spory zapas. Zakręcony słój chowamy w zimne i ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie nalewkę filtrujemy. Ja do filtrowania używam popularnych filtrów do kawy. Mocuję je na słoiku przy pomocy gumki, dla lepszego filtrowania wyściełam środek jednym listkiem papierowego ręcznika i przelewam przez filtr nalewkę. Zwykle trwa to długo, czasami koszmarnie długo, bo i kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin
Marder&Marder Manufacturekakaowy gotowany jogurt w słoiku po maśle orzechowym (na zimno)~ Wczoraj napisaliście, że chcecie zobaczyć zdjecia wiec oto są :) Rzadko staję po drugiej stronie obiektywu, bo czuję się wtedy już mniej pewnie, ale trzeba wychodzić ze strefy komfortu :) Te zdjęcia utwierdziły mnie w przekonaniu, że warto! :) A na dodatek dzisiaj idę na kolejną sesją gdzie nie będę fotografować, a będę
breakfast of dreamstrzeba dopuścić myśl, że ktoś się uśmiecha, bo nie jest wariatem, tylko jest miły i przyjazny. Fakt, z moim szczęściem prędzej trafię na psychopatę z kolekcją odciętych głów w słoikach, ale nie należy się zrażać. Piszę o tym dlatego, że za każdym razem dziwie się w komunikacji miejskiej w Krakowie. Mówię „przepraszam” jak chce przejść do kasownika, czym powoduję
ladykitchenczyli na bogato :-) Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi fortepian, nie wiem jeszcze czy można pobrzdękolić ale przede wszystkim ta domowa atmosfera,której nam młodym słoikom tak brakuje w wielkim mieście. Obsługa młoda i przesympatyczna, ach chce się tam wracać. Bezwzględnie polecam!!! Ja już wiem, że będę tam stałym gościem i jest
pieprzny smaczekPotrzebujemy: - pół szklani nieugotowanej czerwonej soczewicy - 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej - 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (u mnie cały słoik ma 270 g) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 1-2 łyżki oliwy (można wykorzystać olej z pomidorów) - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Czerwoną
Bananowe Polelekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100 ° C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły.Ja robilam w speecooku. Smacznego! Jak oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ? Truskawki myjemy najpierw w zlewie
w mojej kuchnibiszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis, taki robiłam w zeszłym roku, musicie w tym roku go przygotować w słoiki, potem jest niezwykle przydatny kiedy na krzakach malin już brak. A ten torcik to kawałek mojej fantazji, która przełożyłam na talerz :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który
Blondynka Gotujechlebem. Ja wiem, że może nie wygląda to jakoś bardzo apetycznie, ale co ja poradzę, że lubię takie duszone zielsko? Wiosną lub wczesnym latem trochę botwiny pakuję także do słoików . Zimą będę mogła ugotować sobie swoją ulubioną liściastą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszklanki wody lub soku - opcjonalnie 3 łyżki cukru ZMIEL HERBATNIKI lub rozdrobnij blenderem, chodzi o to, żeby powstała taka słodka "bułka tarta". Ogrzej nutellę, powinna być płynna, ja wstawiłam słoik do ciepłej wody. Tortownicę wyłóż folią śniadaniową, masą dokładnie pokryj dno. Wstaw do lodówki. ZALEJ ŻELATYNĘ MAŁĄ ILOŚCIĄ ZIMNEJ WODY , po kilku minutach napęcznieje. Laskę wanilii przekrój i nożem wyskrob
Kuchnia bezglutenowa Lolirazem z łososiem. Z dodatkiem fety i konserwowych buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam słabość do takich buraczków, bo uwielbiam je wyjadać bezpośrednio ze słoika. Łosoś jest z puszki, jednak jeżeli ciężko jest Wam go znaleźć na sklepowej półce, tuńczyk również będzie pasował
Pink Envelopetracić czasu, skoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćgładkie i elastyczne. * Uformowałam kulę, którę podzieliłam na 2 części. Jedną odłożyłam i przykryłam czystą ściereczką, drugą rozwałkowałam i wycinałam kółka średnicy około 4-5 cm ( użyłam do tego słoika po koncentracie pomidorowym). *Jeśli ciasto będzie się kleiło można posypać blat i ręce niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć
apetytnapieczeniepokrojone, obrane i wypestkowane owoce. Gotować aż staną się szkliste przez 20 minut ( nie dłużej). Gorące borówki włożyć do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygną na wierzchu zrobi się skorupka – słoiki zamknąć. Jeżeli chcemy bardziej twardszą konfiturę , polecam dodać mieszankę żelującą w proszku i zrobić według opisu na opakowaniu
Tradycyjna Kuchniazielony ;) I jeszcze śmieszna sytuacja na koniec ;) Żeby nie jechać do babci z pustymi rękami wzięłam dżem truskawkowy który niedawno robiłam. Tak się złożyło, że babcia akurat wekowała słoiki ze swoim dżemem (również truskawkowym) i dała mi jeden - po prostu wymieniłyśmy się dżemami
breakfast of dreamspodpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego
GRUBY WAŁEK