słoik - 12348 przepisów (strona:443/824)

Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku) 227

oczywiście z parmezanem :)). Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? Składniki: porcja ciasta na pizzę włoską * 3-4 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) domowej lub ze słoika oliwa extra vergine szczypta soli garstka świeżo startego parmezanu (tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią) garść liści

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese 227

około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis, swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, suche

Słodkie okruszki
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 250

dzieci. Świadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych

WYSPA SZCZĘSLIWA
Mini szarlotki 208

prażonymi jabłkami. Smakują wyśmienicie i cudownie wyglądają. Polecam :) POTRZEBUJEMY: 300g mąki pszennej  200g masła 100g cukru pudru (lub mniej) 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 żółtka duży słoik prażonych jabłek z kawałkami owoców       Z mąki , cukru ,żółtek i śmietany zagniatamy szybko ciasto. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Przygotowujemy formę

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami 135

Sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka

WYSPA SZCZĘSLIWA
Trójkąty z serem i owocami 141

białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru  Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PESTO 170

bardzo smaczna alternatywa dla nudnych kanapek. Świetnie sprawdzi się jako kolacja , przekąska w ciągu dnia lub dodatek do gł ó wnego dania obiadowego. Jeśli spakujemy ją w pudełeczko lub słoik ,doskonale sprawdzi się na weekendowej wycieczce. Polecam bardzo mocno:) Wszystkie składniki podaję " na oko" bo w przypadku tej sałatki nic się nie stanie je ś li tego czy owego dorzucimy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Granola z cynamonem 169

stopni na 15 minut. Wyjmujemy, mieszamy i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Znów wyjmujemy, mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przesypujemy do szczelnego słoika lub puszki (żeby granola nie straciła chrupkości

Czary - gary w kuchni
Jak zrobić domowy odświeżacz powietrza. 209

eśli chcesz, aby Twoje mieszkanie pięknie pachniało kup sobie naturalny olejek eteryczny np. o zapachu lawendy. Do małego spodka         ( pokrywka od słoika, mała popielniczka, pudełko po kremie itp. ) włóż kawałek gąbki. Na gąbkę kapnij kilka kropel naturalnego olejku eterycznego . Spodek postaw np. na stole, szafce itp. Olejek eteryczny sprawi, że Twoje mieszkanie

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym. 269

wypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 słoik  Sosu słodko-kwaśnego Orzech   100 ml wody Wykonanie : Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak z rabarbarem 142

pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu truskawkowego 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidory suszone do słoików na zimę 118

Następnie włożyć do suszarki do grzybów i podsuszyć ( mają się skurczyć i pozostać miękkie). Po podsuszeniu posolić, skropić octem, dodać rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać podgrzaną oliwą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 213

spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać gorącym budyniem, wyłożyć równomiernie

moj przepis na
Śniadaniowa owsianka overnight 161

proporcję, jaka mu odpowiada. Czy woli bardziej płynną, czy bardziej zwartą owsiankę. Ja zrobiłam kilka wersji, co widać po zdjęciach. Ale do rzeczy. Filiżankę płatków owsianych wsypcie do większego słoika, czy innego wysokiego pojemnika. Zalejcie niepełną szklanką mleka i dodajcie z 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie proponuję dorzucić 4 łyżeczki nasion chia (w założeniu, że owsianka będzie na śniadanie

Karczma Honorietty
Panna Cotta Kokosowa z Jeżynową Frużeliną 210

wstawić do lodówki. A potem delektować się tą kremową, lekko galaretowatą konsystencją. Tym razem postawiłam na smak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami w syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie.  Składniki

Blondynka Gotuje