Mój zapas w piwnicach nie kończy się na kompletach , dżemach i marynatach.Zawsze kupuję słoninkę , boczek i podgardle topię je i zamykam do zimy w słoiki. Polecam. 40 dag.podgardla 20 dag.boczku surowego 40 dag.słoniny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ wszystko kroimy w drobną kostkę.Wolno wytapiamy na patelni na malutkim ogniu tak żeby się nie dymiło bo będzie niesmaczne.Wlewamy do słoiczków i zakręcamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczerwonej porzeczki 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g miodu 5 goździków 1 laska cynamonu Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 3 miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja i dodajemy miód. Zakręcamy
Marder&Marder Manufactureporcjami (do smaku) i podsmażać do osiągnięcia pożądanej gęstości (można sprawdzać co jakiś czas wykładając łyżeczkę konfitur na talerzyk i przestudzając ją). Gorące konfitury nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcać i odstawić do góry nogami. Można zapasteryzować (1o min.) przedłużając w ten sposób trwałość prawdziwej konfitury z malin. Post Prawdziwa konfitura z malin pojawił się poraz pierwszy
Pociąg Do Kuchniwkłady gałązkę kopru, po 2 ząbki czosnku i wkładamy kalafior (można dodać również chrzan). Z wody oraz soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy kalafior. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsc
magiczna kuchnia Kasipaprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min. Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków
Niespełnione zdolności kulinarnewole obrane pieczarki. Tak więc obieram pieczarki i wrzucam je do gotującej się wody z łyżką octu i gotuje je przez 5 minut. Wyławiam i odcedzam. Do każdego ze słoików daje plaster ( jak duży to połowę) cebuli, Łyżeczkę gorczycy, liść laurowy i z 3- 5 kulek ziela angielskiego. Następnie wkładam pieczarki. Są ludzie, którzy dodają jeszcze marchewkę, ja jednak
W Moim Magicznym DomuZALEWA -woda 1 litr -ocet 10% 250 mil. -3 czubate łyżki cukru -1czuba łyżka soli nie jodowanej -1/2 główki czosnku wyciśnięta przez praskę DO SŁOIKA -ogórki -1 plaster cebuli 0,5 cm -ziele angielskie 5 kulek -pieprz czarny 5 kulek -gorczyca 1/2 łyżeczki -1 suszona papruczka chili WYKONANIE Gdy zalewa zacznie cię gotować gotujemy ją jeszcze 5 min.wy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu. Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenDzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam
Pora coś zjeśćmleka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Do słoiczka wsypujemy ziarenka chia. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy łyżką. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z pokrojonymi na mniejsze kawałki migdałami, ułożonymi na wierzchu z wiórkami kokosowymi. Taki pudding możesz podać np. z musem owocowym lub konfiturą
Moja smaczna kuchniaplasterki , zalewamy je gorącą wodą , lekko osoloną , tak aby je przykryła na 1 cm. i gotujemy do miękkości.Oddzielnie w rondelku rozgrzewają masło,wrzucamy szczaw ( z tym że słoika tego nie robimy, masło i szczaw dajemy osobno do garnka ) i dusimy , cały czas mieszając, przez 5 minut.Zasmazony szczaw dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem przez 5 minut.,łączymy z rosołem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimłodymi buraczkami.Obdarowali mnie Chojnie darami natury z czego jestem bardzo zadowolona , ponieważ nie muszę już jej kupować w sklepie czy na rynku.Mam swoją świeżą botwinkę , którą zrobiłam do słoików , pachnącą słońcem i czosnkiem , a dziś zrobiłam z niej przepyszną zupę krem na bazie skórki z cytryny i soku.Pięknie pachnie...i też smakuje. 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiupieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z wędzonym kurczakiem na każdą okazję Składniki: 200 -300 g wędzonego kurczaka 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy i groszku firmy Jamar 3 duże ogórki kiszone 4 jajka 1 mała pora pieprz, sól 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Kurczaka obieramy z mięsa. Seler oraz kukurydzę z groszkiem odsączamy dokładnie
W Moim Magicznym Domunamaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie. 2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku. 3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu. 4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków
Gotowanie...to proste !