słoik - 12348 przepisów (strona:448/824)

Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 138

steki z tuńczyka na patelni grillowej i smaż przez ok. 1-2 min. na stronę, zależnie od grubości steka. Stek powinien pozostać różowy w środku. Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji.  Do miski włóż ugotowane ziemniaki i fasolkę, mieszane sałaty, pomidorki koktajlowe i kapary. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż sałatkę na półmisku

Chilli Czosnek i Oliwa
Nalewka truskawkowa z miętą 235

litra spirytusu 95% 1 litr wody 350 g cukru Jako "garść mięty" użyliśmy całej doniczki, takiej, którą można kupić w hipermarketach na dziale warzywnym. Truskawki zasypujemy w słoiku cukrem i zostawiamy na 1 dzień. Wstrząsamy co kilka godzin, żeby cukier się rozpuścił, a truskawki puściły soki. Następnie dodajemy miętę i zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z ananasem 181

byłoby umieścić w słoju tylko kwiatki, ale jeśli trafi się kilka zielonych części to nie wpłynie to negatywnie na smak nalewki. Kwiaty bzu wsypujemy warstwami do czystego, wyparzonego wrzątkiem słoika przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny (lub limonki) i pokrojonym w kostkę ananasem. Całość zalewamy zimnym syropem cukrowym, a następnie dodajemy spirytus, mieszamy, zakręcamy słój i odstawiamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem z czerwonej porzeczki z miętą 154

rondla, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, wrzucamy miętę. Jak tylko dżem zacznie gęstnieć (ok. godziny) wyciągamy gałązki ziela, porzeczki przekładamy do słoików. Jeśli dżem przeznaczony jest do dłuższego przechowywania, warto go zapasteryzować ze względu na małą ilość cukru

Wrzosowa Polana
Ketchup curry z winem 92

wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Nalewka truskawkowa 142

Przepyszna nalewka z truskawek Składniki: • 1 kg truskawek • 25 dag cukru • 250 ml wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki dać do słoika i zasypać cukrem.  Zostawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień wlać wódkę,  zakręcić i     mieszać czasami, aż do rozpuszczenia cukru. Akademia Kulinarna Whirpool  obchodzi 3. urodziny, więc każdy życzyć chce:  Pomyślności

W królestwie smaków Beaty
Syrop truskawkowy z nutą anyżu 166

przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć  truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok,  który zlewam do wyparzonych słoików. Truskawki nadal smażę i robię z nich dżem

W królestwie smaków Beaty
DRINK ARBUZOWY ZAWRÓT GŁOWY 140

miąższu z arbuza bez pestek  100 ml  6 kostek lodu  cytryna (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia:   Arbuza bardzo dobrze schłodzić, zblenderować. Rozlać w dwie szklanki ( u mnie słoiki), dodać po 50 ml wódki i po 3 kostki lodu. Wygodnie usiąść i kibicować tak mocno, że Portugalia zapamiętała Polskę raz na zawsze

pieprzny smaczek
Smoothie z awokado i malinami 160

herbatniki… raczej bym nie wpadła na takie składniki. Było pyszne. Oczywiście, nie polecam takich wynalazków na codzień, ale raz na jakiś czas, można zaszaleć Smoothie w zwykłym słoiku, bo mój kufelek gdzieś się zapodział Drukuj Smoothie z awokado i malinami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 awokado garść truskawek 250 g malin 3/4 szkl. zimnego mleka 1 jabłko Sposób

Mieszam w Garnku
Sałatka ze szpinakiem 123

Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku.   Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki

Bajeczna Kuchnia
Konfitura malinowa z migdałami 94

zasypać cukrem i zostawić przez noc. Przełożyć do garnka i smażyć powoli około 30 minut. Płatki uprażyć na suchej patelni i wymieszać z konfiturą. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Makaronowa sałatka z sosem sojowym 129

sojowy dopełnia tylko oryginalności  :-) SKŁADNIKI: - makaron świderki (garść) - makaron kolanka (garść) - opakowanie makaronu  Konjac noodles nitki - opakowanie makaronu  Konjac noodles ziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera żółtego - sól różowa himalajska - pieprz czarny mielony - sos sojowy Łączę ze sobą kukurydzę, czerwoną fasolę i selera konserwowego pokrojonego na ok. 2 cm. paski

Wielopokoleniowo
EMPANADAS 169

początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest

cool and minty
DOMOWA NUTELLA 127

kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki (30 g) miodu

cool and minty
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 145

kolendry. Prażymy, aż zaczną uwalniać aromaty. Mielimy partiami w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu. Zmielne przyprawy mieszamy z cynamonem, imbirem i startą gałką muszkatołową. Przesypujemy do słoika, szczelnie zamykamy. Przechowujemy z dala od światła

cool and minty