układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone). Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce. Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenpieczenia można wydłużyć maksymalnie do 15 min, ale trzeba pilnować, by za bardzo ich nie przypiec. Przechowywanie: Jak tylko ciasteczka wystygną, chowamy je do szczelnego pojemnika, może to być słoik, puszka lub foliowy woreczek ze strunowym zamykaniem. Ważne, żeby jak najbardziej ograniczyć dostęp powietrza, pod wpływem którego miękną. Miód ma bowiem właściwości higroskopijne, więc ciasteczka na nim upieczone chłoną wilgoć
Ratunku obiadnakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy. Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden
babka w formieprzełożyć starte ogórki razem z sokiem, który puściły i lekko ugnieść. Starte ogórki muszą być całe zanurzone w tym soku. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić na tydzień do ukiszenia. Słoiki najlepiej ustawić na jakimś ręczniku bo podczas kiszenia zalewa może wyciekać. Po tym czasie słoiczki można odstawić do spiżarni. Z tej ilości ogórków wychodzi ok 6 słoiczków takich
Monia miesza i gotujemałym ogniu 1-1,5 godz.Dodać suche galaretki ,olejki i żelatynę.Można też zetrzeć skórkę z cytryny .Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. składniki pieczone warzywa : 4 czerwone cykorie 1 bakłażan 1 cukinia 2 czerwone podłużne papryki 1 czerwona cebula główka czosnku 2 gałązki rozmarynu sól morska pieprz oregano
Stare Garyobrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka , zalać octem, posypać cukrem, przyprawami i mieszając gotować bardzo powoli przez 35 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna KuchniaKlimat trochę nadmorski, frużelina kojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w słoiku. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać :) Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody
Niezły Młynekdodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, wystudzić. Cukinię umyć, obrać, pokroić w grubsze paski. Gdyby cukinia miała twarde pestki, usunąć je. Do każdego wyparzonego słoika włożyć cukinię, po 1 liściu laurowym. Całość zalewamy chłodną zalewą, dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez 5 minut od momentu zagotowania. Słoiczki odkładamy do góry dnem do całkowitego
magiczna kuchnia Kasiprzygotowania sałatek wykorzystuje zawsze przerośnięte ogóry, które nie dają się upchnąć do słoika na kiszone W ogródku nie zawsze się da je upilnować i nie pozwolić urosnąć, a przecież … Czytaj dalej Sałatka ogórkowa na zimę
czarrna od kuchniWykonanie: Buraczki ugotować, odcedzić, obrać i zetrzeć razem z cukinią(młodą nie obierać). Przyprawić, połączyć z posiekanym czosnkiem i wymieszać. Z podanych składników ugotować zalewę. Buraczki przełożyć do wyparzonych słoików. Gorącą zalewą zalać buraczki, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchnianieco soli i pieprzu, mieszamy. Przekładamy do MISKI z marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką
Nerds Kitchenrazem mieszamy wszystko, a następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy quinoę i gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy pesto (może być domowe, lub gotowe ze słoika, byle bezglutenowe i z dobrym składem). Zupę blendujemy (niezbyt dokładnie) i gotowe
Quinoa Raz!Przepis na ogórki jak dla mnie dość dziwny ponieważ z gigantyczną ilością cukru, ale wszystko jest dla ludzi. Z podanych proporcji wyszło mi 7 słoików 0,5l. Czytaj więcej
Pychotkaaaakurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 2 słoiczki jagód w syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej
mojewypiekiinietylko