słoik - 12348 przepisów (strona:455/824)

Zakwas na żur 174

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy gorącą wodą, dokładnie rozrabiamy. Wrzucamy obrane ząbki czosnku, rozgniecione. Liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość przelewamy do słoika, zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 4-5 dni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Chrzan tarty 120

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodajemy majonez i śmietanę. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Przekładamy do słoika. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Sałatka świąteczna z jajkiem 182

czasie kiedy zagotują się jajka na twardo zdążycie przygotować pozostałe składniki i sos, który przygotowuje się błyskawicznie. Ja mój sos tatarski przygotowałam kilka dni temu i przechowywałam w słoiku ustawionym w lodówce. Zamiast sosu tatarskiego można przygotować sos winegret. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ćwikła z chrzanem 178

Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Starte buraki łączymy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 224

może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona i żółta ) 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz Liść laurowy Ziela angielskie Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem

Smaki Ewy
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 315

mało słone). Studzimy. Wymoczone filety odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Przechowujemy w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.    Moje posty

Słodka Strona
Sos tatarski 189

ugotowanych jajek robimy kleksy z sosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego   The post Sos tatarski appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki tarte na zimę 136

skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików,  porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Śledzie z cebulą i rodzynkami w przecierze 173

małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.Śledzie  pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.Przełożyć do słoików lub zamykanego pojemnika.Przechować w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowy domowy majonez 366

głowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki  jarzynowej lub wielkanocnego jajka. Do przygotowania majonezu potrzebne będą: *blender ręczny *wysoki pojemnik np. słoik Składniki: 1 jajko 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy pieprz Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania

Smakowity Blog Kulinarny
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 251

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem

czarrna od kuchni
Jaja w solance - Soleier 177

łuskami cebuli przez kilka minut, aż woda ładnie się zabarwi. Wyłowić łuski cebuli, dodać przyprawy, sól i zagotować ponownie do rozpuszczenia się soli ugotowane, "potłuczome" jaja umieścić w słoiku i zalać przestudzoną solanką. Po 3-7 dniach są gotowe do spożycia. W solance można jaja przechowywać do 4 tygodni. Znawcy twierdzą, że wiele miesięcy, jednak jajka po dłuższym przechowywaniu zaczynają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosty żurek na domowym zakwasie 213

rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy  mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem

Czerwona Porzeczka
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 206

świetnego smaku, długo pozostaje świeży. Warto użyć produktów dobrej jakości, więc śmiało mogę polecić EVGE . Oryginalne i greckie produkty do nabycia w sklepach internetowych. Resztę oliwek wyjadłam prosto ze słoika. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 110g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Di gotuje
Ziołowa marynowana fasola do sałatek 132

Wykonanie: Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po 1 listku laurowym i po 2 ząbki czosnku. Zagotować 1 ½ litra wody z sola do smaku, zalać fasolę, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia