truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki
Rozpustne gotowanienasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek
Rozpustne gotowanieCebule kroimy w piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka, na to kolejna warstwa śledzi, cebuli i tak do skończenia składników. Wszystko to zalewamy zalewą i pozostawiamy w lodówce
Rozpustne gotowaniesito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem
Rozpustne gotowanieprzygotowuję pysznego kurczaka w sosie śmietanowym , do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką suróweczkę. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje i to w dużych ilościach, to jednak czasami lubię taką na świeżo). Składniki na szybką surówkę z kapusty pekińskiej 1 nieduża kapusta pekińska 1 łyżka
Rozpustne gotowanieszklanki mąki tortowej 250g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia
Rozpustne gotowaniecukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z tego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę
Rozpustne gotowaniekokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 150 g masła (rozpuszczonego) 1/2 słoika dżemu truskawkowego (najlepiej swojskiego) 0,5 szklanki jagód WARSTWA KOKOSOWA: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem
Rozpustne gotowaniesię okazało był to genialny pomysł, bo na 6 słoiczków gotowej konfitury został tylko jeden i to tylko dla tego, że ukryłam go w spiżarni, za kilkoma rzędami słoików z ogórkami i suszonymi grzybami (taka jestem przebiegła ;D). Polecam! Składniki na konfiturę brzoskwiniową z galaretką około 1,5-2 kg brzoskwiń, najlepiej dojrzałych 1 galaretka brzoskwiniowa Brzoskwinie
Rozpustne gotowaniełyżek cukru Jagody równomiernie rozkładamy w słoiczkach (po około 3/4 wysokości), dodajemy po 4-5 łyżek cukru, zakręcamy słoiczki suchymi, czystymi pokrywkami i potrząsamy słoikiem, żeby cukier równomiernie oblepił jagody. W szerokim garnku układamy ściereczkę, szmatkę lub pieluchę tetrową, układamy na niej słoiczki, dolewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Włączamy grzanie, gotujemy około 3-4 minuty
Rozpustne gotowaniezostało jeszcze co najmniej 60 kg! Nie jestem w stanie tego sama przerobić, więc większość będę musiała rozdać ;) Połowę zebranych owoców wydrylowałam i zaczęłam smażyć powidła, resztę zamknę w słoikach, ale dopiero jutro :D. Na osłodzenie sobie pracy postanowiłam upiec ciasto, typowo jesienne, wyjątkowo soczyste, pachnące cynamonem, hojnie nadziane śliwkami, oprószone kruszonką, niesamowite!!! Polecam! Składniki na jogurtowe ciasto ze śliwkami
Rozpustne gotowaniegniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy i proszek
Rozpustne gotowanieczasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później znowu śledzie, sos i tak do zakończenia składników, pamiętając, że wierzch ma stanowić sos. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe
Rozpustne gotowanieśledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów 300 ml słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie
Rozpustne gotowanieciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki masła 80 g cukru pudru 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli NADZIENIE: 1/2 litrowy słoik musu z jabłek (lub 1 kg jabłek obieramy, kroimy i gotujemy pod przykryciem z 2 łyżkami cukru, aż się jabłka rozpadną) 1 łyżeczka cynamonu LUKIER: 1 szklanki cukru pudru
Rozpustne gotowanie