Dżem truskawkowy z melonem

Dżem truskawkowy z melonem

Dżem truskawkowy z melonem

Składniki: 1,5 kg truskawek 1 duży melon 1 kg cukru 3 opakowania żelfixu 2:1 Sposób przygotowania: Truskawki umyć,usunąć szypułki i zmiażdżyć a melon obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać żelfix i wymieszać. Zagotować i wsypać cukier. Gotować mieszając około 10 minut. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na około 30 minut. qchnia po prostu   czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Qchnia po prostu

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.