cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem). T kaniny lniane Kardelen by Mira design Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
SzczyptaSmaQraptem parę minut. A później można się oddać lekturze i wdychać ten niebiański zapach... Chyba czas zabrać się za suszenie kolejnej porcji! Suszony rabarbar Składniki: (na 1 l słoik) 1 kg rabarbaru Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki długości 5 cm, następnie wzdłuż na cieniutkie paseczki. Rozłożyć na dwóch blachach z piekarnika. Suszyć w 70 st. C. przez około
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy - powinna się gotować ok 2 dni (tak jak powidła - powoli). Gorące przenosimy do słoików
Szybko Tanio Smaczniedodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub jagody 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik Oliwek zielonych bez pestek 1 ogórek oliwa z oliwek przyprawy:Sol 1, Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2.Przekroić w pól oliwki 3. Pokroić w kostkę cebule,czosnek i ogórka. 4. Dodać wszystkie pokrojone składniki
Idus NovoBrak mi słów, żeby opisać to cudo, które jakiś czas temu znalazłam na blogu jadłonomia, smakuję wyśmienicie, mogłabym od razu zjeść cały słoik, pyszne chrupiące orzechy laskowe, mleko, kakao i mój ulubiony ,,karmelowy'' miód czy może być coś piękniejszego w ten słoneczny dzień :) Składniki : - 100g orzechów laskowych - 1/4 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego firmy miody polskie
zdrowa vege kuchniazjeść! Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje
KUCHARNIAgodz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja
Tradycyjna Kuchniaprzesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około 2 godzin na bardzo wolnym ogniu stale mieszając. Konfitura powinna być szklista i zwarta. Następnie przełożyć do słoików i zakręcić dopiero po 12 godzinach
Tradycyjna Kuchniaoleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Doprawić do smaku i dusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę
Tradycyjna Kuchniadodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny
Tradycyjna Kuchniatarce o grubych oczkach, orzechy zmielić lub drobno posiekać i połączyć wszystkie składniki. Smażyć na wolny ogniu ciągle mieszając, aż składniki nutelli dokładnie się połączą. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchniawolnym ogniu, po czym odstawić garnek na kilka godzin pod przykryciem (co pewien czas mieszając). Po tym czasie znów pogotować przez 10 minut i przelać konfiturę gorącą do słoików i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchniasłoniną i doprawić solą, pieprzem, gorczycą i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wlać 2 łyżki wody do mięsa. Jeszcze raz połączyć dokładnie składniki ręką i włożyć do wyparzonych słoików. Gotować około godziny, następnie wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie gotować przez jedną godzinę. Przechowywać w chłodnym miejscu
Tradycyjna Kuchniapół) oraz przypraw sporządzić zalewę i wystudzić, zalewę połączyć z owocami, podgrzewać, lecz nie zagotować. Po około 10-15 minutach zdjąć z ognia i wystudzić. Przekładać do czystych słoików i zakręcać. Przechowywać w lodówce
Tradycyjna Kuchnia