki już za nami, teraz pora na coś innego. Teraz pora na kilka wpisów na domowe wędliny. Mamy już na blogu kilka wpisów poświęconych doskonałym wędlinom i któregoś dnia, rozmawiając

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z białej cebuli 128

zależności od naszej wrażliwości. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Czyli do momentu aż niemal całe wino się zredukuje. Przekładamy do słoików i gotowe. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Puree z dyni 145

skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ewentualny nadmiar wody odlewamy. Przestudzone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką papkę. Wkładamy do słoików do 3/4 wysokości i pasteryzujemy 20 minut. Takiego puree możemy używać do zup, sosów, chlebów i innych wypieków. Podzielcie się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowej papki! :) Smacznego! Madzia

Marder&Marder Manufacture
Frytki - domowe, idealne! 167

garnku olej. Oleju musi być dużo, my tak pewnie grubo ponad litr dajemy. Na tej ilości można frytki smażyć wiele razu. Po prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej

Marder&Marder Manufacture