ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić
Ala piecze i gotujeLekka i puszysta Składniki 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 100 g malin 1 słoik jagód w cukrze 1/2 opakowania galaretki 1 cukier waniliowy na spód: pół na pół … Czytaj dalej Tarta śmietanowa z owocami
czarrna od kuchnidodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop będzie fioletowy. SYROP PRZELEJ PRZEZ GAZĘ do butelki lub słoika i ostudź. Możesz ten lawendowy syrop zawekować, a w lodówce też może trochę postać :) DO SZKLANKI NALEJ 3 łyżki syropu lawendowego, dodaj lód, miętę, zalej szampanem i wodą. Gotowe
Kuchnia bezglutenowa LoliZalewa: na 1L wody czubata łyżka soli 2 czubate łyzki cukru 1/2szkl octu Do słoika włożyć marchew, koper, ziele ang., listek laurowy, gorczycę i ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5 min. Od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Smacznego
Ukojenie Podniebieniapieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika, usuń papier z suchą fasolą (po wystudzeniu chowam ją z powrotem do słoika) i odstaw na kratkę do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem, chilli, solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie i pomidory pokrój na cienkie plastry nożem
Chilli Czosnek i Oliwakardamonu Jagody przebierz i opłucz. Umieść w ganku z grubym dnem i zasyp cukrem. Dodaj kardamon. Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry nogami. Nie pasteryzuję dżemu i jakoś nigdy mi się nie popsuł. The post Dżem jagodowy z kardamonem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml. 1 opakowanie wiśni kandyzowanych 200 gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy
Bajeczna KuchniaPyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować
W królestwie smaków Beatyśmietankowe z cukrem 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo: duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu) cukier puder Sposób wykonania: Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem
Cukiernia PychotkiDoskonale wiecie jak uwielbiam kaszę jaglaną na słodko. Na blogu jest wiele przepisów na smaczną jaglankę. Kiedy dziś rano zorientowałam się, że słoik, zazwyczaj tak pełen kaszy, dziś jest pusty postanowiłam, że pod lupę wezmę komosę ryżową. Nie chwaląc się a jedynie obiektywnie twierdząc wyszło mi niesamowicie smaczne danie na śniadanie! Delikatnie malinowa komosanka ugotowana na mleku
Mango Papajatutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy
Marder&Marder Manufactureprzepis, który od dawna jest na blogu, zmieniony na taki z udziałem bobu :) Zapraszamy Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4-5 Składniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy
Kolizje SmakówNastępnie marchewkę wyjąć, a do wywaru wsypać cukier i po jego rozpuszczeniu dodać marchewkę. Smażyć do zgęstnienia konfitury po czym dodać sok z cytryn. Po chwili przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić do góry dnem. Jeżeli jest taka potrzeba to konfiturę możemy zagęścić żelfixem
Tradycyjna Kuchniadoskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników. Wystarczy oliwa, czosnek, bazylia, sól i pieprz do tego blender i masz pyszny sos. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce 1-2 tyg. Jeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki. Polecam
Mieszam w Garnkujednym półmisku rozkładamy sałatę. Szalotki odławiamy z płynu, odciskamy z nadmiaru wody i rozrzucamy na sałacie. Dodajemy wydrążone łyżeczką awokado, bób oraz przekrojone na pół truskawki bez szypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy
Poezja smaku