Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować
W królestwie smaków Beatyśmietankowe z cukrem 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo: duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu) cukier puder Sposób wykonania: Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem
Cukiernia PychotkiDoskonale wiecie jak uwielbiam kaszę jaglaną na słodko. Na blogu jest wiele przepisów na smaczną jaglankę. Kiedy dziś rano zorientowałam się, że słoik, zazwyczaj tak pełen kaszy, dziś jest pusty postanowiłam, że pod lupę wezmę komosę ryżową. Nie chwaląc się a jedynie obiektywnie twierdząc wyszło mi niesamowicie smaczne danie na śniadanie! Delikatnie malinowa komosanka ugotowana na mleku
Mango Papajatutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy
Marder&Marder Manufactureprzepis, który od dawna jest na blogu, zmieniony na taki z udziałem bobu :) Zapraszamy Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4-5 Składniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy
Kolizje SmakówNastępnie marchewkę wyjąć, a do wywaru wsypać cukier i po jego rozpuszczeniu dodać marchewkę. Smażyć do zgęstnienia konfitury po czym dodać sok z cytryn. Po chwili przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić do góry dnem. Jeżeli jest taka potrzeba to konfiturę możemy zagęścić żelfixem
Tradycyjna Kuchniadoskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników. Wystarczy oliwa, czosnek, bazylia, sól i pieprz do tego blender i masz pyszny sos. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce 1-2 tyg. Jeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki. Polecam
Mieszam w Garnkujednym półmisku rozkładamy sałatę. Szalotki odławiamy z płynu, odciskamy z nadmiaru wody i rozrzucamy na sałacie. Dodajemy wydrążone łyżeczką awokado, bób oraz przekrojone na pół truskawki bez szypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy
Poezja smakusałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros
kuchnia doskigrubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu
Bajeczna Kuchnialetniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: 100 gram salami w plasterkach 150 gram sera żółtego Pół słoika suszonych pomidorów Garść kaparów Ole! Ketchup Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, wlewamy letnią wodę i olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy
Bajeczna Kuchniazagotowanie konfitury i smażenie jej przez 20 minut. Po tym ponownie ją odstawiamy na 24 godziny. Ostatniego dnia konfiturę smażymy około 30 minut do uzyskania pożądanej gęstości. Przekładamy do słoików i gotowe! Szybko, prawda
Wrzosowa PolanaSKŁADNIKI : 6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż 1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kulinarne Fantazje Mariolimalin pojawia się na straganach i w naszych ogrodach. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru 3 szkl. spirytusu 1 szkl. wody przegotowanej Wykonanie: Do 3 litrowego słoika wsypać maliny, zasypać cukrem, zalać wodą wymieszaną z alkoholem i szczelnie Czytaj dalej... Artykuł Malinówka – nalewka z malin pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumieszaj co jakiś czas dżem drewnianą łyżką. Smaż do czasu, aż uzyskasz gęstą konsystencję. ( około 1 godziny) Do wyparzonych i osuszonych słoiczków, przełóż dżem i dokładnie zakręć. Słoiki obróć do góry dnem i przykryj ściereczką lub kocem. Pozostaw do ostygnięcia. Smacznego
Kukuleczki